Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισπανία αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των κρουσμάτων - Αξιολογεί την Covid ως ενδημική ίωση

Η Ισπανία αλλάζει το μοντέλο καταγραφής των κρουσμάτων - Αξιολογεί την Covid ως ενδημική ίωση
Eνδημική ίωση για την Ισπανία πλέον η Covid
Σχετικά Άρθρα

Ως ενδημική ίωση προτίθεται να αξιολογεί πλέον την Covid η Ισπανία, αλλάζοντας ταυτόχρονα το μοντέλο καταγραφής των κρουσμάτων. 
Πιο συγκεκριμένα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez ανέφερε ότι λόγω της πτώσης στη θνητότητα μεταξύ των κρουσμάτων της COVID-19 η Ισπανία θα προτείνει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της λεπτομερούς παρακολούθησης και ελέγχου που απαιτούσε μέχρι τώρα η πανδημία και τη μετάβαση σε ένα σύστημα παρακολούθησης παρόμοιο με αυτό της εποχικής γρίπη. 
Ενδεχόμενη υιοθέτηση της ισπανικής πρότασης θα σημαίνει πως ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως ενδημική ίωση και όχι ως πανδημία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Pedro Sanchez τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, προσθέτοντας πως το ποσοστό των θανάτων επί του συνόλου των καταγεγραμμένων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τις αρχές της πανδημικής κρίσης.
«Πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις ώστε, λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις, σιγά σιγά, να ανοίξουμε τη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αρχίσουμε να αξιολογούμε την εξέλιξη αυτής της ασθένειας με διαφορετικές παραμέτρους σε σχέση με αυτές που ίσχυαν μέχρι τώρα», είπε ο Sánchez στο ραδιόφωνο Cadena SER.
Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε μια αναφορά της κορυφαίας εφημερίδας της χώρας El País, ότι δηλαδή, σύμφωνα με ένα νέο σύστημα παρακολούθησης που ήδη συντάσσεται από τις ισπανικές υγειονομικές αρχές, κάθε νέα μόλυνση δεν θα χρειάζεται να καταγράφεται και ότι τα άτομα με συμπτώματα δεν θα υποβάλλονται απαραίτητα σε τεστ, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν θεραπεία. 
Επικαλούμενος ειδικούς επιδημιολόγους, η El País γράφει ότι το σχέδιο θα συνίστατο από ένα δίκτυο προσεκτικά επιλεγμένων υγειονομικών εγκαταστάσεων.
Αυτό, με ένα σύστημα έρευνας παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη για την παρακολούθηση της γρίπης, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εστιών Covid-19 -αυτό που τεχνικά ονομάζεται «επιτήρηση φρουρού»- και θα απομακρυνθούμε από την τρέχουσα μέθοδο «καθολικής επιτήρησης».
Η υπουργός Υγείας Karolina Darias συζήτησε την πρόταση με ορισμένους από τους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Sanchez χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα αγοράσει αυτόν τον μήνα 344.000 χάπια του φαρμάκου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.
Την ίδια στιγμή, περίπου 8 εκατομμύρια μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν ξανά τα μαθήματα τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μετά από το διάλειμμα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σημειώνεται πως οι ισπανικές αρχές έχουν συντομεύσει τις περιόδους υποχρεωτικής απομόνωσης για τους νοσούντες, για να αποφευχθούν μεγάλες αναταραχές στα σχολεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης