Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα... πράσινη σύγχυση από την Κομισιόν - Βιώσιμες (πλέον) οι επενδύσεις σε πυρηνικά και φυσικό αέριο

Νέα... πράσινη σύγχυση από την Κομισιόν - Βιώσιμες (πλέον) οι επενδύσεις σε πυρηνικά και φυσικό αέριο
Η Επιτροπή βλέπει και τις δύο πηγές ως μέσο για τη «διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της ΕΕ να συμπεριλάβει την ενέργεια από τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο στην κατάταξή της για βιώσιμες επενδύσεις προκαλεί σύγχυση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταράξεις τις αγορές, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θέλει να διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αποφασίσουν τι είναι μια βιώσιμη επένδυση.
Ως εκ τούτου, προτείνει ένα σύστημα πράσινης ταξινόμησης, με στόχο να κάνει τις βιώσιμες επενδύσεις πιο διαφανείς.
Η κατηγοριοποίηση έχει επικριθεί έντονα για τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.
Η Επιτροπή βλέπει και τις δύο πηγές ως μέσο για τη «διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ωστόσο, οι επικριτές, όπως Αυστριακοί αξιωματούχοι και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να έχουν αυτές οι πηγές την πράσινη ετικέτα, έστω και προσωρινά.

Επικριτικοί οι επενδυτές

Το σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμη νόμος, αλλά οι επενδυτές - οι οποίοι προορίζονται να επωφεληθούν από σαφέστερη καθοδήγηση - έχουν εκφράσει ορισμένες ανησυχίες.
«Θα δημιουργήσει κάποια σύγχυση στους διανομείς ενέργειας», δήλωσε ο Francesco Filia, Διευθύνων Σύμβουλος της Fasanara Capital - η οποία από τον Οκτώβριο διαχειριζόταν 3 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία - σχετικά με την ταξινόμηση της ΕΕ.
Ο Filia είπε ότι η προσπάθεια της ΕΕ να αναγνωρίσει τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο ως «μεταβατικά» είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, επειδή φαίνεται επίσης να είναι μια σιωπηρή αναγνώριση ότι αυτές οι πηγές ενέργειας δεν είναι βιώσιμες.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει τις βιώσιμες επενδύσεις της ακολουθώντας ένα κριτήριο που έχει θέσει προηγουμένως το ταμείο.
Την άποψή του συμμερίζονται και άλλοι.
Η Isobel Edwards, αναλυτής πράσινων ομολόγων στην NN Investment, είπε ότι πριν από τη νέα κατηγοριοποίηση της ΕΕ, εάν ένας επενδυτής ήθελε να διαθέσει κεφάλαια σε έργα πυρηνικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, έπρεπε να εξηγήσει πλήρως πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτό βιώσιμο.
Τώρα, οι επενδυτές θα μπορούν απλώς να πουν ότι "είναι απλώς στην ταξινόμηση" - καθιστώντας ευκολότερη τη δικαιολόγηση τέτοιων αποφάσεων.
Σύμφωνα με την Edwards, οι επενδυτές θα ήθελαν περισσότερη βοήθεια από τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες.
Η έλλειψη τυποποιημένης αναφοράς καθιστά δύσκολο για τους διαχειριστές χρημάτων να συγκρίνουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού βιωσιμότητάς τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης