Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Καμία αισιοδοξία από τις συνομιλίες με ΗΠΑ για Ουκρανία - Νέες διαπραγμεύσεις με ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ

Ρωσία: Καμία αισιοδοξία από τις συνομιλίες με ΗΠΑ για Ουκρανία - Νέες διαπραγμεύσεις με ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ
Κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Αποσύρετε τα στρατεύματα ζητούν οι ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Αν και το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «θετικό» τον πρώτο γύρο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία, επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για αισιοδοξία όσον αφορά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων αυτών, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συρθεί σε αυτή τη διαδικασία του αέναου διαλόγου.
«Είναι θετικό ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας στη Γενεύη έγιναν με έναν ανοιχτό, ουσιαστικό και άμεσο τρόπο.
Δεν υπάρχουν προθεσμίες, κανείς δεν τις θέτει.
Υπάρχει απλά η θέση της Ρωσίας ότι δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με την ατελείωτη παράταση αυτής της διαδικασίας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Αυτές οι συνομιλίες αξίζουν μια θετική εκτίμηση, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι αισιοδοξίας.
Θα ήταν πολύ αφελές να πιστέψουμε ότι ένας πρώτος γύρος έχει θετικά αποτελέσματα» υποστήριξε ο Peskov, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Ryabkov με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Wendy Sherman.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Όπως είπε ο Peskov, η κατάσταση ενδεχομένως να καταστεί πιο ξεκάθαρη μετά το νέο γύρο συνομιλιών που θα έχει η Ρωσία αυτήν την εβδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 12/1 με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη 13/1 με τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στη Βιέννη.
Πάντως, από τις πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας δεν υπήρξε κανένα «σημάδι» ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών «γεφυρώνονται».

Παραμένουν οι διαφορές

«Δυστυχώς στο ζήτημα αυτό έχουμε μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις μας βάσει αρχών.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατά κάποιο τρόπο έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ryabkov σχετικά με το θέμα της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει ισχυρά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, απορρίπτει τα περί εισβολής, υποστηρίζοντας πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και σε περιοχές που θεωρεί πως ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της, όπως είναι η Ουκρανία.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να δεχθούν ένα τέτοιο αίτημα και αναφέρουν πως η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τι θέλει να πράξει.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακυρώσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, η οποία ήταν πάντα κεντρική για την συμμαχία» υποστήριξε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας.

Να φύγουν τα στρατεύματα

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Sherman υποστήριξε πως απόδειξη ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια θα ήταν να επιστρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία στους στρατώνες τους.
Πάντως, ο Ryabkov υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στην Ουκρανία, αν και δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία των περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης