Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο ιστορικό υψηλό του 5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021

Στο ιστορικό υψηλό του 5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2021
Ερωτηματικό για το πως η ΕΚΤ θα χειριστεί την άνοδο του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% για τον μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το τελευταίο υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου, στο 4,9%.

Τι θα πράξει η ΕΚΤ;

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο μετά από διαδοχικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες, με τους αναλυτές να εξετάζουν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα περικόψει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει το άνευ προηγουμένου επίπεδο τόνωσης το 2022.
«Απαιτείται ακόμη νομισματική προσαρμογή για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε τότε η ΕΚΤ.

Τι αναφέρουν οι προβλέψεις για την αύξηση των τιμών

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ, που επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, ανεβάζουν την εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο 1,8% τόσο το 2023 όσο και το 2024.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι το επιτόκιο θα υπερβεί τον στόχο της τράπεζας το 2022, ωστόσο θα φτάσει στο 3,2%.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πανδημία και ο πληθωρισμός είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις οικονομικές επιδόσεις το 2022.

«Εάν ο πληθωρισμός αυξανόταν περαιτέρω και επιμένει, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν επιθετικά την πολιτική», ανέφεραν οι αναλυτές της Berenberg.
Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για μια πρώτη αύξηση την άνοιξη του 2023.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης