Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Μείωση του QE ανά μήνα, επίσπευση αύξησης επιτοκίων και συρρίκνωση ισολογισμού - Κίνδυνος οι παραλλαγές της Covid

Fed: Μείωση του QE ανά μήνα, επίσπευση αύξησης επιτοκίων και συρρίκνωση ισολογισμού - Κίνδυνος οι παραλλαγές της Covid
Όπως εκτιμάται, το tapering πρέπει να επιταχυνθεί, με αναθεώρησή του σε μηνιαία βάση...
Σχετικά Άρθρα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά από τη συνάντηση των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves, Fed) στις 14-15 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διαπιστώνουν βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, που ξεπερνούν, κατά κοινή παραδοχή, τον στόχο του 2%, επιτρέπει τη μείωση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι το tapering πρέπει να επιταχυνθεί, με αναθεώρησή του σε μηνιαία βάση.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, όπως είναι γνωστό, προβλέπονται τρεις αυξήσεις μέσα στο 2022 και μία μέσα στο 2023, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ενέργειες γρηγορότερα. 
Μεγάλη ανησυχία εγείρουν, από την άλλη, οι νέες παραλλαγές της Covid, οι οποίες εντείνουν την αβεβαιότητα, απειλώντας να εκτροχιάσουν την οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο, προς εκπλήρωση των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.
Χάρη στους εμβολιασμούς και την ισχυρή πολιτική στήριξη, οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνέχισαν να ενισχύονται.
Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία σημειώνουν βελτίωση τους τελευταίους μήνες, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζονται από την COVID-19.
Τα κέρδη στην αγορά εργασίας ήταν σταθερά τους τελευταίους μήνες ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά.
Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και η επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο, συμβάλλουν στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν χαλαρές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. 

Κορωνοϊός

Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού.
Η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η χαλάρωση των περιορισμών προσφοράς αναμένεται να στηρίξουν τα εταιρικά κέρδη και την απασχόληση, καθώς και τη μείωση του πληθωρισμού.
Όμως, οι κίνδυνοι παραμένουν, λόγω των νέων παραλλαγών του ιού.
Η Fed επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα.
Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0% έως 0,25%.
Καθώς ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχου έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση.

Μείωση ισολογισμού

Υπό το φως λοιπόν των τρεχουσών εξελίξεων και της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας, η Fed αποφάσισε να μειώσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους του Δημοσίου και 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τίτλους που σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια.
Η Fed κρίνει ότι παρόμοιες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει πιθανώς να γίνονται ανά μήνα, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών, εάν αυτό δικαιολογείται από αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές.
Επίσης, αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι γενικά... μπορεί να δικαιολογηθεί αύξηση επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο.
Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Fed σχετικά σύντομα, μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων», όπως αναφέρεται στα πρακτικά.
Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκτιμήσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς επίσης και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης