Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πραγματικοί νικητές στο Αφγανιστάν - Οι ιδιώτες εργολάβοι κέρδισαν 4,6 τρισ. δολάρια

Οι πραγματικοί νικητές στο Αφγανιστάν - Οι ιδιώτες εργολάβοι κέρδισαν 4,6 τρισ. δολάρια
Οι ιδιώτες εργολάβοις που επωφελήθηκαν από την εκροή κρατικών χρημάτων ποικίλλουν από μεγάλους κατασκευαστές όπλων έως επιχειρηματίες.
Σχετικά Άρθρα

Μετά από 20 χρόνια στο Αφγανιστάν, με περισσότερα από 22.000 απώλειες αμερικανών στρατιωτών, επίσημα 46.000 αμάχους που σκοτώθηκαν - συμπεριλαμβανομένων 7 παιδιών που οδήγησε η κυβέρνηση Biden κατά την έξοδό της και τρισεκατομμύρια που προστέθηκαν στο εθνικό χρέος των ΗΠΑ, υπάρχουν πραγματικά δύο νικητές.
Οι Ταλιμπάν - που χάραξαν το μονοπάτι προς την Καμπούλ μέσα σε λίγες μέρες και ανέκτησαν δισεκατομμύρια στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ που άφησαν πίσω τους κατά την αποχώρηση του Biden, και ιδιώτες εργολάβους, που έχουν συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Οι ιδιώτες εργολάβοις που επωφελήθηκαν από την εκροή κρατικών χρημάτων ποικίλλουν από μεγάλους κατασκευαστές όπλων έως επιχειρηματίες.
Ένας επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια που διευθύνει ένα μπαρ στο Κιργιστάν ξεκίνησε μια επιχείρηση καυσίμων που απέφερε έσοδα δισεκατομμυρίων.
Ένας νεαρός Αφγανός μεταφραστής μετέτρεψε μια συμφωνία για την παροχή σεντόνια στις δυνάμεις σε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που περιλαμβάνει έναν τηλεοπτικό σταθμό και μια εγχώρια αεροπορική εταιρεία.
Δύο Εθνοφύλακες του Στρατού από το Οχάιο ξεκίνησαν μια μικρή επιχείρηση παρέχοντας στον στρατό αφγανούς διερμηνείς που έγινε ένας από τους κορυφαίους εργολάβους του Στρατού.
Συγκέντρωσαν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά συμβόλαια, σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα αρχεία. -WSJ
Από τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε το Πεντάγωνο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, περίπου το ένα τρίτο έως το μισό από αυτά πήγαν σε εργολάβους, με 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να διατίθενται στη Lockheed Martin, την Boeing, την General Dynamics, τη Raytheon και τη Northrop Grumman - για υπηρεσίες, όπλα και προμήθειες, σύμφωνα με το Costs of War Project που διατηρεί το Πανεπιστήμιο Brown.
Φυσικά, ένας αστερισμός μικρότερων εργολάβων έκανε δισεκατομμύρια για διάφορες επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης Αφγανών (τώρα Ταλιμπάν) αστυνομικών, της επέκτασης υποδομών όπως δρόμοι, της ίδρυσης σχολείων και της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε δυτικούς διπλωμάτες, σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με τον πρώην πρασινοσκούφη και τον εν ενεργεία υπουργό Άμυνας του Trump, Christopher Miller , «πρέπει να αναθέσετε τόσα πολλά σε εργολάβους για να κάνετε τις δραστηριότητές σας» όταν διευθύνετε έναν εθελοντικό στρατό χωρίς στρατό.
Περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν στο Αφγανιστάν - μια σταγόνα στον κάδο - επιβλέπονταν από τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή των ΗΠΑ για την Αφγανική Ανασυγκρότηση, ο οποίος κατέγραψε σπατάλη και απάτη σε εκατοντάδες αναφορές.
Για παράδειγμα, μια έρευνα που κυκλοφόρησε το 2021 διαπίστωσε ότι από 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια που υπόκεινται σε επιθεώρηση, μόλις 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 15%, δαπανήθηκαν όπως αναμενόταν σε νοσοκομεία, εργοστάσια, δρόμους και γέφυρες. Τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν σε στρατιωτικά αεροπλάνα, αστυνομικά γραφεία, αγροτικές πρωτοβουλίες και άλλα αναπτυξιακά έργα που καταστράφηκαν, εγκαταλείφθηκαν ή επαναχρησιμοποιήθηκαν.
Σε ακόμη περισσότερα παραδείγματα, σπαταλήθηκαν 6 εκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο εισαγωγής εννέα ιταλικών κατσικιών με την ελπίδα να τονωθεί η αγορά κασμίρι του Αφγανιστάν.
Περί τα 270 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ για την κατασκευή 1.200 μιλίων χωματόδρομου - ένα έργο που ακυρώθηκε μετά από μόλις 100 μίλια κατασκευής σε τρία χρόνια και πάνω από 125 νεκρούς λόγω επιθέσεων ανταρτών.
Το Πεντάγωνο υπερασπίστηκε τον ιμπεριαλισμό του με λάσπη - με τον εκπρόσωπο του Ταγματάρχη Rob Lodewick να ισχυρίζεται ότι «η αφοσιωμένη υποστήριξη που προσέφεραν πολλές χιλιάδες εργολάβοι στις στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν εξυπηρετούσε πολλούς σημαντικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ένστολων δυνάμεων για ζωτικές πολεμικές προσπάθειες».
Ο Γενικός Επιθεωρητής που ανέλυσε την ανοικοδόμηση από το 2012, J. Sopko, είπε ότι πολλοί από τους εργολάβους έκαναν τις καλύτερες προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις των πολιτικών που έλαβαν τρομερές αποφάσεις.
«Είναι τόσο εύκολο με ένα ευρύ πινέλο να πούμε ότι όλοι οι εργολάβοι είναι απατεώνες ή κερδοσκόποι πολέμου», είπε ο Sopko. «Το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έβγαλαν πολλά χρήματα—αυτό είναι το καπιταλιστικό σύστημα».
Η χρήση εργολάβων δεν είναι νέα στην αμερικανική ιστορία.
Κατά τη διάρκεια του επαναστατικού πολέμου, ο Ηπειρωτικός Στρατός χρησιμοποίησε ιδιωτικές εταιρείες για την στρατιωτική τους αλυσίδα εφοδιασμού, ακόμη και για να πραγματοποιήσει επιδρομές σε πλοία.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν έναν εργολάβο για κάθε επτά μέλη της υπηρεσίας, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Ωστόσο, η πρακτική απογειώθηκε τη δεκαετία του 1990 γύρω από τον Πόλεμο του Κόλπου, η οποία επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν να διώξουν έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος άφησε το Πεντάγωνο σε αδράνεια μετά τη συρρίκνωση του αμερικανικού στρατού μετά την Ψυχρός πόλεμος.
Το 2008, οι ΗΠΑ διέθεταν 187.900 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, την κορύφωση της ανάπτυξης των ΗΠΑ, και 203.660 εργολάβο προσωπικό.
Η αναλογία εργολάβων προς στρατεύματα αυξήθηκε.
Όταν ο πρόεδρος B. Obama διέταξε τα περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν στο τέλος της δεύτερης θητείας του, περισσότεροι από 26.000 εργολάβοι βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, σε σύγκριση με 9.800 στρατιώτες.
Μέχρι τη στιγμή που ο Πρόεδρος D. Trump άφησε την εξουσία τέσσερα χρόνια αργότερα, 18.000 εργολάβοι παρέμειναν στο Αφγανιστάν, μαζί με 2.500 στρατιώτες. -WSJ
«Η σύναψη συμβάσεων φαίνεται να κινείται μόνο προς μία κατεύθυνση – αυξανόμενη – ανεξάρτητα από το αν υπάρχει Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Heidi Peltier, υπεύθυνη προγράμματος στο Costs of War Project, η οποία πρόσθεσε ότι η εξάρτηση από τους εργολάβους έχει οδηγήσει στην άνοδο της «οικονομίας του κάμο», στην οποία το πραγματικό κόστος του πολέμου είναι καμουφλαρισμένο.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, περισσότερα από 7.000 μέλη του αμερικανικού στρατού έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών πολέμου, ενώ 3.500 αμερικανοί εργολάβοι πέθαναν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης