Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έξι νέες μελέτες επιβεβαιώνουν πως η μετάλλαξη Omicron είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη – Δεν πλήττει τους πνεύμονες

Έξι νέες μελέτες επιβεβαιώνουν πως η μετάλλαξη Omicron είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη – Δεν πλήττει τους πνεύμονες
H παραλλαγή Omicron φαίνεται να είναι περισσότερο μολυσματική αλλά λιγότερο θανατηφόρα από άλλες εκδοχές του ιού
Σχετικά Άρθρα

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν, πως η μετάλλαξη Omicron είναι πιο πιθανό να μολύνει τον λαιμό και όχι τους πνεύμονες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το στοιχείο αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η παραλλαγή φαίνεται να είναι περισσότερο μολυσματική αλλά λιγότερο θανατηφόρα από άλλες εκδοχές του ιού.
Έξι μελέτες - τέσσερις που δημοσιεύθηκαν από την παραμονή των Χριστουγέννων - έχουν διαπιστώσει πως η Omicron δεν πλήττει τους πνεύμονες των ανθρώπων τόσο όσο η Delta και άλλες προηγούμενες παραλλαγές του Covid.
Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
«Το αποτέλεσμα όλων των μεταλλάξεων που κάνουν την Omicron διαφορετική από τις προηγούμενες παραλλαγές είναι ότι μπορεί να μολύνει διαφορετικά είδη κυττάρων», δήλωσε ο Deenan Pillay, καθηγητής ιολογίας στο University College του Λονδίνου.
«Ουσιαστικά, φαίνεται ότι είναι πιο ικανή να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό.

Λιγότερο σοβαρή ασθένεια


Έτσι πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα στον λαιμό πιο εύκολα σε σχέση με τον πνεύμονα.
Εάν ο ιός παράγει περισσότερα κύτταρα στο λαιμό, αυτό τον κάνει πιο μεταδοτικό, κάτι που εξηγεί την ταχεία εξάπλωση της Omicron.
Από την άλλη ένας ιός που «εστιάζει» στη μόλυνση του πνευμονικού ιστού, θα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνος αλλά λιγότερο μεταδοτικός.
Ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ προδημοσίευσαν μελέτη, που καταδεικνύει ότι η Omicron οδηγεί σε «λιγότερο σοβαρή ασθένεια» και τα ποντίκια, σύμφωνα με τον καθηγητή James Stewart, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η έκθεση έδειξε ότι τα ποντίκια που έχουν μολυνθεί με Omicron χάνουν λιγότερο βάρος, έχουν χαμηλότερα ιικά φορτία και εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή πνευμονία..
«Το ζωικό μοντέλο υποδηλώνει ότι η ασθένεια είναι λιγότερο σοβαρή από τη Delta και τον αρχικό ιό της Wuhan», πρόσθεσε.
Φαίνεται να υποχωρεί νωρίτερα και τα ζώα ανάρρωσαν πιο γρήγορα, και αυτό συνδέεται με τα κλινικά δεδομένα.
«Οι πρώιμες ενδείξεις είναι θετικές αλλά δεν πρέπει να μειώσουμε τον βαθμό επιφυλακής μας, γιατί εάν κάποιος είναι ευπαθής μπορεί να πεθάνει και από την Omicron.
Δεν μπορούν όλοι να βγάλουν τις μάσκες τους και να κάνουν πάρτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαμηλότερο ιικό φορτίο

Το εργαστήριο του Neyts στο Πανεπιστήμιο Leuven στο Βέλγιο βρήκε παρόμοια ευρήματα σε πειράματα σε χάμστερς.
Βρέθηκε χαμηλότερο ιικό φορτίο στους πνεύμονες τους σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.
Ο καθηγητής Johan Neyts είπε πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ιός μολύνει ευκολότερα τους ανθρώπους από τα χάμστερ, ή ότι είναι πιο πιθανό να μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό ή ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια.
Μία ακόμη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature από ερευνητές στις ΗΠΑ, διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια με Omicron έχασαν λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο.
Και ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας για τους Ιούς του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης βρήκαν στοιχεία πως η Omicron έχει αλλάξει τον τρόπο που εισέρχεται στο σώμα.
Η μετάλλαξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο, πως αποφεύγει την ανοσία των πλήρως εμβολιασμένων.

Δεν εισέρχεται στους πνεύμονες

Το πλήθος των χριστουγεννιάτικων ερευνών βασίζεται σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα που έδειξε μικρότερη λοίμωξη από Omicron στους πνεύμονες και σε έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Ravi Gupta στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, η ομάδα του οποίου ερεύνησε δείγματα αίματος από εμβολιασμένους ασθενείς.
Ανακάλυψαν πως η Omicron μπορεί να αποφύγει τα εμβόλια αλλά έχει μικρότερη ικανότητα να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων.

Η αξιοπιστία των Rapid tests

Η πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα έρχεται εν μέσω μιας συζήτησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διενέργειας tests στο σπίτι.
Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι επιστήμονες σημείωσαν πως τα tests πλευρικής ροής (LFT) ή αλλιώς rapid μπορεί να είναι πιο ακριβή εάν λαμβάνονταν επιχρίσματα από το λαιμό.
Η καθηγήτρια Jennifer Rohn στο University College του Λονδίνου είπε ότι η εμπειρία της από τη χρήση rapid ήταν ότι είχε διαγνωστεί αρνητική αρνητική χρησιμοποιώντας μπατονέτες μύτης αλλά θετική όταν έλαβε δείγμα από το λαιμό της.
Αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται και μια μελέτη από τη Νότια Αφρική που έδειξε ότι τα δείγματα σιέλου που υποβλήθηκαν σε δοκιμές PCR ήταν καλύτερα από τα ρινικά επιχρίσματα στην ανίχνευση της Omicron.
Ωστόσο, ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick, τόνισε ότι η μελέτη δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα.
«Πρόκειται για μια μικρή μελέτη σε ασθενείς με οξεία συμπτωματολογία, μη νοσηλευόμενους.
Αφενός, επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος του σάλιου θα μπορούσε να είναι χρήσιμος ως μια πιο εύκολη δειγματοληπτική προσέγγιση. Δεν νομίζω ότι αυτή η μελέτη είναι αρκετά σημαντική για να συμπεράνουμε οτιδήποτε σχετικά με τη συμπεριφορά της Omicron.»
Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα rapid tests διέφεραν ως προς την ικανότητά τους να ανιχνεύουν τις παραλλαγές Omicron ή Delta, αν και παρακολουθούνταν συνεχώς από ερευνητές.
«Όλες οι συσκευές πλευρικής ροής που χρησιμοποιούνται από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν περάσει από αυστηρό έλεγχο και είναι αποδεδειγμένα εξαιρετικά αποτελεσματικές στον εντοπισμό του Covid-19 σε ανθρώπους», είπε ένας εκπρόσωπος του NHS.
«Βλέπουμε επί του παρόντος υψηλούς αριθμούς θετικών δοκιμών συσκευής πλευρικής ροής που αναφέρθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι ανιχνεύουμε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις που διαφορετικά θα είχαν περάσει απαρατήρητες», κατέληξε.
lungs_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης