Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέσμευση Biden σε Zelenskiy (Ουκρανία): Εάν η Ρωσία επιτεθεί, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά

Δέσμευση Biden σε Zelenskiy (Ουκρανία): Εάν η Ρωσία επιτεθεί, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά
«Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Zelenskiy
Σχετικά Άρθρα

Σαφή δέσμευση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy ότι θα υπάρξει αποφασιστική αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των Biden – Zelenskiy, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «είπε καθαρά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».
Επιπλέον, αναφέρεται πως ο Biden υποστήριξε πως «τίποτα» δεν θα αποφασιστεί «για εσάς χωρίς εσάς», αναφερόμενος στην ανάγκη να συμπεριληφθεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανίας.

Αντίδραση Ουκρανίας

«Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter o Zelenskiy.
Όπως είπε, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις «ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης».

Συνομιλίες στη Γενεύη

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ θα διεξαγάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη.
Οι δύο πλευρές, που θα εκπροσωπηθούν από την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών και τον ρώσο ομόλογό της, θα συνεχίσουν τις επαφές την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω συνομιλίες την Πέμπτη 13η Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Προειδοποιήσεις Biden σε Putin

Την περασμένη Παρασκευή ο Biden υποστήριξε ότι προειδοποίησε τον Vladimir Putin εναντίον οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψής τους.
«Είπα καθαρά στον πρόεδρο Putin ότι θα υιοθετήσουμε πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις και θα αυξήσουμε την πίεσή μας στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO.
«Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία» τόνισε ο Biden.
Χθες ο Biden εξέφρασε την «υποστήριξή του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Donbas και στην ενεργητική διπλωματία για να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», σύμφωνα με την κυρία Ψάκι.
Δυνάμει των συμφωνιών αυτών, που σύναψαν τα μέρη υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ουκρανία δέχθηκε να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Τι λέει η Ρωσία

Η Ρωσία αρνείται ότι απειλεί την Ουκρανία με νέα εισβολή έπειτα από αυτή στην Κριμαία το 2014.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ασφάλεια της Ρωσίας περνά από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO ανατολικότερα.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Putin κατά τη συνομιλία του με τον Biden εξέφρασε «ικανοποίηση» για την συζήτηση που είχαν, ενώ σημείωσε πως η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης