Τελευταία Νέα
Διεθνή

Imperial College: Μόλις στο 19% η προστασία της φυσικής ανοσίας έναντι της Omicron - Απειλή για τη δημόσια υγεία

Imperial College: Μόλις στο 19% η προστασία της φυσικής ανοσίας έναντι της Omicron - Απειλή για τη δημόσια υγεία
O κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή είναι 5,4 φορές υψηλότερος από ό,τι με το στέλεχος Delta
Σχετικά Άρθρα
Η μετάλλαξη Omicron δεν διαφεύγει μόνο των εμβολίων για την covid 19, αλλά και της φυσικής ανοσίας, όπως προκύπτει από μελέτη του Imperial College του Λονδίνου.
Η τελευταία έκθεση από την ομάδα αντιμετώπισης της covid στο Imperial College του Λονδίνου, δείχνει ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή είναι 5,4 φορές υψηλότερος από ό,τι με το στέλεχος Delta.
Μια προηγούμενη μελέτη υπολόγιζε ότι η ύπαρξη covid-19 παρείχε 85% προστασία για έξι μήνες από τη μόλυνση με την παραλλαγή Delta.
Στην τρέχουσα έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες, η προστασία έναντι της Omicron είναι μόνο 19%.

Κρίσιμη απειλή για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής Neil Ferguson από το Imperial College δήλωσε στον Τύπο ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι η Omicron μπορεί σίγουρα να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που είχε επιτευχθεί με μόλυνση ή εμβολιασμό.
Αυτό το επίπεδο ανοσοδιαφυγής σημαίνει ότι η Omicron αποτελεί κρίσιμη και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.
Η ομάδα εξέτασε επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από μια έκδοση της Omicron σε άτομα με δύο δόσεις του εμβολίου και σε αυτά που έλαβαν επίσης την αναμνηστική δόση.
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και την Εθνική Υπηρεσία Υγείας μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα κατά του συμπτωματικού κορωνοϊού φαίνεται να είναι το πολύ 20%.
Μετά την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα αυξάνεται μεταξύ 55 και 80%.
Ο καθηγητής Azra Ghani, επίσης από το Imperial, ανέφερε ότι «η ποσοτικοποίηση του κινδύνου επαναμόλυνσης και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της Omicron είναι απαραίτητη για τη μοντελοποίηση της πιθανής μελλοντικής τροχιάς του κύματος και του πιθανού αντίκτυπου του εμβολιασμού και άλλων παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία».

Δεν υπάρχει στη σοβαρότητα της νόσου μεταξύ Dela και Omicron (περιορισμένα δεδομένα)

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στη σοβαρότητα της νόσου μεταξύ Delta και Omicron, αλλά οι ερευνητές τόνισαν ότι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, ειδικά όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ξεκάθαρα.
«Εάν είχατε κορωνοϊό, μπορείτε να τον κολλήσετε ξανά.
Σύμφωνα με την τρέχουσα έκθεση και προηγούμενες μελέτες, η παραλλαγή φαίνεται να μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα από οποιαδήποτε προηγούμενη ανοσία που είχε επιτευχθεί», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Συμπεραίνουν επίσης ότι το εμβόλιο παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την αύξηση της ανοσίας, ειδικά για την παραλλαγή Omicron.
«Είναι σημαντικό να λάβετε την τρίτη δόση, ειδικά τώρα, καθώς αυτή η μελέτη δείχνει ότι τρεις δόσεις παρέχουν πολύ καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής από δύο μόνο εμβόλια», αναφέρουν οι επιστήμονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης