Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aυστρία: Εξετάζονται πρόστιμα και ποινή φυλάκισης για τους ανεμβολίαστους - Μέτρα για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση

Aυστρία: Εξετάζονται πρόστιμα και ποινή φυλάκισης για τους ανεμβολίαστους - Μέτρα για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση FFP2 (μάσκες N95)

Μέχρι και ποινή φυλάκισης εξετάζουν για τους ανεμβολίαστους οι αρχές στην Αυστρία, σύμφωνα με εφημερίδες της χώρας, ενώ παράλληλα αναμένεται να ληφθούν νέα, σκληρά μέτρα για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Σε πρώτη φάση, ωστόσο, αποφασίστηκε η αναστολή ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμών με την παρέλευση του εξαμήνου από τον εμβολιασμό, σε μια προσπάθεια να πεισθεί ο πληθυσμός να λάβει την τρίτη, ενισχυτική δόση.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική χρήση FFP2 (μάσκες N95), καθώς και αυστηρότερους περιορισμούς κατά των μη εμβολιασμένων σε χώρους λιανικής πώλησης.
Σύμφωνα με έκθεση της Wiener Zeitung, τα «Πράσινα Δελτία» που εκδίδονται στη χώρα θα αρχίσουν να λήγουν έξι μήνες μετά την τελευταία δόση από τον Φεβρουάριο, βάσει κυβερνητικής απόφασης την Πέμπτη.
Πάντως, σύμφωνα με την Kronen Zeitung, το ποσοστό των εμβολιασμών έχει μειωθεί και εξ αυτού του λόγου η κυβέρνηση μείωσε την ισχύ του πράσινου πάσου από τους εννέα στους έξι μήνες.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγο καιρό αφότου όλοι όσοι στη χώρα έλαβαν ένα εμβόλιο εφάπαξ και όχι διπλής δόσης έχασαν τα πάσο τους για την COVID, με όλα τα πιστοποιητικά που σχετίζονται με εμβολιασμούς μιας δόσης να έχουν λήξει στις 3 Ιανουαρίου με κυβερνητικό διάταγμα.
Για όσους έχουν χάσει το πράσινο πάσο, ο μόνος τρόπος για να επανεκδοθεί το έγγραφο είναι να λάβουν ενισχυτική δόση.
Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 (N95) σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούν να διατηρηθούν αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί για το πάσο Covid σε χώρους λιανικής πώλησης. 
Μέχρι τώρα, οι λιανοπωλητές στην Αυστρία έπρεπε να κάνουν μόνο τυχαίους επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν βρισκόταν στις εγκαταστάσεις χωρίς πράσινο πάσο.
Από τις 11 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι έμποροι θα πρέπει να ελέγχουν όλους όσους εισέρχονται στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη Wiener Zeitung .
Ο μη εμβολιασμένος πληθυσμός της Αυστρίας βρίσκεται επί του παρόντος υπό αυστηρό lockdown, ως μέρος των μέτρων που περιγράφονται ως «απαρτχάιντ».  

Μέχρι και φυλάκιση...

Ενώ τα μέτρα που ισχύουν κατά των ανεμβολίαστων πρέπει να ανανεώνονται κάθε 10 ημέρες σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι τα lockdown θα συνεχιστούν στο διηνεκές.
Επιπλέον, οι αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν καθεστώς υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο, με όσους παραμείνουν ανεμβολίαστοι να αντιμετωπίζουν πρόστιμα, καθώς και πιθανή φυλάκιση.
Ως απάντηση στους περιορισμούς, χιλιάδες Αυστριακοί έχουν βγει στους δρόμους, με τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Βιέννη , ιδιαίτερα, να έχουν μεγάλη προσέλευση.
Η αυστριακή κυβέρνηση έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα, με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Karl Nehammer, να καταγγέλλει σημάδια « ριζοσπαστικοποίησης » μεταξύ των διαδηλωτών, παρά τα χαμηλά επίπεδα βίας.
Ο Nehammer είναι πλέον καγκελάριος της χώρας μετά την παραίτηση σοκ του αρχηγού της προηγούμενης κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, οι αυστριακές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε 24 σπίτια σε όλη τη χώρα την Τετάρτη σε μια καταστολή ενός δικτύου που φέρεται να πωλούσε πλαστά πιστοποιητικά εμβολίων μέσω Διαδικτύου.
«Η πανδημία έχει φέρει στο φως νέες μορφές εγκληματικότητας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ σε σχέση με τις επιδρομές.
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας και τα Γραφεία Εγκληματικής Αστυνομίας της Πολιτείας αντιμετωπίζουν αυτά τα καθήκοντα μέσω συνεπών και δομημένων ερευνών, σε στενή συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης