Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 5,8 τρισ. δολάρια η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών το 2021 – Η Fed έχει «πλημμυρίσει τις αγορές με χρήματα»

Στα 5,8 τρισ. δολάρια η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών το 2021 – Η Fed έχει «πλημμυρίσει τις αγορές με χρήματα»

Στα 5,8 τρισ. δολάρια η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών το 2021

 

Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, συμφωνίες αξίας άνω των 5,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν παγκοσμίως το 2021, αύξηση 64% από το 2020 και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το 2021 ήταν μια εξαιρετικά πολυάσχολη χρονιά για έναν κλάδο που έχει δει τη δραστηριότητα του dealmaking να αυξάνεται σταθερά για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι σε όλη τη Wall Street είναι ενθουσιασμένοι: «Το 2021 τα αστέρια ευθυγραμμίστηκαν και ουσιαστικά ό,τι μπορούσε να πάει σωστά για [διαπραγμάτευση] έγινε», δήλωσε ο Frank Aquila, επικεφαλής M&A στη δικηγορική εταιρεία Sullivan & Cromwell.
Φυσικά, η έκρηξη οδήγησε σε ρεκόρ προμηθειών για τις επενδυτικές τράπεζες το 2021.
Αυτές οι προμήθειες ανήλθαν συνολικά σε 157 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προμήθειες για συμβουλές συγχωνεύσεων και εξαγορών, το μεγαλύτερο ποσό από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να παρακολουθούν περισσότερες από 2 δεκαετίες πριν.
refinitiv.jpg
Όπως είπε ένας ανώτερος dealmaker στους FT, η αναταραχή των συμφωνιών δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Άλλωστε, η Fed έχει «πλημμυρίσει τον κόσμο με χρήματα».
«Ένας τρόπος για να το δούμε αυτό είναι ότι έχουμε πλημμυρίσει τον κόσμο με χρήματα, οι αγορές έχουν αυξηθεί κατά περίπου αυτό το ποσό και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι το ίδιο», δήλωσε ο Andre Kelleners, επικεφαλής Εξαγορών&Συγχωνεύσεων στην Ευρώπη της Goldman Sachs.
Άλλοι εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονται το φθηνό χρήμα για να επανατοποθετηθούν για το μέλλον.
«Υπάρχει μια μαζική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων», δήλωσε η Alison Harding-Jones, επικεφαλής της M&A για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στη Citigroup.
Οι εταιρείες «εκμεταλλεύονται το περιβάλλον των επιτοκίων και το σχετικά υψηλό περιβάλλον των τιμών των μετοχών» και προσπαθούν να «θέσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη», είπε.
Οι συμφωνίες ιδιωτικών μετοχών και οι SPAC οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος της έκρηξης των συναλλαγών.
Η σύναψη συναλλαγών από ομίλους εξαγοράς ήταν μια κρίσιμη πηγή όγκου συναλλαγών το 2021: Για παράδειγμα, η προσφορά 33 δισ. ευρώ (37,6 δισ. δολάρια) της KKR για την Telecom Italia, η οποία είχε αξία μεγαλύτερη από 2 φορές το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Δεν νομίζω ότι το private equity μπορεί να καταλάβει την Apple αύριο, αλλά νομίζω ότι εκτός από την Apple, μπορούν να καταλάβουν οποιαδήποτε εταιρεία» είπε ο Alvaro Membriillera, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Paul, Weiss στο Λονδίνο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν συνολικά 334 συμφωνίες SPAC το 2021, συνολικής αξίας 597 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με το 10% των παγκόσμιων συμφωνιών σε αξία.
Το αν η έκρηξη της SPAC θα συνεχιστεί το επόμενο έτος θα καθορίσει εν μέρει εάν η Wall Street θα γιορτάσει ένα άλλο ρεκόρ τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή αν η κορύφωση βρίσκεται ήδη στο πίσω μέρος καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια παίρνουν το βάρος τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης