Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΠΟΥ υποβαθμίζει την παραλλαγή Omicron: Είναι λιγότερο σοβαρή από την Delta, αλλά σκοτώνει

Ο ΠΟΥ υποβαθμίζει την παραλλαγή Omicron: Είναι λιγότερο σοβαρή από την Delta, αλλά σκοτώνει
Η παραλλαγή Omicron στέλνει στο νοσοκομείο και σκοτώνει ανθρώπους, λέει ο ΠΟΥ

Λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Delta αλλά και από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού είναι η Omicron, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ωστόσο, «στέλνει στο νοσοκομείο και σκοτώνει ανθρώπους», προσέθεσε στους δημοσιογράφους κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου που γίνεται στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.
Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι η Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και λιγότερες νοσηλείες, αλλά είναι τόσο μεταδοτική που οι λοιμώξεις παγκοσμίως εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας.
Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα κρούσματα παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 71% ρεκόρ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 2 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων αυξήθηκε κατά 10%.

Πλήγμα στην ανάκαμψη η ανισότητα στον εμβολιασμό

Tην ίδια στιγμή, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι η άνιση διοχέτευση των εμβολίων στον κόσμο υπονομεύει την ανάκαψη της διεθνούς οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Ghebreyesus, τόνισε στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ότι «η άνιση διανομή των εμβολίων σκοτώνει ανθρώπους και θέσεις εργασίας και υπονομεύει μία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».
Ο ίδιος εξήγησε πως η αδυναμία των ηγετών παγκοσμίως να συνεργαστούν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε φτωχές χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας ήταν μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του 2021.
Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε πολλές περιοχές του πλανήτη συνέβαλε σε τεράστιο βαθμό στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων όπως η Δέλτα και η Όμικρον, τόνισε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι η Δέλτα εντοπίστηκε στην Ινδία στο τέλος του 2020 και η μετάλλαξη Όμικρον στην νότια Αφρική τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται πως στόχος του ΠΟΥ ήταν να εμβολιαστεί το 40% σε κάθε χώρα του πλανήτη μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, 92 χώρες δεν το κατάφεραν, παρότι διοχετεύθηκαν παγκοσμίως 2 δις. δόσεις εμβολίων, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Για φέτος, ο στόχος ανέρχεται στο 70% μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες, οι οποίοι φαίνονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους θα επεκτείνουν αυτή την αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουν ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ασφαλής και προστατευμένος.
Και αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να συμβεί αυτό», τόνισε ο Ghebreyesus.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης