Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 13,44 λίρες/δολάριο διολισθαίνει και πάλι το τουρκικό νόμισμα - Πάνω από το 40% βλέπει τον πληθωρισμό στην Τουρκία η Goldman Sachs

Στις 13,44 λίρες/δολάριο διολισθαίνει και πάλι το τουρκικό νόμισμα - Πάνω από το 40% βλέπει τον πληθωρισμό στην Τουρκία η Goldman Sachs
Ο Erdogan δηλώνει αποφασισμένος να βάλει την Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές πιέσεις δέχεται και σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς έχουν επανέλθει οι φόβοι για τον πληθωρισμό, με τις αγορές να δείχνουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι η χειρότερη οικονομική αναταραχή της χώρας έχει τελειώσει.
Ο πληθωρισμός στη χώρα των 84 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε υψηλό 19 ετών, στο 36,1% τον Δεκέμβριο του 2021, το υψηλότερο σε όλη τη θητεία του Erdogan ως προέδρου.
Και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα μπορούσε ακόμα να ανέβει, χάρη στην ανορθόδοξη πολιτική του να μειώνει και να αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια, ένα τυπικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής για να μετριάσουν το αυξανόμενο κόστος και να ενισχύσουν τα τοπικά νομίσματα.
Ειδικότερα, η λίρα διαπραγματευόταν στις 13,44 προς το δολάριο, καταγράφοντας ήδη μια δύσκολη έναρξη του νέου έτους αφού είχε χάσει περίπου το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2021, που ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Στο κενό το σχέδιο στήριξης της λίρας του Erdogan

Ο Erdogan τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση του νομίσματος χωρίς αύξηση των επιτοκίων, το οποίο ουσιαστικά συνεπάγεται την προστασία των τοπικών καταθετών από την αστάθεια της αγοράς πληρώνοντάς τους τη διαφορά εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων ξεπεράσει τα επιτόκια των τραπεζών.
Σύμφωνα με τους επικριτές αυτό το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο, θα εξαντλήσει περαιτέρω τα ήδη χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος της Τουρκίας και είναι ουσιαστικά μια μεγάλη κρυφή αύξηση των επιτοκίων.
«Έχουμε δει ξανά και ξανά, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές — οι ξένοι επενδυτές να πωλούν το νόμισμα, οι ντόπιοι επενδυτές να πουλάνε το νόμισμα όταν πιστεύουν ότι η πολιτική των επιτοκίων δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Christopher Payne, επικεφαλής οικονομολόγος της Peninsula Real με έδρα το Ντουμπάι.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Estate Management, «το αποτέλεσμα ενός νομίσματος που καταρρέει είναι ο πληθωρισμός.
Και πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από αυτό», προειδοποίησε.

Στα ύψη οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών

Οι τιμές των τροφίμων και των ποτών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 13,58% μόνο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει έως και το 50% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, εάν η νομισματική πολιτική της Τουρκίας - που θεωρείται ότι στερείται ανεξαρτησίας και ελέγχεται από τον Erdogan - δεν αντιστραφεί.
Η Goldman Sachs βλέπει μάλιστα να ξεπερνά το 40% για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους.
Και όλα αυτά, με τον Erdogan να δηλώνει ότι «λυπάται» από τη δραματική άνοδο του πληθωρισμού.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι «υπερβολικές» αυξήσεις τιμών είναι «αγκάθια» και «βότσαλα» στο μονοπάτι της Τουρκίας και ότι η κυβέρνησή του θα απαλλαγεί από τη «φούσκα» του πληθωρισμού.
Επίσης, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να βάλει την Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης