Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 4% το 2022 – «Εφιάλτης» ο πληθωρισμός κυρίως για ΗΠΑ και Βρετανία

Πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 4% το 2022 – «Εφιάλτης» ο πληθωρισμός κυρίως για ΗΠΑ και Βρετανία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλον τον κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι ο πληθωρισμός, ανέφερε το CEBR. – «Αγκάθια» για την ανάκαμψη Omicron και εφοδιαστική αλυσίδα

Σχετικά Άρθρα

Ο πλανήτης υποδέχεται το 2022 με τις οικονομίες αντιμέτωπες με εμπόδια που δημιουργούν η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.
Παρόλα αυτά, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 4% το 2022, σε σύγκριση με εκτιμώμενο 5,1% το 2021, σύμφωνα με Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) στη Βρετανία, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Guardian το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 το οποίο επικαλείται στοιχεία σχετικής μελέτης.

Πτώση της κατανάλωσης

Ο Douglas McWilliams,, ιδρυτής και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της CEBR, δήλωσε ότι ο οργανισμός προέβλεψε ανάπτυξη 6,7% για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, αλλά το μείωσε στο 6,6% μετά από τον αδύναμο Δεκέμβριο.
«Υπολογίζουμε περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες απώλεια από το ΑΕΠ από όσους μένουν στο σπίτι και δεν ξοδεύουν, και συνυπολογίζουμε τον αντίκτυπο των περιορισμών στην Ουαλία και στη Σκωτία».
Παρομοίως, η πρόβλεψη του 2021 για την παγκόσμια ανάπτυξη αναθεωρήθηκε αρνητική κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,1%.

Τράπεζα της Αγγλίας

Το νέο έτος θα ξεκινήσει αργά, όσον αφορά τους οικονομικούς ρυθμούς, για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καθώς επιλύονται τα ζητήματα εφοδιασμού και οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις που δεν ξοδεύτηκαν θα «κλείνουν τρύπες», το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 4% το 2022.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλον τον κόσμο, ειδικά στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι ο πληθωρισμός, ανέφερε το CEBR.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια τον Δεκέμβριο μετά από άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό δεκαετίας 5,1%, και σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022 καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό στο 6% την άνοιξη.

Federal Reserve - ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος και επιτάχυνε τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τις δαπάνες για την αγορά κρατικών ομολόγων στον απόηχο του «ανησυχητικά υψηλό πληθωρισμό».

Πληθωρισμός

Η CEBR εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί πέρα από το 6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε περισσότερο από 7% στις ΗΠΑ, όπου έφτασε στο υψηλό 39 ετών του 6,8% τον Νοέμβριο.
Ενώ οι μισθοί θα αυξηθούν, επίσης, εν μέσω μιας «σφιχτής» αγοράς εργασίας, με τη μείωση της ανεργίας και τον διογκούμενο αριθμό κενών θέσεων εργασίας, ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καταστροφή του κόστους ζωής»

Το thinktank του Resolution Foundation έχει προειδοποιήσει ότι τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν μια «καταστροφή του κόστους ζωής» λόγω της καθυστέρησης στις αυξήσεις  των μισθών και της ανόδου της φορολογικής επιβάρυνσης και των λογαριασμών ενέργειας.
Ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων και της υποχώρησης της ποσοτικής χαλάρωσης, οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων, μετοχών και ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν σε όλο τον κόσμο, με μειώσεις που θα κυμαίνονται από 10% έως 25% και ορισμένες από τις επιπτώσεις να διαρκέσουν έως το 2023, προβλέπει το CEBR.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Ενώ το 2021 ήταν η χρονιά κατά την οποία οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έγιναν κυρίαρχες και ο επιχειρηματικός τομέας φάνηκε να υιοθετεί πιο επιθετική στάση από τις κυβερνήσεις, το 2022 θα είναι ένα έτος κατά το οποίο «η πολιτική έχει αλλάξει [και] έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, αλλά η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια», σύμφωνα με το CEBR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης