Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και πληθωρισμός - Απώλειες -0,45% ο Dow Jones

Πιέσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και πληθωρισμός - Απώλειες -0,45% ο Dow Jones
Πιέσεις στη Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα 10/1 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα ενόψει της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής το 2022 για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού συνεχίζει να πλήττει την αμερικανική αγορά.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 1,8% έχοντας κλείσει το 2021 κοντά στο 1,51% εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 12/1για τον πληθωρισμό.
Το ράλι των τιμών καταναλωτή τους τελευταίους μήνες οδήγησε τους αναλυτές της Goldman Sachs στην εκτίμηση για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve φέτος, αντί για τρεις που περίμεναν προηγουμένως.
Η ταχεία πρόοδος στην αμερικανική αγορά εργασίας και τα επιθετικά σήματα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) στις 14-15 Δεκεμβρίου υποδηλώνουν την ταχύτερη εξομάλυνση, δήλωσε ο Jan Hatzius της Goldman Sachs.
«Ως εκ τούτου, βλέπουμε επιτάχυνση της μείωσης του ισολογισμού της Federal Reserve τον Ιούλιο, από τον Δεκέμβριο που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, με τους κινδύνους να κλίνουν προς την ακόμη προηγούμενη πλευρά», είπε ο Hatzius.
«Με τον πληθωρισμό να είναι πιθανότατα πολύ πάνω από τον στόχο σε εκείνο το σημείο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι η έναρξη της μείωσης θα υποκαταστήσει μια τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων.
Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις αυξήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και τώρα έχουμε προσθέσει μια ακόμη τον Δεκέμβριο».
Έτσι, η πρόβλεψη της Goldman για το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,5% -2,75%.
Για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές, εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πολιτική σύσφιξης από τη Fed.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, με τον πληθωρισμό να μετριάζεται αργότερα εντός του έτους. Σημειώνεται ότι το Ταμείο αναμένεται να δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις για την οικονομία στις 25 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τις ΗΠΑ, πιθανότατα, θα έχει μικρή επίδραση στις αναδυόμενες αγορές, με την ξένη ζήτηση να αντισταθμίζει την επίδραση από τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός μισθών στις ΗΠΑ ή τα επίμονα προβλήματα στην προσφορά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές περισσότερο από το αναμενόμενο και να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για ταχύτερο πληθωρισμό, προκαλώντας ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed, J. Powell θα εμφανιστεί στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας την Τρίτη 11/1 στο πλαίσιο της ακρόασης για την έγκριση της επανατοποθέτησης του στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Fed αναμένεται να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ ερωτήσεων για το πώς η Fed σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να πλήξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,45% στις 36.068,87 μονάδες
Ο δείκτης, S&P 500 υποχώρησε -0,14% στις 4.670,29 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +-0,05% στις 14.942,83 μονάδες

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Pfizer και η Beam Therapeutics ανακοίνωσαν μια συμφωνία συνεργασίας σε προγράμματα in vivo βασικής επεξεργασίας για σπάνιες γενετικές ασθένειες του ήπατος, των μυών και του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Beam θα λάβει προκαταβολή 300 εκατ. δολαρίων και έως 1,35 δισ. δολάρια συνολικά σε δικαιώματα άδειας χρήσης και σταδιακές πληρωμές.
«Αυτή η συνεργασία επιδιώκει να προχωρήσει δυνητικές θεραπείες για ασθενείς που ζουν με σπάνιες ασθένειες», ανέφεραν οι εταιρείες.
Η Take-Two Interactive Software εξαγοράζει τη Zynga σε ένα ντιλ ύψους 12,7 δισ. δολαρίων.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η συμφωνία θα περιλαμβάνει και μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με την Take-Two.
H εταιρεία σκοπεύει να πληρώσει 3,50 δολάρια σε μετρητά και 6,36 δολάρια σε μετοχές Take-Two για κάθε μετοχή της Zynga.
H Τake-Two είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συγχώνευση θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του mobile-gaming, ενώ χαρακτήρισε τα παιχνίδια για κινητά ως «το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της βιομηχανίας διαδραστικής ψυχαγωγίας».
Η Zynga έχει παιχνίδια όπως το FarmVille και το Empires & Puzzles, ενώ το Take-Two είναι γνωστό για τίτλους όπως το Grand Theft Auto και το Red Dead Redemption.
Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε πως αναμένει σημαντικά χαμηλότερες πωλήσεις για το 2022 από το κορυφαίο της φάρμακο Revlimid, καθώς οι πατέντες για το φάρμακο αρχίζουν να λήγουν, περιορίζοντας τις πωλήσεις της εταιρείας σε χαμηλή μονοψήφια αύξηση για το έτος.
Η εταιρεία σε παρουσίαση της που ετοιμάστηκε για το συνέδριο υγειονομικής περίθαλψης της JP Morgan, δήλωσε πως αναμένει ότι οι πωλήσεις από το φάρμακο κατά του καρκίνου θα διαμορφωθεί στα 9,5-10 δισ. Δολάρια το 2022.
Το ποσό είναι χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 10,8 δισ. Δολάρια για το έτος και χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις για 12,9 δισ. Δολάρια το 2021.
Η εταιρεία αναμένει ότι οι συνολικές πωλήσεις για την εταιρεία θα διαμορφωθούν στα 47 δισ. Δολάρια το 2022, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν πωλήσεις 47,8 δισ. δολαρίων.
Ο εμπορικός διευθυντής Chris Boerner δήλωσε πως η ανάπτυξη από τα υφιστάμενα προϊόντα όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο Opdivo και Yervoy, και το αντιπηκτικό Eliquis, καθώς και προσφάτως λανσαρισμένα φάρμακα, "θα συνεχίσουν να συμβάλουν ουσιαστικά το 2022”.
Αυτές οι συνδυασμένες δραστηριότητες θα φέρουν χαμηλή διψήφια αύξηση για το έτος και θα αντισταθμίσουν πραγματικά τις μειώσεις που παρατηρήσουμε αυτό το πρώτο έτος της απώλειας της αποκλειστικότητας του Revlimid, τόνισε ο ίδιος.
Η εταιρεία αναμένει για το 2022 κέρδη 7,65-7,95 δολαρίων ανά μετοχή, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές καθώς οι αποδόσεις συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το πώς θα κινηθούν αυτό το έτος οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να χαλιναγωγήσουν τον ξέφρενο πληθωρισμό μετά τις διευκολυντικές πολιτικές και τα μέτρα τόνωσης των προηγούμενων ετών για την ανάσχεση της κρίσης του κορωνοϊού.
Σε αυτό το κλίμα, οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά: η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σήμερα κοντά σε υψηλό δύο ετών, ενώ η απόδοση στο αντίστοιχο γερμανικό ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, προσεγγίζοντας το 0%.
Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη και ο δείκτης τιμών παραγωγού την Πέμπτη.
O πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ στο 5% τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο και -0,3% τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών στη Γενεύη, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης όσον αφορά το Ουκρανικό.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση -1,1% στις 145.768,27 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε -1,4% στις 7.115,77 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε -0,5% στις 7.445,25 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομία στο 7,2% μειώθηκε ελαφρώς η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, από 7,3% τον Οκτώβριο και από 8,1% τον περσινό Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κινήθηκε επίσης χαμηλότερα, στο 6,5% από 6,7% τον Οκτώβριο και από 7,4% τον περσινό Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τη Eurostat, 13,984 εκατ. στην ΕΕ, εκ των οποίων 11,829 στην ευρωζώνη, ήταν άνεργοι τον φετινό Νοέμβριο.
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας μειώθηκε κατά 247.000 στην ΕΕ και κατά 222.000 στην ευρωζώνη.
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, υποχώρησαν κατά 1,659 εκατ. στην ΕΕ και κατά 1,411 στην ευρωζώνη.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Adidas AG ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει ίδιες μετοχές μέχρι και 1 δισ. Ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2022, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Ο γερμανικός όμιλος αθλητικών ειδών, τόνισε ότι σχεδιάζει να ακυρώσει τις περισσότερες μετοχές που επαναγοράστηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, όπως έκανε με τις περισσότερες αγορές ίδιων μετοχών.
Τον Δεκέμβριο η Adidas δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές μέχρι και 4 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025.
Η Ferrari γνωστοποίησε λεπτομέρειες αναφορικά με τις διοικητικές αλλαγές που στοχεύουν στην ενίσχυση της τεχνολογίας και της αποκλειστικότητας των προϊόντων της καθώς η εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων υιοθετεί την ηλεκτροκίνηση υπό τις οδηγίες του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Benedetto Vigna.
Ο Vigna, βετεράνος στον κλάδο της τεχνολογίας και πρώην κορυφαίο στέλεχος της STMicroelectronics, ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στην αρχή του Σεπτεμβρίου με στόχο να οδηγήσει την Ferrari στη νέα εποχή της καθαρότερης, ανόρυξης και διασυνδεδεμένης κινητικότητας.
Σε μία από τις πρώτες μεγάλες κινήσεις του Vigna, η Ferrari τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι αναδιοργανώνει την ηγεσία της, με αποτέλεσμα τρία κορυφαία στελέχη να αποχωρούν, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τεχνολογίας, Michael Leiters.
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της διοίκησης, η εταιρεία διόρισε τον Gianmaria Fulgenzi -στέλεχος της Ferrari από το 2002 και προσφάτως επικεφαλής της αλυσίδας εφοδιασμού στο αγωνιστικό της τμήνα- ως επικεφαλής της ανάπτυξης προϊόντων.
Ο Ernesto Lasalandra προσλήφθηκε από τη STMicroelectronics επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Ferrari, ενώ η Silvia Gabrielli, η οποία εντάχθηκε στη Ferrari το 2019 από τη Microsoft, διορίστηκε επικεφαλής στο τμήμα digital and data, για να δώσει ώθηση «στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της εταιρείας, διασφαλίζοντας περισσότερες διαδικασίες καθοδηγούμενες από τα data και εστιασμένες ψηφιακής».

Μεικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Μεικτή εικόνα στα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό αλλά και την αύξηση της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Παρόλο που η μετάλλαξη Omicron δείχνει να μην είναι ικανή να εκτροχιάσει τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως, η ραγδαία εξάπλωσή της με μια σειρά από χώρες να αναφέρουν αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και να επαναφέρουν μέτρα περιορισμού, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα πολλαπλασιάζονται, ενώ το «τρενάκι του τρόμου» για τον αυξημένο πληθωρισμό δεν έχει σταματήσει.
Η κινεζική υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων Evergrande έχει εγκαταλείψει τα γραφεία της στην πόλη Σενζεν και μεταφέρθηκε στην διπλανή πόλη Γκουανγκζου, αναφέρει δημοσίευμα της κινεζικής The Paper.
Σήμερα, το λογότυπο της εταιρείας είχε αφαιρεθεί μερικώς από τη μία πλευρά του κτηρίου.
Το προσωπικό ασφαλείας, με συνοδεία οχημάτων, παρακολουθούσε τη διαδικασία, και αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι η εταιρεία είχε φύγει από το κτήριο τον προηγούμενο μήνα.
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, το κτήριο στο Σενζεν ήταν το σκηνικό χαοτικών διαδηλώσεων όταν οι επενδυτές συνωστίστηκαν στο λόμπι του για να απαιτήσουν την αποπληρωμή δανείων και χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, πέρυσι η κυβέρνηση του Γκουανγκζου έστειλε μια ομάδα εργασίας στην Evergrande.
Πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι αγωγές κατά της εταιρείας από όλη την Κίνα, εξετάζονται από δικαστήριο της πόλης, η οποία είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκζου, στην οποία βρίσκεται και η Σένζεν.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -0,95% στις 2.926,72 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite κατέγραψε άνοδο +0,35% στις 3.592,05 μονάδες.
Ο δείκτης σημείωσε άνοδο +0,44% στις 14.406,97 μονάδες.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 κατέγραψε οριακές απώλειες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε κέρδη +1,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης