Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Γιατί η εκλογή Προέδρου απειλεί την πολιτική σταθερότητα που έφερε ο Draghi

Ιταλία: Γιατί η εκλογή Προέδρου απειλεί την πολιτική σταθερότητα που έφερε ο Draghi
Το κύριο ζήτημα είναι εάν ο Mario Draghi, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, θα επιλεγεί ως νέος Πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα
H Ιταλία επανέρχεται στο ραντάρ πολλών επενδυτών καθώς η επερχόμενη προεδρική ψηφοφορία απειλεί την πολιτική σταθερότητα που παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνo λόγω της διακυβέρνησης του Mario Draghi, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Σε δύο εβδομάδες, στις 24 Ιανουαρίου, οι βουλευτές και οι περιφερειακοί εκπρόσωποι της χώρας θα αποφασίσουν ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος καθώς η θητεία του Sergio Mattarella λήγει στις 3 Φεβρουαρίου.

Γιατί είναι σημαντική η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία

Το κύριο ζήτημα είναι εάν ο Mario Draghi, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, θα επιλεγεί ως νέος Πρόεδρος.
Ο διορισμός του Draghi, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κεντρική πολιτική σκηνή πριν από περίπου ένα χρόνο, έβαλε τέλος σε πολυετείς πολιτικές αναταράξεις στη χώρα.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρσε στο χαμηλότερο επίπεδο του 2021 λίγο μετά την είδηση ​​ότι ο Draghi είναι πιθανό να είναι ο νέος πρωθυπουργός.
Η κυβέρνησή του, που αποτελείται κυρίως από πολιτικούς διαφορετικών κομμάτων και ορισμένους τεχνοκράτες, έχει κατευνάσει τις αγορές λόγω της κοινοβουλευτικής υποστήριξης και των μεταρρυθμιστικών της σχεδίων.
Η πιθανή αποχώρηση του Draghi από την κυβέρνηση, ωστόσο, διακινδυνεύει αυτήν την οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Τι εκτιμούν Goldman Sachs - Τeneo

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμά τους την Πέμπτη ότι η αποχώρηση του Draghi θα «προκαλούσε αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της».
«Δεδομένων των διαφορετικών συμφερόντων μεταξύ των κομμάτων στο Κοινοβούλιο και του τυπικού χρόνου που χρειάζεται για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, ανησυχούμε περισσότερο από τη συναίνεση ότι αυτό το σενάριο θα συνεπαγόταν καθυστέρηση στην εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και των σχετικών μεταρρυθμίσεων»,αυτοι ειπαν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρεται στα 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ (216,68 δισεκατομμύρια δολάρια) που πρόκειται να λάβει η χώρα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του οικονομικού σοκ από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων συνδέονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ιταλία.
Και οι δύο πτυχές θεωρούνται από τους ειδικούς ως καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ιταλικής οικονομίας, η οποία έχει δυσκολευτεί για πολλά χρόνια.
Ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo, επεσήμανε επίσης τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη εάν ο Draghi γίνει πρόεδρος.
«Ανεξάρτητα από το αν ο Draghi θα εκλεγεί πρόεδρος ή όχι, η Ιταλία είναι απίθανο να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η διαδικασία εγκατάστασης νέου πρωθυπουργού και νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να είναι θορυβώδης και ο σημερινός ετερογενής κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να υποβληθεί σε μερική αναδιάρθρωση», ανέφερε σε σημείωμά του την Τετάρτη.
Η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος λήγει το 2023 και οι Ιταλοί θα κατευθυνθούν στη συνέχεια στις κάλπες για να επιλέξουν νέο κοινοβούλιο και κυβέρνηση, εάν στο μεταξύ δεν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Draghi άφησε να εννοηθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον απολογισμό του έτους, ότι είναι διαθέσιμος να αναλάβει την προεδρία της χώρας.
«Αυτό που έχει σημασία για τον Draghi είναι ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ιταλική σταθερότητα μέσο- μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Guido Bodrato, οικονομολόγος στο Berenberg, στο «Street Signs Europe» του CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης