Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αν και η πανδημία μπορεί να τελειώσει, ο ισχυρός άνδρας της Moderna αποκαλύπτει: Θα χρειαστούν πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και μετά το 2022

Αν και η πανδημία μπορεί να τελειώσει, ο ισχυρός άνδρας της Moderna αποκαλύπτει: Θα χρειαστούν πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων και μετά το 2022
Aκόμα κι αν η Οmicron καταστήσει τον Covid ενδημικό, θα υπάρχει ακόμα η ανάγκη για τους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλια, σύμφωνα με τον CEO της Moderna

Ενώ η ισχυρή πιθανότητα - βάσει επιστημονικών μελετών – η μετάλλαξη Omicron να φέρει το τέλος της πανδημίας, οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων σχεδιάζουν τη στρατηγική τους με το αφήγημα, πως τα εμβόλια θα είναι χρήσιμα και μετά, προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.
Αυτό κατέστησε σαφές ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel, λέγοντας πως πιθανότατα θα χρειαστεί άλλος ένας γύρος ενισχυτικών εμβολίων το φθινόπωρο 2022, ακόμα κι αν η ανοσία από την ταχέως εξαπλωθείσα Omicron γίνει ευρέως διαδεδομένη, όπως υποστηρίζουν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.
Ο Bancel πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν η Οmicron καταστήσει τον Covid ενδημικό, θα υπάρχει ακόμα η ανάγκη για τους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλια, καθώς «δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα κρατήσει το τρέχον κύμα ανοσίας».

«Υπάρχει αβεβαιότητα»

Και υπάρχει πάντα αβεβαιότητα, αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα είναι οι μελλοντικές επαναλήψεις του SARS-CoV-2, πρόσθεσε.
«Αν υποθέσουμε ότι η Omicron είναι μια επιτάχυνση προς την ενδημική φάση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις το φθινόπωρο του ‘22 και μετά», είπε ο Bancel σε συνέδριο της Goldman Sachs.
Αλλά ό,τι κι αν συμβεί, οι ενισχυτικές δόσεις που δίνονται αυτόν τον μήνα ή δόθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 πιθανότατα θα διαρκέσουν μέχρι να ξεκινήσει η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.
Η Moderna, η οποία επωφελείται άμεσα από τους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς, εκτιμά πως οι πωλήσεις από τις ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν τα 2 δισεκ. δολάρια το 2022 μόνο στις ΗΠΑ.

Εκστρατεία για τις ενισχυτικές δόσεις

Καθώς ορισμένες χώρες (κυρίως ΗΠΑ και Ισραήλ) υλοποιούν σχέδια για προσθήκη περισσότερων ενισχυτικών εμβολίων, η Moderna και οι ανταγωνιστές της που παρασκευάζουν εμβόλια προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κυβερνήσεις να εγγραφούν για περισσότερες αποστολές των σκευασμάτων (η αναμνηστική είναι μόλις μισή δόση του εμβολίου).
Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Moderna, αλλά και για τους ανταγωνιστές της.
Η Moderna και οι ανταγωνιστές J&J, Pfizer και BioNTech ενδιαφέρονται να ωθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς τακτικές ενισχυτικές δόσεις έναντι του Covid.
Χώρες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να προχωρήσουν με ενισχυτικές δόσεις εμβολίων σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Omicron, παρόλο που παραμένει ασαφές για πόσο καιρό θα προστατεύουν από τη μόλυνση.
Το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει μια 4η δόση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Κάθε χρόνο ενισχυτική δόση

Επίσης σύμφωνα με τον Bancel, οι ηλικιωμένοι πολίτες και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα μπορεί να χρειάζεται να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο κάθε χρόνο, προσθέτοντας ότι η Moderna εργάζεται σε ένα σκεύασμα ειδικό για την Οmicron, το οποίο η εταιρεία έχει υποσχεθεί ότι θα έχει έτοιμο μέχρι την άνοιξη την άνοιξη για το βόρειο ημισφαίριο.

www.bankingnews..gr

Τα πρώτα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα υποτίθεται ότι έδειξαν ότι η προστασία που παρείχαν οι ενισχυτικές βολές μειώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης