Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Γερμανία - Εκτόξευση της Omicron στο πιο εμβολιασμένο κρατίδιο

Συναγερμός στη Γερμανία - Εκτόξευση της Omicron στο πιο εμβολιασμένο κρατίδιο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη Βρέμη αποτελεί σαφή ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι στη Γερμανία τις επόμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία για τη ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού στη Βρέμη, το κρατίδιο με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Βρέμη παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απότομη άνοδος των κρουσμάτων στη Βρέμη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπομπός για ό,τι θα συμβεί στη Γερμανία τις επόμενες μέρες.
Ο μέσος όρος επτά ημερών στη Βρέμη ανήλθε σε 800 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την Πέμπτη, το υψηλότερο στη Γερμανία και υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο των 303, σύμφωνα με το Robert Koch Institute (RKI).
«Υποθέτω ότι η Βρέμη είναι λίγο πιο μπροστά από άλλα κρατίδια» δήλωσε ο Hajo Zeeb του Leibniz Institute στη Βρέμη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλά γερμανικά κρατίδια θα αναφέρουν παρόμοια ποσοστά τις επόμενες μέρες.
Εντός της ημέρας, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων στη Γερμανία θα συζητήσουν τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, μεταξύ των οποίων και ο περιορισμός των ημερών της καραντίνας λόγω των φόβων για προβλήματα στη λειτουργία κομβικών υπηρεσιών λόγω νόσησης.
Σημειώνεται ότι η Βρέμη, η Omicron αποτελεί περισσότερο από το 85% των κρουσμάτων κορωνοϊού, έναντι του 44% που ισχύει σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με μελέτες, η προστασία έναντι της Omicron που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο μηνών και ενισχύεται ξανά με την ενισχυτική δόση.
Σχεδόν το 84% του πληθυσμού στη Βρέμη, το μικρότερο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας με λιγότερους από 700.000 ανθρώπους, είναι διπλά εμβολιασμένο, σε σύγκριση με ένα εθνικό ποσοστό περίπου 72%. Περίπου το 44% έχει λάβει ενισχυτική βολή, σε σύγκριση με το 42% σε εθνικό επίπεδο.

Τα σχέδια για νέα μέτρα

Ομοσπονδία και κρατίδια στη Γερμανία σχεδιάζουν τη γενική εφαρμογή του κανόνα 2G+, που προβλέπει μεταξύ άλλων την πρόσβαση σε καταστήματα εστίασης σε εμβολιασμένους και ιαθέντες με αρνητικό διαγνωστικό γρήγορο τεστ 24ώρου. Από τον κανόνα θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται προσχέδιο αποφάσεων της σημερινής διάσκεψης του καγκελάριου Olaf Scholz με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ο κανόνας 2G+ αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, πιθανόν από τη 15η Ιανουαρίου.
Μέχρι σήμερα, ενισχυτική δόση έχει λάβει το 40% του πληθυσμού στη Γερμανία.
Οι αντιδράσεις έρχονται ήδη από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την απόφαση και να επισημαίνει ότι στις περιοχές υπό τη διακυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών (SPD), όπως το Αμβούργο, δεν υπάρχει επαρκής προσφορά για την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης