Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα ακόμη ψέμα αποκαλύφθηκε: Στις ΜΕΘ το 61% και όχι το 90% είναι ανεμβολίαστοι - Με Omicron μόλις το 25% των ανεμβολίαστων

Ένα ακόμη ψέμα αποκαλύφθηκε: Στις ΜΕΘ το 61% και όχι το 90% είναι ανεμβολίαστοι - Με Omicron μόλις το 25% των ανεμβολίαστων
Πόσο ακριβείς είναι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των κυβερνήσεων;

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο γεμίζουν με ασθενείς που πάσχουν από Covid-19 και οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, υποστηρίζουν διάφορα μέσα ενημέρωσης.
Αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό, Boris Johnson, να προτρέψει τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.
Όπως είπε, «οι γιατροί ανέφεραν ότι έως και το 90% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση».
Άλλες αναφορές έκαναν λόγο ότι το 80%-90% των νοσούντων στην Εντατική είναι ανεμβολίαστοι. 
Όμως, οι στατιστικές και τα πραγματικά δεδομένα τους διαψεύδουν.
Σε αυτό το πλαίσιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει έκθεση του BMJ, του έγκυρου βρετανικού ιατρικού περιοδικού, που αναλύει τα γεγονότα, όχι τις εικασίες.

Είναι ακριβείς αυτές οι αναφορές;


Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Έρευνας Εντατικής Θεραπείας (ICNARC) στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η τελευταία έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, έδειξε ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων που εισήχθησαν σε ΜΕΘ τον Δεκέμβριο του 2021 με Covid-19 ήταν 61%.
Αυτό το ποσοστό είχε προηγουμένως μειωθεί από 75% τον Μάιο του 2021 σε 47% τον Οκτώβριο του 2021 -σύμφωνα με το μειούμενο ποσοστό του γενικού πληθυσμού που ήταν μη εμβολιασμένοι- προτού αυξηθεί ξανά τον Δεκέμβριο του 2021.
Το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ασθενών στην Εντατική διέφερε ανάλογα με την περιοχή, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στο Λονδίνο (66%).
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ανεμβολίαστοι θεωρήθηκαν άτομα που δεν είχαν κανένα ιστορικό εμβολιασμού ή τους είχε χορηγηθεί η πρώτη δόση εντός 14 ημερών.
Το ποσοστό του 61% είναι χαμηλότερο από το 80-90% που αναφέρεται σε ορισμένα νοσοκομεία.
Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα του ICNARC εκτείνονται μόνο έως τις 15 Δεκεμβρίου και το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών σε ΜΕΘ μπορεί να έχει αυξηθεί καθώς η παραλλαγή του Omicron παρουσιάζει μεγάλη διασπορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ορισμένα νοσοκομεία θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο φόρτο από άλλα.

Τι γίνεται με τις εισαγωγές εκτός MEΘ;

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) άρχισε πρόσφατα να αναφέρει εισαγωγές σε νοσοκομεία -όχι μόνο αυτές στις ΜΕΘ- παράλληλα με το εμβολιαστικό status.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι την εβδομάδα έως τις 29 Δεκεμβρίου 2021 συνολικά 815 άτομα με λοίμωξη από Omicron εισήχθησαν σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία στην Αγγλία.
Από αυτούς, το 74% δεν είχαν κάνει τις τρεις δόσεις, συμπεριλαμβανομένου του 25% (206) που ήταν μη εμβολιασμένοι, του 6% (49) που είχαν λάβει μία δόση και του 43% (352) που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.
Το 23% (189) είχε λάβει αναμνηστική δόση και το υπόλοιπο είχε λάβει την πρώτη δόση πριν από λιγότερο από τρεις εβδομάδες – ή και καθόλου.
Περαιτέρω ανάλυση από τον οργανισμό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μη εμβολιασμένοι έχουν έως και οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι 88% αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Μια ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το UKHSA έδειξε ότι, αν και τα μη εμβολιασμένα άτομα αποτελούσαν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, αντιστοιχούσαν στο 27% των νοσούντων με Omicron που εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην Αγγλία και στο 39% στο Λονδίνο.
Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής για τους θανάτους από Covid-19 που κάλυπτε την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στην Αγγλία διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων προσαρμοσμένο στην ηλικία ήταν 96% χαμηλότερο σε άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου από ό,τι σε εκείνους που ήταν ανεμβολίαστοι.  

Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα


Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει πληθώρα δεδομένων σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο του εμβολιασμού, αλλά τα στοιχεία προέρχονται από διαφορετικά μέρη και o συνδυασμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Αυτό προκάλεσε την αύξηση των «φωνών» που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει το παράδειγμα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύουν καθημερινά πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών μόλυνσης ανά status εμβολιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης