Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι επενδυτές παραμένουν «bullish» σχετικά με τις προοπτικές των ινδικών startups το 2022

Γιατί οι επενδυτές παραμένουν «bullish» σχετικά με τις προοπτικές των ινδικών startups το 2022
Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Ινδίας θα συνεχίσουν να προσελκύουν κεφάλαια τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες αγορές το 2022

Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Ινδίας θα συνεχίσουν να προσελκύουν κεφάλαια τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες αγορές το 2022 καθώς αναπτύσσονται και ωριμάζουν, είπαν οι επενδυτές στο CNBC.
Υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο περιβάλλον start-up της χώρας το 2021, με αρκετές εταιρείες υψηλού προφίλ να κάνουν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο.
Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή παράδοσης φαγητού Zomato, τον γίγαντα πληρωμών Paytm και τη μητρική εταιρεία του διαδικτυακού ασφαλιστικού συνεργάτη Policybazaar.
Περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας εγγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ιππασίας Ola και της ινδικής αλυσίδας ξενοδοχείων Oyo.
Οι ινδικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας συγκέντρωσαν επίσης ένα ρεκόρ κεφαλαίων από εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Αυτοί οι επενδυτές πραγματοποίησαν επενδύσεις τεχνολογίας αξίας 28,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος σε 779 συμφωνίες, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από τον πάροχο πληροφοριών ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων της Ασίας, AVCJ.
Αυτό σηματοδότησε ένα άλμα 200% στο κεφάλαιο σε σύγκριση με τα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν πέρυσι.
Ο Rajan Anandan, διευθύνων σύμβουλος της Sequoia Capital India, είπε στο CNBC αυτόν τον μήνα ότι η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών είναι «πολύ ανοδική» όσον αφορά το τεχνολογικό οικοσύστημα της Ινδίας και την ικανότητά της να δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους ενδιαφερόμενους.
«Η επιτυχία των εταιρειών τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή χρηματιστήρια έχει σίγουρα οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές σε όλο τον κόσμο», είπε ο Anandan.
Η Sequoia Capital India είδε οκτώ εταιρείες χαρτοφυλακίου να κάνουν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο το 2021, πρόσθεσε.
«Έχει επικυρώσει το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες μπορούν να δημιουργηθούν από αυτήν την περιοχή και να δημιουργήσουν σημαντική αξία για τους μετόχους.
Και με αρκετές πολλά υποσχόμενες IPOs να έχουν παραταχθεί για το επόμενο έτος, αναμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί», είπε ο Anandan.

Όρεξη επενδυτών για IPO νέας τεχνολογίας

Η υποδοχή ορισμένων από τις IPOs κορυφαίας τεχνολογίας της Ινδίας ποικίλλει μεταξύ των επενδυτών.
Ενώ οι μετοχές της Zomato έκαναν εκπληκτικό ντεμπούτο και σημείωσαν άνοδο περίπου 5,44% από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στις 23 Ιουλίου, η Paytm υποχώρησε περισσότερο από 13% από το ντεμπούτο της στις 18 Νοεμβρίου.
Μια άλλη εταιρεία ψηφιακών πληρωμών, η Mobikwik, καθυστέρησε την IPO της μετά την απογοητευτική έναρξη της Paytm.
Ως εκ τούτου, υπάρχει αυξανόμενος έλεγχος στις εταιρείες fintech και στην ικανότητά τους να παράγουν έσοδα και τελικά κέρδη, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρχει όρεξη για μελλοντικές IPO, σύμφωνα με τον Nikhil Kamath, συνιδρυτή της ινδικής πλατφόρμας χρηματιστηριακών εταιρειών Zerodha.
Το μεγαλύτερο ερώτημα, ωστόσο, θα ήταν πώς θα τα πήγαιναν αυτές οι εταιρείες μακροπρόθεσμα, είπε στο CNBC.
Ο Kamath επεσήμανε ότι πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από αυτές που έχουν βγει στο χρηματιστήριο, παραμένουν υπερτιμημένες.
«Η πλειονότητα αυτών των [εταιρειών] δεν είναι κερδοφόρες και δεν φαίνεται ότι θα είναι κερδοφόρα τα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια, επομένως, είναι λίγο δύσκολο να δικαιολογηθεί η αποτίμηση», είπε.
Όταν εξετάζουν μια νεοφυή επιχείρηση, οι επενδυτές θα πρέπει να διαχωρίσουν την αποτίμηση της εταιρείας - η οποία καθορίζεται από τη δημόσια αγορά - και τα θεμελιώδη της στοιχεία, σύμφωνα με τον Sandeep Naik, επικεφαλής Ινδίας και Νοτιοανατολικής Ασίας στην παγκόσμια επενδυτική εταιρεία General Atlantic.
Μιλώντας στο «Street Signs Asia» του CNBC νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Naik είπε ότι οι επενδυτές στα αρχικά στάδια και στα στάδια ανάπτυξης έχουν κερδίσει πολλά χρήματα στην Ινδία τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις εξόδους, είπε, οι οποίες τους επέτρεψαν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Ινδίας και να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.
Μια έξοδος συμβαίνει όταν ένας ιδρυτής είτε πωλεί την εκκίνηση του σε μια μεγαλύτερη εταιρεία είτε τη δημοσιοποιεί μέσω IPO.
«Τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες, έχετε δει τον αριθμό των IPO που γίνονται, τις εταιρείες στο στάδιο IPO, τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες συναλλάσσονται και έχουν βγει, κάτι που σας δίνει μια μεγάλη επικύρωση ότι οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές αναζητούν στην περιοχή μας ως μία από τις πιο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Naik.

Τι έπεται

Ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν κεφάλαια το 2022, ο ρυθμός συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανάπτυξης ενδέχεται να επιβραδυνθεί συγκριτικά.
Αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση φέτος γύρω από τους γύρους χρηματοδότησης που ήταν προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν το 2020, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τον Amit Anand, ιδρυτικό συνεργάτη της Jungle Ventures.
«Αν λάβω υπόψη όλες τις συγκεντρώσεις κεφαλαίων που έγιναν φέτος και ίσως τις διαδώσουν το 2020 και το 2021, τότε η εικόνα φαίνεται διαφορετική», είπε στο CNBC.
Η εικόνα εξακολουθεί να δείχνει την Ινδία ως μια αναπτυσσόμενη αγορά, αλλά δείχνει μια σταθερή, πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη από έτος σε έτος αντί για μια εφάπαξ άνοδο, εξήγησε ο Anand.
Για διεθνείς επενδυτές όπως η Jungle Ventures με έδρα τη Σιγκαπούρη, είπε ότι η Ινδία είναι στρατηγική αγορά και τα στοιχήματα γενικά γίνονται μακροπρόθεσμα.
«Αυτά είναι όλα τα εύσημα στους τοπικούς επιχειρηματίες και την τοπική βάση επενδυτών που έχει χτίσει το οικοσύστημα σε σημείο που είναι σε θέση να προσελκύσει αυτού του είδους το παγκόσμιο κεφάλαιο, επειδή υπάρχουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η ωριμότητα των επιχειρήσεων [υπάρχει]», είπε ο Anand.
Ο Anandan της Sequoia πρόσθεσε ότι η άνευ προηγουμένου ρευστότητα λόγω των εξαιρετικά διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες βοήθησε να ανέβουν τα επίπεδα συγκέντρωσης κεφαλαίων το 2021 σε νέα ύψη.
Η αγορά της Ινδίας βαθαίνει επίσης και η ποιότητα των ταλέντων βελτιώνεται, είπε.
Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση της τεχνολογίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πριν - και όσο είναι σε θέση να δείξουν κλίμακα, τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να ρέουν, είπε ο Anandan.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι αντίθετοι άνεμοι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τόσο κατά την άντληση κεφαλαίων όσο και κατά την είσοδο στις δημόσιες αγορές.
Αυτό περιλαμβάνει την αργή οικονομική ανάκαμψη στην Ινδία και την πίεση του πληθωρισμού, καθώς και την ομαλοποίηση της πολιτικής από παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης