Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Προετοιμαστείτε για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Προετοιμαστείτε για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed
Σύμφωνα το ΔΝΤ, οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed μπορούν να κλονίσουν τις αγορές
Σχετικά Άρθρα

Για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές, εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πολιτική σύσφιξης από τη Fed.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, με τον πληθωρισμό να μετριάζεται αργότερα εντός του έτους. Σημειώνεται ότι το Ταμείο αναμένεται να δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις για την οικονομία στις 25 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τις ΗΠΑ, πιθανότατα, θα έχει μικρή επίδραση στις αναδυόμενες αγορές, με την ξένη ζήτηση να αντισταθμίζει την επίδραση από τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός μισθών στις ΗΠΑ ή τα επίμονα προβλήματα στην προσφορά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές περισσότερο από το αναμενόμενο και να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για ταχύτερο πληθωρισμό, προκαλώντας ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.
«Οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές περιόδους οικονομικής αναταραχής», επισημαίνει το ΔΝΤ, αναφέροντας τους κινδύνους που ενέχουν οι ταχύτερες από το αναμενόμενο αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και η αναζωπύρωση της πανδημίας.
Ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια το Μάρτιο, μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά, και τώρα είναι σε «καλή θέση» να λάβει ακόμη πιο επιθετικά μέτρα κατά του πληθωρισμού, όπως χρειάζεται.
«Οι ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές και να συσφίξουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες παγκοσμίως. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έρθουν με επιβράδυνση της ζήτησης και του εμπορίου από τις ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές», έγραψαν ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ στο blog.
Το Ταμείο είπε ότι οι αναδυόμενες αγορές με ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις ή ασθενέστερες τράπεζες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αφήσουν τα νομίσματα να υποτιμηθούν και να αυξήσουν τα επιτόκια αναφοράς. Επίσης, προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να κοινοποιήσουν με σαφήνεια και συνέπεια τα σχέδιά τους για αυστηρότερη πολιτική και είπε ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένα νομίσματα θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τα ανοίγματά τους όπου είναι εφικτό. Επίσης, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν επίσης να ανακοινώσουν σχέδια για την ενίσχυση των δημοσιονομικών πόρων αυξάνοντας σταδιακά τα φορολογικά έσοδα, εφαρμόζοντας αναθεωρήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα ή άλλα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης