Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ με Djokovic: Την Τρίτη 11/1 η απόφαση για την τύχη του - «Θέλω να παίξω» λέει ο Σέρβος πρωταθλητής

Θρίλερ με Djokovic: Την Τρίτη 11/1 η απόφαση για την τύχη του - «Θέλω να παίξω» λέει ο Σέρβος πρωταθλητής
Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης έχει το δικαίωμα να προβεί σε προσωπική ενέργεια για την απέλαση του κορυφαίου τενίστα
Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του κορυφαίου τενίστα, Novak Djokovic.
Λίγα λεπτά με τη νίκη του στο δικαστήριο, για τη βίζα με την οποία ταξίδεψε στην Αυστραλία, κυκλοφόρησαν φήμες περί σύλληψης του και απέλασης του. Πρόκειται για πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκαν και μέλη της οικογένειας του κορυφαίου τενίστα, όπως ο πατέρας του και ο αδελφός, αλλά μέσα ενημέρωσης όπως η Telegraph και η Σέρβα δημοσιογράφος, Ksenija Pavlovic McAteer του The Pavlovic Today.
Αν και η πηγές της κυβέρνησης στην Αυστραλίας διαψεύδουν τα περί σύλληψης του κορυφαίου τενίστα, η συμμετοχή στο Open παραμένει στον αέρα, καθώς -παρά τη δικαίωση από το δικαστήριο- τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, καθώς βάσει νόμου μπορεί να ζητήσει εκ νέου την ακύρωση της βίζας του και την άμεση απέλαση του.
Θεωρητικά ο Hawke είχε περιθώριο 4 ωρών (έως τις 12:30 ώρα Ελλάδας περίπου) για να ακυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο το γεγονός ότι δεν άσκησε το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν σημαίνει τίποτα. Ειδικότερα, τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Hawke εξετάζει όλα τα δεδομένα και θα πάρει την τελική του απόφαση τις επόμενες ώρες για να την ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

H πρώτη αντίδραση Djokovic: Θέλω να αγωνιστώ στο Australia Open, παρά τα όσα συνέβησαν

Την πρώτη του δημόσια αντίδραση δημοσιοποίησε ο κορυφαίος τενίστας Novak Djokovic, αναφορικά με το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραμονή του στην Αυστραλία.
«Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που ο δικαστής ανέτρεψε την ακύρωση της βίζας μου.
Παρά όλα αυτά που έχουν συμβεί, θέλω να μείνω και να προσπαθήσω να ανταγωνιστώ στο @AustralianOpen.
Παραμένω συγκεντρωμένος σε αυτό.
Ταξίδεψα εδώ για να παίξω σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα, μπροστά σε καταπληκτικούς οπαδούς», έγραψε στο Twitter o Σέρβος πρωταθλητής.

Η συνέντευξη τύπου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη τύπου της οικογένειας του Σέρβου πρωταθλητή.

«Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την άνευ όρων υποστήριξή τους στον Νόβακ. Ευχαριστώ όλους όσους υπερασπίζονται την ελευθερία της γνώμης και του λόγου. Δεν άφησε τον εαυτό του να τον γονατίσουν, ούτε θα τον γονατίσουν ποτέ. Διάφορα πράγματα έχουν συμβεί αυτές τις μέρες. Είναι ένας ψυχικός ογκόλιθος, ένας φανταστικός νέος, που είναι καλός με όλους, κάποιος που προσπαθεί πάντα να βοηθήσει, να μην ξεκολλήσει ποτέ. Αλλά σε κάποιους ισχυρούς ανθρώπους δεν άρεσε να είναι από μια μικρή φτωχή χώρα. «Δεν τους άρεσε που κάποιος μπορούσε να είναι ο καλύτερος στο δικό τους άθλημα. Αυτό το παιχνίδι έφτασε στο απόγειό του. Θα έπρεπε να εφεύρουν ένα άλλο παιχνίδι, αλλά και εκεί θα είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Όμως το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες έξι μέρες ήταν απίστευτα δύσκολο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Τον περίμεναν στο αεροδρόμιο και δεν είχε δικαιώματα. Του αφαίρεσαν όλα τα δικαιώματα που ανήκουν σε έναν άνθρωπο. Προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να υπογράψει απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για να μπορέσουν να τον απελάσουν πίσω. Δεν ήθελε να υπογράψει αυτό το έγγραφο γιατί δεν συνέβαλε σε αυτό. Δεν μου έδωσαν καν επαφή με την ομάδα του, δικηγόρους και φίλους, ήταν μόνος μαζί τους για αρκετές ώρες. Του πήραν ακόμη και το τηλέφωνο και άλλα πράγματα.
Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να μην έχουμε συνέπειες για την προσωπική γνώμη. Σεβόμαστε όλους τους νόμους κάθε χώρας στην οποία εισερχόμαστε. Με τις πράξεις του σεβάστηκε ό,τι του ζητούσαν για να κάνει τη δουλειά του, το τένις είναι η δουλειά και η αγάπη του. Μόλις ήρθε για να παίξει τένις και ήθελαν να του το πάρουν αμέσως. Ο δικαστής ήταν φανταστικός, σεβάστηκε τα γεγονότα. Πήρε τη μόνη απόφαση που μπορούσε να ληφθεί, να αφήσει ελεύθερο τον Νόβακ και να κάνει τη δουλειά του».

Η τοποθέτηση του αδερφού του Djokovic

«Η δικαιοσύνη ήρθε στο φως. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το νομικό σύστημα της Αυστραλίας και τη δικαστή Kelly, που χειρίστηκε την υπόθεση αρκετά ουδέτερα. Αυτή η δίκη, που διήρκεσε περισσότερες από επτά ώρες, παρακολούθησε όλος ο κόσμος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με αυτή την ευαιρία. Είδαμε όμορφες εικόνες από το Βελιγράδι, τη Μπάνια Λούκα, το Ζαντάρ, μέχρι τη μακρινή Μελβούρνη, όπου μέρα με τη μέρα μαζεύονταν όλο και περισσότεροι μπροστά στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Νόβακ.
Ζητώ άλλη μια φορά συγγνώμη που περιμέναμε μέχρι τώρα. Θέλαμε να έχουμε την πιο καθαρή κατάσταση και να σας παρουσιάσουμε ολόκληρη την εικόνα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για εμάς ως οικογένεια. Είμαστε πολύ συναισθηματικοί γιατί είναι ο Νόβακ. Είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστείς τον Νόβακ χωρίς να προσβάλεις κανέναν. Ήμασταν μαχητές για τη δικαιοσύνη και κάναμε τα πάντα για να σεβαστούμε όλα τα πρωτόκολλα και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο την αγάπη και την υποστήριξη που έχουμε για τον Νόβακ
. Ο Νόβακ είναι ελεύθερος! Μόλις προπονήθηκε. Πάει να κερδίσει άλλο ένα Australian Open!».

Diana Djokovic: Ο Novak μας δίδαξε να μην υποφέρουμε αδικίες

«Ήρθαμε εδώ για να γιορτάσουμε τη νίκη του γιου μας, του Νόβακ μας. Ένα αγόρι που έμαθε στην οικογένειά του να μην αδικείται. Δεν φταίει σε τίποτα, δεν έκανε τίποτα που να παραβιάζει τους νόμους τους και βασανίστηκε. Απλώς θα ακούσουμε τι πέρασε. Ήρθε για να κερδίσει αυτό το τουρνουά.
Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για εμάς. Προσπαθούμε τις τελευταίες έξι μέρες να παλέψουμε για αυτόν, να ακουστεί η φωνή του σε όλο τον κόσμο. Το πιο δύσκολο πράγμα για εμάς ήταν όταν δεν είχε τηλέφωνο μαζί του. Δεν ξέραμε τι του συνέβαινε, αν ήταν καλά, αν ήταν χορτάτος, αν ήταν υγιής. Αυτά είναι μερικά πράγματα που εγώ ως μητέρα δεν μπορώ να τα ξεπεράσω. Όλες οι μητέρες θα με καταλάβουν».


Οι πληροφορίες περί σύλληψης


Τις πληροφορίες μετέδωσε η Σέρβα δημοσιογράφος Ksenija Pavlovic McAteer του The Pavlovic Today, επικαλούμενη επικοινωνία που είχε με τον πατέρα του τενίστα.

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε και η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Επιβεβαιώνει ο αδελφός του

«Άυπνες νύχτες για όλη την οικογένεια. Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές, ο Novak έδειξε πόσο επίμονος είναι και πόσο πιστεύει στα ιδανικά του και ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος και πάλεψε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα σύστημα στην Αυστραλία που πήρε μια απόφαση και δεν υπήρχε λόγος για άλλη απόφαση, τώρα όμως έχουμε πληροφορίες ότι προφανώς ο υπουργός Εσωτερικών είναι πάνω από το δικαστήριο και θέλουν να τον συλλάβουν», δήλωσε ο αδερφός του Djokovic στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Prva, και συνέχισε: «Όλα αυτά είναι πολιτική. […] Ο Novak βρίσκεται με τους δικηγόρους του στους χώρους όπου έγινε η δίκη και αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επιλογές του. Σήμερα υπέστησαν μια μεγάλη δικαστική ήττα οι αυστραλιανές αρχές και τους είναι δύσκολο να το αντέξουν».

Διαψεύδει η κυβέρνηση της Αυστραλίας

Πάντως, τόσο κυβερνητικές πηγές από την Αυστραλία όσο και εκπρόσωποι της Tennis Australia (της διοργανώτριας αρχής του Open της Μελβούρνης) διέψευσαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί σύλληψης του Djokovic.
Μάλιστα όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι από τα τοπικά ΜΜΕ δεν πρόκειται για άνδρες της υπηρεσίας που ασχολείται με τους μετανάστες, αλλά πληρώματα της τοπικής αστυνομίας που βρέθηκαν εκεί προκειμένου να βοηθήσουν καθώς περιμένουν ότι ο χώρος θα γεμίσει ασφυκτικά από ΜΜΕ και οπαδούς του Djokovic.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Νωρίτερα, το δικαστήριο της Μελβούρνης έκρινε πως λανθασμένα ανακλήθηκε η βίζα του Djokovic, γεγονός που σήμαινε πως ο Σέρβος τενίστας μπορούσε να παραμείνει στην Αυστραλία.
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε λανθασμένη την ανάκληση της βίζας του Σέρβου τενίστα, στον οποίο είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα επειδή δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Οι δικηγόροι του Djokovic ισχυρίστηκαν πως η ανάκληση έγινε παράνομα, καθώς ο αθλητής είχε νοσήσει πρόσφατα και συνεπώς είχε δικαίωμα να ταξιδέψει στη χώρα, βάσει όσων είχαν ενημερωθεί οι τενίστες από τις αρμόδιες αρχές.
Ο δικαστής, Anthony Kelly, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί εκ νέου η βίζα του Djokovic καθώς και να ελευθερωθεί άμεσα (σε 30 λεπτά από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας) από το ξενοδοχείο κράτησης όπου βρισκόταν τις τελευταίες πέντε ημέρες, να του επιστραφούν άμεσα το διαβατήριο του και τα άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε μαζί του καθώς και να καλυφθούν τα έξοδα της δίκης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με το δικαστή, o Djokovic δεν είχε αρκετό χρόνο για να μιλήσει με τη διοργανώτρια αρχή του Open και με τους δικηγόρους για να τοποθετηθεί πλήρως, αφού ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του.

Στον αέρα η συμμετοχή του στο Open

Κατά συνέπεια η συμμετοχή του Novak Djokovic στο αυστραλιανό Open παραμένει στον αέρα. Βάσει της δικαστικής απόφασης, ο Djokovic μπορεί να αγωνιστεί στο Australian Open
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι ο Σέρβος τενίστας μπορεί να λάβει μέρος στο τουρνουά, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω του δικηγόρου της, τόνισε στο δικαστήριο πως ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, έχει το δικαίωμα να παρέμβει και να ασκήσει την εξουσία του, ανακαλώντας ξανά τη βίζα του Djokovic. Σε αυτήν την περίπτωση, η υπόθεση μπορεί να καταλήξει ξανά στο δικαστήριο και ο Djokovic να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με τριετή απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία.
Μέχρι στιγμής, ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί για το τι προτίθεται να πράξει, τη στιγμή που Σερβία και Αυστραλία ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με την υπόθεση του Djokovic.
Υπενθυμίζεται πως ο Σέρβος Νο1 τενίστας στον κόσμο κρατείται από την περασμένη Πέμπτη σε ξενοδοχείο κράτησης μαζί με άλλους μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο στην χώρα, ενώ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που μετέβη στην Αυστραλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης