Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Καζακστάν: Εκρήξεις, πυροβολισμοί και δεκάδες νεκροί - «Απόβαση» 2.500 Ρώσων και συμμάχων τους

Χάος στο Καζακστάν: Εκρήξεις, πυροβολισμοί και δεκάδες νεκροί - «Απόβαση» 2.500 Ρώσων και συμμάχων τους
Συχνές αναφορές για εκρήξεις, πυροβολισμούς και οδομαχίες.

Συνεχίζεται το χάος στο Καζακστάν, με τις δυνάμεις ασφαλείας να συγκρούονται με διαδηλωτές.
Συχνές αναφορές για εκρήξεις, πυροβολισμούς και οδομαχίες.
Από νωρίς σήμερα Πέμπτη 6/1 τα ξημερώματα, δυνάμεις του στρατού με θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και με δεκάδες στρατιώτες επιχείρησαν στην κεντρική πλατεία της Almaty, όπου βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών, με τα διεθνή δίκτυα να κάνουν λόγο ακόμα για πυροβολισμούς.
Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «εξαλείφθηκαν» δεκάδες ταραξίες, κατά την εκκαθαριστική επιχείρηση του στρατού ενώ και το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Almaty κατά την προσπάθεια τους να εισβάλλουν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας και σε άλλα κυβερνητικά κτήρια. 
Αν και δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματίες ή θανάτους όσον αφορά τους διαδηλωτές, πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου TASS που επικαλείται το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν, κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.000 τραυματίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 400 έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Almaty, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας που πλήττεται από ταραχές, μεταδίδουν αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.
Αιματοχυσία στο Καζακστάν: Επέμβαση στρατού - Φόβοι για δεκάδες νεκρούς - Πάνω από 1.000 οι τραυματίες
Δεκαοκτώ νεκροί και 353 τραυματίες ο απολογισμός για τις δυνάμεις της τάξης

Δώδεκα μέλη των δυνάμεων της τάξης σκοτώθηκαν και 353 τραυματίστηκαν στις ταραχές και τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και μέρες το Καζακστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές στην δημόσια τηλεόραση.
"Το σώμα του ενός από αυτούς βρέθηκε αποκεφαλισμένο", μετέδωσε το δίκτυο Khabar-24, το οποίο επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, Interfax-Kazakhstan και Ria Novosti.
Το δίκτυο διευκρίνισε ότι τα 18 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχασαν τη ζωή τους στην Almaty, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι "δεκάδες" διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στην Αλμάτι και ότι περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο Καζακστάν, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και μέρες από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από την ανεξαρτησία του το 1991, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών καυσίμου.
9_9.jpg

Στις 2.500 τα μέλη των δυνάμεων που στέλνει ο υπό τη Ρωσία συνασπισμός

Ο γενικός γραμματέας του υπό τη Ρωσία Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η συνολική ειρηνευτική δύναμη στο Καζακστάν θα αριθμεί περίπου 2.500 μέλη και μπορεί να ενισχυθεί εάν χρειαστεί.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΣΣΑ έχουν αναπτυχθεί στο Καζακστάν για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ειλικρινά ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθούν οποιαδήποτε τυχόν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και παρακολουθούμε επίσης οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για απόκτηση του ελέγχου θεσμών του Καζακστάν", πρόσθεσε ο Πράις.
Οι ταραχές στο Καζακστάν δεν θα επηρεάσουν τα σχέδια για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία την ερχόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πρόκειται να πραγματοποιήσουν τρεις σειρές συνομιλιών με τη συμμετοχή των Ρώσων την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζοντας με μια συνάντηση στη Γενεύη. 

Υποκινούμενο το χάος στο Καζακστάν λέει η Ρωσία

Η Ρωσική Ομοσπονδία επιβεβαιώνει «την προσήλωσή της στις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ)», γι' αυτό και υποστήριξε τη λήψη άμεσων μέτρων «λόγω της ταχύτατης επιδείνωσης της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και της αύξησης της βίας στο Καζακστάν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δηλώνει ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».
Σύμφωνα με την επίσημη ρωσική ανακοίνωση η απόφαση στρατιωτικής συνδρομής ελήφθη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας από 15 Μαΐου 1992, «το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης επίθεσης (ένοπλης εισβολής, που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία) σε οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη, όλα τα υπόλοιπα κράτη, έπειτα από αίτημά του, θα παρέχουν χωρίς καθυστέρηση σε αυτό την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής».
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνεχίσει τις στενές διαβουλεύσεις με την καζάχικη πλευρά και τους άλλους συμμάχους στον ΟΣΣΑ για την ανάλυση και την επεξεργασία, σε περίπτωση που χρειαστεί, περαιτέρω αποτελεσματικών βημάτων, πρωτίστως για τη συνδρομή στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση, που διεξάγουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν, την κατοχύρωση της ασφάλειας όλων των αμάχων πολιτών της χώρας αυτής χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και των κρίσιμων για τη ζωή εγκαταστάσεων και υποδομών, την απελευθέρωση και την επιστροφή τους υπό τον έλεγχο των Αρχών του Καζακστάν. Ενδιαφερόμαστε για την ταχύτατη αποκατάσταση της ομαλότητας στη Δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πλήρης στήριξη ΗΠΑ στο Καζακστάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών A. Blinken συνομίλησε σήμερα 6/1 με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν M. Tleuberdi σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
"Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων", αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νέα βίαια επεισόδια μαίνονται σήμερα 7/1 στο Αλμάτι, την κύρια πόλη του Καζακστάν, μετά την ανάπτυξη από τη Ρωσία αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταστείλουν την εξέγερση σε όλη τη χώρα, πρώην σοβιετικό κράτος που είναι στενά συνδεδεμένο με τη Μόσχα.
καζακσταν2.jpg
Αυξήθηκε κατά 8% η τιμή του ουρανίου

Η τιμή του ουρανίου αυξήθηκε κατά σχεδόν οκτώ τοις εκατό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω των ταραχών στο Καζακστάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο δεδομένα της UxC, κορυφαίας εταιρείας έρευνας και αναλύσεων στον τομέα των πυρηνικών καυσίμων.
Η τιμή αυξήθηκε από τα 42 στα 45,25 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα δεδομένα της UxC.
Στο Καζακστάν αναλογεί περί το 40% της ποσότητας ουρανίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά, κατά τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Η μετοχή της Kazatomprom, επιχείρησης του Καζακστάν που εξορύσσει ακατέργαστο ουράνιο, υπέστη χθες πτώση 8,8% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο οποίο είναι εισηγμένη.
FITvr3NXwAEOaSO.jpg
Έκκληση Βρετανίας και Γαλλίας για ειρηνική λύση στην εξέγερση στο Καζακστάν

Η Βρετανία απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στο Καζακστάν, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.
"Ανησυχούμε για τις βίαιες συγκρούσεις και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά.
Προτρέπουμε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και θέλουμε να δούμε μια ειρηνική επίλυση", τόνισε.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στο Καζακστάν, μεταξύ αυτών τη Ρωσία και τις συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που κλήθηκαν για να σώσουν αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" μετά τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.
"Τα γεγονότα της νύχτας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά (…).
Καταδικάζουμε προφανώς τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα", δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Jean Ledrian, ενώπιον Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο Παρίσι.
"Καλούμε όλα τα μέρη, είτε βρίσκονται στο Καζακστάν είτε στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσουν διάλογο", τόνισε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν, προσθέτοντας πως θα συζητήσει το θέμα αργότερα σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, που βρίσκεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης