Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανής χορός δισεκατομμυρίων στα deals του 2021 - Ποια τράπεζα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια

Πρωτοφανής χορός δισεκατομμυρίων στα deals του 2021 - Ποια τράπεζα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια
Από εξαγορές μέχρι συγχωνεύσεις, οι τράπεζες είχαν τον πρώτο ρόλο

Πρωτοφανής ήταν ο χορός των δισεκατομμυρίων που στήθηκε γύρω από τα deals τα οποία πραγματοποιήθηκαν το 2021.
Σε αυτό το κλίμα, από εξαγορές μέχρι συγχωνεύσεις, οι τράπεζες είχαν τον πρώτο ρόλο.
Παγκόσμια πρωταγωνίστρια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αλλά και με βάση την αξία των συναλλαγών, ήταν η Goldman Sachs, η οποία αναδείχθηκε κορυφαία σύμβουλος συγχωνεύσεων – εξαγορών για πέμπτη διαδοχική χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα, η κυριαρχία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αποτέλεσε τον «κουμπάρο» σε deals, αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά των συγχωνεύσεων – εξαγορών ανήλθε σε 4 τρισ. δολάρια, αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς της είναι πέριξ του 20%.
Ως αντίτιμο, η αμερικανική τράπεζα κέρδισε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια στο πρώτο 9μηνο του έτους, κερδίζοντας με ευκολία τους ανταγωνιστές της (Morgan Stanley, JP Morgan) - χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα των deals του δ’ τριμήνου.
Η χρονική συγκυρία, οπωσδήποτε, βοήθησε αρκετά την Goldman Sachs, καθώς το 2021 έσπασε κάθε ρεκόρ σε επίπεδο εταιρικών deals και εκδόσεων ομολόγων.
«Θέλουμε να εστιάσουμε στο να είμαστε ισχυροί σε κάθε τομέα της οικονομίας» επεσήμανε ο Dan Dees, επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της Goldman Sachs.
Οι περισσότεροι «γάμοι» τελέστηκαν στον κλάδο της υγείας, της τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών τραπεζών, όπως έσπευσε να προσθέσει.
Όσον αφορά τους ανταγωνιστές, στη δεύτερη θέση φιγουράρει η JP Morgan, με μερίδιο αγοράς 21,% στο 9μηνο του 2021, με τη Morgan Stanley να ακολουθεί στο 18,3%.

Η κατάταξη με τις κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες για το 2021

1. Goldman Sachs 24,1%
2. JPMorgan 21,2%
3. Morgan Stanley 18,3%
4. Bank of America 12,0%
5. Citigroup 10,4%
6. Barclays 8,4%
7. Credit Suisse 6,1%
8. Lazard 6,0%
9. Evercore 6,0%
10. Rothschild 4,8%

Μάλιστα, όλες οι ενδείξεις προμηνύουν ένα ακόμη καλύτερο 2022, καθώς ήδη δρομολογούνται μια σειρά mega-deals στην παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης