Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιμέτωπη με μια επικίνδυνα πρωτόγνωρη αύξηση των τιμών η ΕΚΤ, που πρέπει να αποφύγει το ιστορικό λάθος

Αντιμέτωπη με μια επικίνδυνα πρωτόγνωρη αύξηση των τιμών η ΕΚΤ, που πρέπει να αποφύγει το ιστορικό λάθος
Η ΕΚΤ ανησυχεί γιατί έχει πυροδοτηθεί ένα σπιράλ αυξήσεων σε «μισθούς - τιμές - μισθούς»

Με πρωτοφανείς ρυθμούς «έτρεξε» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, βάζοντας δύσκολα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πλέον το έργο της έχει περιπλακεί.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής επιμένουν ότι οι ανατιμήσεις που διαπιστώνονται είναι προσωρινές, την ίδια στιγμή που το ευρώ ενισχύεται και έχει πυροδοτηθεί ένα σπιράλ αυξήσεων σε «μισθούς - τιμές - μισθούς».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στους κόλπους της ζώνης τoυ ευρώ εκτινάχθηκε σε 5% τον Δεκέμβριο του 2021 σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας το +4,9% του Νοεμβρίου αλλά και το +4,8% που περίμεναν οι αναλυτές του Bloomberg.
γφσδγδσφσδσδγφ.JPG
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, υποχώρησε περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές εξαιτίας της εμφάνισης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Οmicron του κορωνοϊού.
Εύλογα, λοιπόν, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου αυξάνουν την πίεση στην ΕΚΤ για λήψη μέτρων, στη σκιά των διαταραχών οι οποίες μαστίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και του αυξημένου ενεργειακού κόστους - παράγοντες που οδήγησαν την αύξηση των τιμών με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δημιουργία του κοινού νομίσματος της ΕΕ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη, έχει αρχίσει να αίρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συσφίγγοντας και αυστηροποιώντας το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, πλέον ζητείται πιο επιθετική δράση, με τα «γεράκια» να έχουν πλέον το «πάνω χέρι».
Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένου ότι οι προσδοκίες των «περιστεριών» μάλλον διαψεύστηκαν οικτρά.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα πριν επιβραδυνθεί το 2022 για να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%.
Είπε επίσης ότι μια αύξηση των επιτοκίων δεν θα ήταν η σωστή απάντηση απέναντι στην τρέχουσα αύξηση των τιμών, εν μέρει επειδή οι επιπτώσεις της θα γίνουν αισθητές αργότερα, όταν οι πιέσεις θα έχουν ήδη μειωθεί.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τις χρηματαγορές να στοιχηματίσουν σε αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος.
Σε αυτό το κλίμα, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, στο 1,1304 δολ.
Παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο, πολλοί βλέπουν τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να κορυφώνεται.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας François Villeroy de Galhau είπε αυτή την εβδομάδα πώς τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ σταθεροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, βαίνοντας μειούμενος σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο.
Μάλιστα, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς δεν παρουσίασε αυξομείωση, μένοντας σταθερή στο -0,06%.

Πονοκέφαλος η Ενέργεια

«Παρά τον κακοτράχαλο δρόμο μπροστά μας, η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο πληθωρισμός θα σταματήσει τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Nicola Nobile, οικονομολόγος στην Oxford Economics, σε report που εστάλη μέσω email στους πελάτες.
«Χάρη στην εξομάλυνση στις τιμές στην Ενέργεια και στα σημεία συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμούς, προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,9% το α’ τρίμηνο και στο 2,6% κατά μέσο όρο το 2022».
Η ενέργεια, ωστόσο, παραμένει πονοκέφαλος.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα αφού η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις στη Δυτική Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire χαρακτήρισε την Παρασκευή το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος «απόλυτη έκτακτη ανάγκη».
Aπό την άλλη, η νέα παραλλαγή Omicron θολώνει τις προοπτικές, με τους αναλυτές να μην είναι ξεκάθαροι για το εάν η διαταραχή που προκαλεί θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό ή θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, περιορίζοντας την οικονομική ανάκαμψη.
Πάντως, τα πρώτα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έδειξαν αύξηση των ανησυχιών ανάμεσα στους καταναλωτές, καθώς και στους κλάδους του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών.
Η αβεβαιότητα οδήγησε τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να ζητήσουν ευελιξία στην προσέγγισή τους στον πληθωρισμό.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Kazaks δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δράσουν εάν οι προοπτικές για τις τιμές αυξηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης