Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα διευκρινίζει τους κανόνες για τις IPO των κινεζικών εταιριών στο εξωτερικό

Η Κίνα διευκρινίζει τους κανόνες για τις IPO των κινεζικών εταιριών στο εξωτερικό
Μισό χρόνο από τότε που έληξε η βιασύνη των κινεζικών IPO στις ΗΠΑ, πολλές λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες για τις εταιρείες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε τέτοιες διεθνείς εισαγωγές
Σχετικά Άρθρα

Από την κατάρρευση για την IPO της κινεζικής εφαρμογής Didi στα τέλη Ιουνίου2021, οι αμερικανικές αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο των κινεζικών εταιρειών που συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στις δημόσιες αγορές των ΗΠΑ.
Ένα υψηλό 10ετίας 34 εταιρειών με έδρα την Κίνα εισηγμένες στις ΗΠΑ το 2021, αλλά μόνο τρεις από τις IPOs έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο 2021, σύμφωνα με την Renaissance Capital.
Οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο χώρες εξέδωσαν διευκρινίσεις αυτόν τον μήνα σχετικά με το τι χρειάζεται από τις κινεζικές εταιρείες για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ.
Αν και είναι μια αρχή, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή.
Όπως αναφέρει το CNBC, η Κινεζική Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών (CSRC) δημοσίευσε τους προτεινόμενους κανόνες για εγχώριες εταιρείες εάν θέλουν να εισαχθούν στο εξωτερικό.
Οι προτεινόμενοι κανόνες του CSRC έλεγαν ότι μια δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό θα μπορούσε να σταματήσει εάν οι αρχές το θεωρούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Οι εγχώριες εταιρείες πρέπει να συμμορφωθούν με τις σχετικές διατάξεις στους τομείς των ξένων επενδύσεων, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της ασφάλειας δεδομένων, ανέφερε ένα προσχέδιο, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
«Οι λεπτομέρειες της επιβολής των κανόνων χρειάζονται ακόμη περαιτέρω παρατήρηση, ειδικά το εποπτικό πεδίο άλλων σχετικών ρυθμιστικών αρχών του υπουργείου, εκτός από το CSRC», δήλωσε ο Winston Ma, επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συν-συγγραφέας του βιβλίου "The Hunt για το Unicorns: Πώς τα κρατικά ταμεία αναδιαμορφώνουν τις επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία».
Οι εταιρείες στην Κίνα υπόκεινται στην επίβλεψη πολλών υπουργείων, που κυμαίνονται από ειδικά για τον κλάδο έως εκείνα που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πτυχές λειτουργιών όπως το συνάλλαγμα.
Συγκεκριμένα, δεν ήταν η επιτροπή κινητών αξιών αλλά η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας που διέταξε τη Didi -και δύο άλλες κινεζικές εταιρείες που εισήχθησαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ- να σταματήσουν την εγγραφή νέων χρηστών, ενώ οι αρχές διενεργούσαν έλεγχο ασφαλείας.
Η κίνηση ήρθε λίγες μέρες μετά την IPO της Didi 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η τιμή των μετοχών να υποχωρεί.
Η επιρροή της ρυθμιστικής αρχής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί το 2021.
Αυτό το καλοκαίρι πρότεινε ότι οι εταιρείες με δεδομένα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες πρέπει να λάβουν άδεια ασφαλείας προτού εγγραφούν στο εξωτερικό.
Τον Αύγουστο, ο υφυπουργός της ρυθμιστικής αρχής Sheng Ronghua είπε στους δημοσιογράφους ότι οι κινεζικές εταιρείες που θέλουν να γίνουν δημόσιες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πρέπει να συμμορφώνονται με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εθνικού δικτύου, της «κρίσιμης υποδομής πληροφοριών» και των προσωπικών δεδομένων.

Καμία απαγόρευση στη δημοφιλή δομή VIE

Το Πεκίνο έχει πει εδώ και χρόνια ότι ένας από τους στόχους του είναι να αυξήσει την πρόσβαση και να βελτιώσει το χρηματιστήριο του, το οποίο έχει ζωή μόλις 30 περίπου ετών.
Οι αρχές προσπάθησαν να διευκολύνουν τις εταιρείες να συγκεντρώσουν χρήματα από το εγχώριο χρηματιστήριο μεταβαίνοντας σταδιακά σε ένα σύστημα εγγραφής, από ένα σύστημα έγκρισης.
Οι νέοι κανόνες για τις εισαγωγές στο εξωτερικό καθόριζαν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατάθεση εγγράφων και ανέφεραν ότι η επιτροπή κινητών αξιών θα απαντούσε σε αιτήματα κατάθεσης εντός 20 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή όλων των υλικών, σύμφωνα με προσχέδιο.
Η επιτροπή επίσης δεν απαγόρευσε την ευρέως χρησιμοποιούμενη δομή οντοτήτων μεταβλητού ενδιαφέροντος, όπως φοβήθηκαν ορισμένοι.
Η δομή δημιουργεί μια εισαγωγή μέσω μιας εταιρείας κέλυφος, που συχνά εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν, εμποδίζοντας τους επενδυτές στη μετοχή που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ να έχουν δικαιώματα πλειοψηφίας.
«Εάν συμμορφώνονται με τους εγχώριους νόμους και κανονισμούς, οι εταιρείες με δομή VIE είναι επιλέξιμες για εγγραφή στο εξωτερικό μετά την κατάθεση τους στο CSRC», ανέφερε η επιτροπή σε αγγλόφωνη δήλωση στον ιστότοπό της.
Δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν αυτοί οι νόμοι και οι κανονισμοί.
Ωστόσο, το ποσό των ξένων επενδύσεων που επιτρέπεται στα κινεζικά VIE πιθανότατα θα μειωθεί ώστε να ταιριάζει με αυτό των μετοχών Α της ηπειρωτικής Κίνας, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής έρευνας στην China Renaissance.
Επεσήμανε σε ένα διαδικτυακό άρθρο ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τους νέους κανονισμούς για τις ξένες επενδύσεις που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου και την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας. Το άρθρο σημείωσε τους υπάρχοντες περιορισμούς που περιορίζουν  την ξένη ιδιοκτησία στο 30% των μετοχών μιας εταιρείας, με κάθε ξένο επενδυτή να έχει ανώτατο όριο το 10% των μετοχών.
Η ιδιοκτησία των ΗΠΑ σε κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη είναι σχετικά χαμηλή, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley.
Από αυτά που είναι επιλέξιμα για δευτερεύουσα εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ, το διάμεσο μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ για τα 50 κορυφαία ονόματα είναι 27%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δεδομένων του CNBC.
Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για συμμετοχή σε κινεζικές IPOs.
«Ο προτεινόμενος κανόνας [του CSRC] θα απαιτήσει επίσης από τις διεθνείς τράπεζες που αναλαμβάνουν την εξωχώρια καταχώριση μιας κινεζικής εταιρείας να εγγραφούν στην CSRC, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νέες προκλήσεις συμμόρφωσης στους ξένους ασφαλιστές, καθώς μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν τους κινεζικούς κανόνες μόλις εγγραφούν στο [ το] CSRC», δήλωσε ο Ma, πρώην διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της Βόρειας Αμερικής για την China Investment Corporation, ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Ο έλεγχος επεκτείνεται και στα SPAC

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για την αβεβαιότητα που υπάρχει για την επένδυση σε κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη.
Στις αρχές αυτού του μήνα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ οριστικοποίησε τους κανόνες που χρειάζεται για την εφαρμογή ενός νόμου που θα μπορούσε να αναγκάσει τις κινεζικές εταιρείες να διαγραφούν από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
Δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσουν τέτοιες διαγραφές - οι αναλυτές της Morgan Stanley δεν αναμένουν ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2024.
Το Division of Corporation Finance της SEC δημοσίευσε επίσης την περασμένη εβδομάδα λεπτομέρειες για 15 τομείς στους οποίους «ενθάρρυνε» τις καταχωρίσεις με έδρα την Κίνα -υπάρχουσες και μελλοντικές- να αυξήσουν τις γνωστοποιήσεις.
Μια ενότητα έγραφε:Η δήλωση SEC σημείωσε ότι οι εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού με σημαντικούς δεσμούς με την Κίνα θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν σχετικούς κινδύνους.
Τα SPAC έχουν εκραγεί σε δημοτικότητα τα τελευταία δύο χρόνια.
Παρακάμπτουν την παραδοσιακή διαδικασία IPO χρησιμοποιώντας εταιρείες κέλυφος που έχουν δημιουργηθεί με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση υφιστάμενων ιδιωτικών εταιρειών.
Το προσχέδιο κανόνων του CSRC έλεγε ότι οι εταιρείες που πηγαίνουν σε άλλες αγορές μέσω SPAC θα πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες απαιτήσεις υποβολής με τις IPO στο εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης