Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλλαγή Omicron: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος της Covid;

Παραλλαγή Omicron: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το νέο στέλεχος της Covid;
Tα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή Omicron δεν είναι ακόμα σαφή

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται και οι ειδικοί προβλέπουν ότι εκατομμύρια πολίτες μπορεί να προσβληθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, η μόλυνση φαίνεται, αν όχι αναπόφευκτη, τουλάχιστον πολύ πιθανή για τους περισσότερους.
Καθώς όλοι προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας αποφυγής μόλυνσης –κάτι που εξακολουθεί να συνιστάται από τις αρχές και τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου– αλλά και στη συνέχιση της ζωής, το ερώτημα είναι ένα: Πρέπει να ανησυχούμε;
Αν και τα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή Omicron δεν είναι ακόμα σαφή, για άλλη μια φορά σημαντικός παράγοντας για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το εάν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή όχι, όπως αναφέρουν δύο γιατροί.
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έχουν τριπλοεμβολιαστεί και έχουν σχετικά καλή υγεία είναι αρκετά ασφαλείς» είπε ο καθηγητής Dror Mevorach, γιατρός από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hadassah-Hebrew.
«Φυσικά, θα πρέπει να προσέχουν, να φοράνε μάσκα και να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον Mevorach, το αυτό ισχύει και για τους ηλικιωμένους, εφόσον δεν έχουν υποκείμενες παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
«Και φυσικά, όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη θα πρέπει να πάνε να την κάνουν. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη άμυνα», πρόσθεσε. 

Παιδικός εμβολιασμός

Η μεγαλύτερη ανεμβολίαστη πληθυσμιακή ομάδα είναι τα παιδιά, δήλωσε ο καθηγητής Itzik Levy, επικεφαλής της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Schneider Children’s Medical Center.
«Γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός των παιδικών είναι ο λιγότερο εμβολιασμένος, επομένως είναι πιο επιρρεπής στο να μολυνθεί από την Omicron», είπε.
«Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή είναι λιγότερο σοβαρή από άλλες και ως εκ τούτου λιγότερα παιδιά θα νοσηλευτούν».
Ο Levy είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για να καταλάβουμε εάν τα παιδιά που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Όσα παιδιά είναι έως τεσσάρων [χρονών] και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να προστατεύονται», σημείωσε ο Mevorach.
«Συνήθως όταν κολλήσουν την ασθένεια, τα συμπτώματα είναι αρκετά ήπια, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί».
Ο Levy τόνισε επίσης ότι για να βοηθηθούν τα μωρά και τα νήπια, όλοι οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά που τα περιβάλλουν θα πρέπει να εμβολιάζονται.
«Αυτή είναι η σύστασή μου στους γονείς», είπε.
Και οι δύο γιατροί τόνισαν ότι όλα τα παιδιά άνω των πέντε ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.
Αυτήν τη στιγμή, μόνο μια μειοψηφία σοβαρά νοσούντων έχει μολυνθεί από την Omicron.
Η πλειοψηφία νοσεί σοβαρά με Delta.
Mε άλλα λόγια, η παραλλαγή Omicron είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα.
«Αν συγκρίνουμε τα συμπτώματα που βλέπουμε τώρα με αυτά που είδαμε με το Άλφα ή Δέλτα, υπάρχει λιγότερο σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες, όπως επιβεβαιώνεται από εργαστηριακές εξετάσεις που δείχνουν χαμηλότερη διείσδυση του ιού.
Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ορισμένοι ασθενείς θα νοσήσουν σοβαρά.
Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα θα είναι μη εμβολιασμένοι ή εμβολιασμένοι με σοβαρές υποκείμενες παθήσεις» καταλήγει ο Levy.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης