Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Προμηνύεται πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές (30/1) – Με 38% προηγείται ο Costa αλλά δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση

Πορτογαλία: Προμηνύεται πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές (30/1) – Με 38% προηγείται ο Costa αλλά δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση
Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι οι εκλογές της 30ης Ιανουαρίου από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Πορτογαλίας, καθώς κανένα κόμμα ή λειτουργική συμμαχία δεν είναι πιθανό να επιτύχει σταθερή πλειοψηφία
Σχετικά Άρθρα

Οι κυβερνώντες κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας παραμένουν φαβορί για να κερδίσουν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου 2022, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώνουν τη διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Το κυβερνόν κόμμα του πρωθυπουργού Antonio Costa συγκεντρώνει το 38% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Catolica που δημοσιεύτηκε αργά την Παρασκευή (7/1) από την εφημερίδα Publico και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTP.
Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με παλαιότερη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου.

Ανεβαίνει η Κεντροδεξιά

Οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες καταγράφουν άνοδο στο 32% από 30% στην προηγούμενη έρευνα της Catolica, μια τάση που συμβαδίζει με μια άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση.
Οι δύο πρώην σύμμαχοι του Costa - η συμμαχία Κομμουνιστών-Πράσινων και το Αριστερό Μπλοκ – συγκεντρώνουν 6% το κάθε κόμμα σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση.Τον Οκτώβριο 2021, αυτά τα δύο αριστερά κόμματα τάχθηκαν στο πλευρό των δεξιών για να απορρίψουν το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας, προκαλώντας τις πρόωρες εκλογές.
Η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία και η ακροδεξιά Chega που αυτή τη στιγμή έχουν μόνο ένα μέλος του κοινοβουλίου, θα μπορούσαν να κερδίσουν το 5% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όπως αναφέρει το Reuters.

Πολιτικό αδιέξοδο

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι οι εκλογές της 30ης Ιανουαρίου από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να λύσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Πορτογαλίας, καθώς κανένα κόμμα ή λειτουργική συμμαχία δεν είναι πιθανό να επιτύχει σταθερή πλειοψηφία, υπονομεύοντας ενδεχομένως την ικανότητα της χώρας να τονώσει την ανάπτυξη χρησιμοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν το 36,3% των ψήφων στις εκλογές του 2019, μπροστά από το 28% που εξασφάλισαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Το περιθώριο λάθους στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Catolica, στην οποία συμμετείχαν 1.238 άτομα μεταξύ 28 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου, είναι 2,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης