Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 2021 ήταν το έτος των Κροίσων – Οι 30 πλουσιότεροι αύξησαν την περιουσία τους κατά 1 τρισ. δολάρια

Το 2021 ήταν το έτος των Κροίσων – Οι 30 πλουσιότεροι αύξησαν την περιουσία τους κατά 1 τρισ. δολάρια

Οι τεράστιες περιουσίες που συγκεντρώθηκαν από το 0,001% του παγκόσμοιου πληθυσμού το 2021 σε ένα καινοφανές περιβάλλον

Σχετικά Άρθρα

Για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη το 2021 ήταν μια χρονιά τεράστιων κερδών αλλά και έντονων συγκινήσεων.
Κυρίως, ήταν καλή στιγμή να ενταχθεί κάποιος στην χορεία των υπερ.. πλούσιων.
Η άνοδος των χρηματιστηρίων και οι αυξανόμενες αποτιμήσεις των πάντων - από τις επαύλεις μέχρι τα κρυπτονομίσματα και την αγορά των εμπορευμάτων - ενίσχυσαν τη συλλογική περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατά περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ακόμη και όταν η πανδημία Covid-19 ταρακούνησε τον κόσμο για δεύτερη χρονιά, επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022.

Το ρεκόρ του Musk

Οπερ σημαίνει υπάρχουν τώρα 10 περιουσίες ρεκόρ που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερες από 200 πάνω από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Elon Musk έφτασε στο επίπεδο πλούτου (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) που πέτυχε ο πλουσιότερος άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας.
Η συνδυασμένη καθαρή θέση στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg υπερβαίνει πλέον τα 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όλων των χωρών εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Οι τεράστιες περιουσίες που συγκεντρώθηκαν από το 0,001% υπογράμμισαν επίσης πώς η άνιση ανάκαμψη από το οικονομικό σοκ του Covid-19 έχει λάβει ευρύτερη μορφή.

Ακραία φτώχεια για 150 εκατομμύρια ανθρώπους

Καθώς οι πλουσιότεροι των.. πλουσίων επωφελήθηκαν από την άνοδο στις αγορές και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, η πανδημία ώθησε έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να την ανοδική του πορεία.
«Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το 0,01%πλουσιότερων παγκοσμίως έχει αυξηθεί από περίπου 7% σε 11%», δήλωσε ο κ. Lucas Chancel, συνδιευθυντής του World Inequality Lab στο Παρίσι.
«Η κρίση δεν ανέτρεψε αυτή την τάση.
Την ενίσχυσε ελαφρώς», σημείωσε.

Αύξηση της φορολογίας; Μπα...

Από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο, οι πολτικοί ενίσχυσαν τη εχθρική  ρητορική γύρω από τους υπερ-εύπορους, υποσχόμενοι να αυξήσουν τους φόρους και να κλείσουν τα φορολογικά κενά ως απάντηση στη δημόσια πίεση της κοινής γνώμης και τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας των ΗΠΑ παρουσίασε ένα μέτρο που στοχεύει ειδικά σε... 10ψήφια περιουσιακά στοιχεία.

Δύο βήματα πίσω

Ωστόσο, ο φόρος για τους υπερ-πλούσιους προκάλεσε γρήγορα την οργή τους… και εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες μέρες.
Μια προηγούμενη πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για αύξηση των φόρων κληρονομίας και σχεδόν διπλασιασμό σε αυτόν επί των κεφαλαιουχικών κερδών, που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς δισεκατομμυριούχους, χαθηκε επίσης στη πορεία.
To veto του γερουσιαστή Joe Manchin στο σχέδιο Build Back Better θα μπορούσε να αποκλείσει υψηλότερη φορολόγηση οποιουδήποτε είδους για τους πλούσιους στο εγγύς μέλλον.

This Was the Year of the Super Billionaire, With $1 Trillion in Gains
Κίνα: Ο Jack Ma και η κτηματαγορά

Διαφορετική ιστορία είναι αυτό που συνέβη στην Κίνα
Η οικονομική ελίτ της χώρας είχε τη χειρότερη χρονιά από τότε που το Bloomberg άρχισε να παρακολουθεί τον πλούτο του το 2012, χάνοντας 61 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς το Πεκίνο επιτέθηκε στη.... μεγάλη τεχνολογία και προώθησε την «κοινή ευημερία».
Ο Jack Ma της Alibaba Group Holding εξαφανίστηκε από τη δημόσια σκηνή και οι μεγιστάνες του real estate έχασαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω μιας σπειροειδούς κρίσης χρέους που προκάλεσε παρέμβαση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Κανείς δεν ενσαρκώνει τη κατάσταση καλύτερα από τον Hui Ka Yan του China Evergrande Group.
Κάποτε ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, η καθαρή περιουσία του Hui μειώθηκε κατά 17 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς η αυτοκρατορία των ακινήτων του κατέρρευσε κάτω από ένα συντριπτικό βάρος χρέους.
Η κυβέρνηση τον προέτρεψε να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό του πλούτο -συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων παιχνιδιών, ενός μέγα γιοτ- για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των επενδυτών.

Τα νέα περιουσιακά στοιχεία

Μεταξύ των πλουσιότερων πηγών νέου πλούτου φέτος ήταν λιγότερο απτά περιουσιακά στοιχεία: ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μετοχές νεοεισαγόμενων εταιρειών τεχνολογίας και εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (γνωστές ως Spacs).
Η αξία των ψηφιακών νομισμάτων που προστέθηκαν επέφερε δισεκατομμύρια για τον διάσημο οπαδό των κρυπτονομισμάτων Mike Novogratz, ενώ ένας αριθμός ρεκόρ αρχικών δημόσιων προσφορών αύξησε τον πλούτο ιδρυτών της αγοράς όπως ο Brian Armstrong της πλατφόρμας κρυπτογραφικών συναλλαγών Coinbase και του βραζιλιάνου διευθύνων σύμβουλος fintech, David Velez.

Ψηφιακή επέλαση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος έφυγε από την εξουσία κατά πολύ λιγότερο πλούσιος από ό,τι όταν εισήλθε στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια εάν η εκκολαπτόμενη εταιρεία μέσων ενημέρωσης του ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της με ένα fund.
Στο τέλος του έτους, 42 μέλη του δείκτη Bloomberg έκαναν το ντεμπούτο τους στην κατάταξη το 2021, κυρίως λόγω αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs).
Η ροή των αναρτήσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κ. Musk αντανακλούσε to 2021 συχνά τη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ των πολυδισεκατομμυριούχων και όλων των άλλων σε μια ασταθή, ολοένα και πιο άνιση για τις τύχες των ανθρώπων συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης