Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες μετοχές καθόρισαν το 2021 – Θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον;

Ποιες μετοχές καθόρισαν το 2021 – Θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον;

Ο καθορισμός της λίστας έγινε βάση μετρήσεων όπως ο όγκος αναζήτησης και ειδήσεων Google, η απόδοση σε σχέση με τους ανταγωνιστές, οι δείκτες που αφορούν τον κλάδο και πολλά άλλα

Το 2021, μια χούφτα εταιρειών ξεχώρισαν από το σύνολο, κυριαρχώντας στη συζήτηση και επηρεάζοντας την κοινωνία τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους.

Και λόγω του ότι η επιρροή τους ήταν σε πολλές περιπτώσεις καθοριστική, η Visual Capitalist συγκέντρωσε τη λίστα αυτών που καθόρισαν το 2021:

Robinhood
Pfizer
Coinbase
Tesla
TikTok
Facebook/Meta

Ο καθορισμός της λίστας έγινε βάση μετρήσεων όπως ο όγκος αναζήτησης και ειδήσεων Google, η απόδοση σε σχέση με τους ανταγωνιστές, οι δείκτες που αφορούν τον κλάδο και πολλά άλλα.
Πολλές από αυτές είναι ψηφιακές εταιρείες και όλες έχουν τεράστια εμβέλεια, κλίμακα και επιρροή.
Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες αντιμετώπισαν επίσης διαμάχες μαζί με την επιτυχία τους και παγιδεύτηκαν σε κινήσεις που ήταν μεγαλύτερες από αυτές.

Robinhood

Η γεμάτη περιπέτειες χρονιά της Robinhood έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών παγιδεύτηκε σε μια φρενίτιδα που περιελάμβανε traders και "meme stocks".
Δεν άργησε μάλιστα να γίνει από ήρωας… κακός.
Καθώς η μετοχή της Gamestop ξεπέρασε τα 400 δολάρια, οι συναλλαγές σταμάτησαν και ξεκίνησαν τα όρια θέσης στην εφαρμογή.
Επίσης, ο δηλωμένος στόχος της Robinhood για εκδημοκρατισμό της χρηματοδότησης τέθηκε υπό έλεγχο λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου πληρωμών επί παραγγελία, όπου τα ευαίσθητα δεδομένα εμπορικής δραστηριότητας των χρηστών πωλούνται στον πλειοδότη, ο οποίος στη συνέχεια προηγείται της συναλλαγής, αλλιώς γνωστός ως «front-running».
Παρά τη διαμάχη, η πλατφόρμα της Robinhood έχει πλέον πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι επενδυτές.
Η εταιρεία έκανε συχνά πρωτοσέλιδα οικονομικές ειδήσεις στις αρχές του 2021, και ενώ ο συχνά αρνητικός Τύπος δεν εμπόδιζε την IPO της —η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου— και επηρέασε το επενδυτικό κλίμα.
Από το υψηλό 52 εβδομάδων των 70 δολαρίων ανά μετοχή τον Αύγουστο, η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 70% προς το εύρος των 18 δολαρίων.
Επιπλέον, η SEC φημολογείται ότι θα ξεκινήσει έρευνα.

Pfizer

Ίσως δεν υπήρχε μεγαλύτερη ιστορία το 2021 από τα εμβόλια για τον COVID-19.
Στις αρχές του έτους, ο αγώνας για την εξασφάλιση εμβολίων ήταν σε εξέλιξη.
Οι πλούσιες χώρες προσπάθησαν να αγοράσουν δόσεις και να αναπτύξουν εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού πριν από την άνοιξη.
Και οι εταιρείες που κατάφεραν να παράγουν αποτελεσματικά εμβόλια είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer.
Το εμβόλιο της εταιρείας για τον COVID-19, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, κατέληξε να γίνει το πιο προτιμώμενο εμβόλιο στον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η εταιρεία προβλέπει έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της φέτος.
Τα ανταγωνιστικά εμβόλια από τη Moderna και την AstraZeneca είδαν επίσης τις μητρικές τους εταιρείες να αυξάνονται τόσο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς όσο και σε δημοσιογραφική αξία.
Όλες οι εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης αντιμετωπίσει συνεχή έλεγχο, με πολλές χώρες στον κόσμο να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εμβόλια για τον COVID-19 και άλλες να αντιμετωπίζουν τη διστακτικότητα εμβολίων.
Καθώς η πανδημία συνεχίζεται με την παραλλαγή Omicron να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, η Pfizer και οι ανταγωνιστές της θα συνεχίσουν να έχουν επιρροή τη νέα χρονιά.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα αντιικό χάπι για τον COVID-19 που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στο εγγύς μέλλον και τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και ενισχυτικά έναντι άλλων παραλλαγών εξακολουθούν να είναι στην κορυφή της ατζέντας.
Image

Coinbase

Το 2021 ήταν μια κομβική χρονιά για τα κρυπτονομίσματα.
Οι τιμές έφτασαν σε νέα υψηλά.
Με την φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή και την εστίαση στην ασφάλεια, το Coinbase ήταν σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το κύμα ενδιαφέροντος.
Το ανταλλακτήριο ξεκίνησε τη χρονιά με υπερδιπλασιασμό της βάσης χρηστών που πραγματοποιούν συναλλαγές καθώς οι τιμές του Bitcoin εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη.
Είναι εύκολο να υποτιμηθεί η επιρροή της IPO της εταιρείας —ειδικά καθώς η τιμή της μετοχής της μειώθηκε—αλλά η ίδια η είσοδος της στις αγορές ήταν μια τεράστια ώθηση στη νομιμότητα για την κρυπτογράφηση, ανοίγοντας το δρόμο για παρόμοιες εταιρείες με την IPO στο μέλλον.

Tesla

Κανείς δεν τραβάει την προσοχή και δεν δημιουργεί διαμάχες όπως ο CEO της Tesla, Elon Musk.
Οι περισσότερες από τις ενέργειες της Tesla συνδέονται στενά με τον διάσημο επιχειρηματία, ο οποίος είναι γνωστός για την παρουσία του στο διαδίκτυο.
Η προσωπικότητα του Musk στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ισχυρή, που ένα tweet μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών της Tesla, όπως συνέβη πέρυσι αφού είπε στο Twitter ότι «η μετοχή της Tesla είναι πολύ υψηλά».
Ενώ οι αρνητές σπεύδουν να επικρίνουν την Tesla και τον Musk, η εταιρεία έχει μερικά εντυπωσιακά νούμερα για να υποστηρίξει τη διαφημιστική εκστρατεία της.
Το 2020 ήταν ήδη μια εντυπωσιακή χρονιά για την Tesla - η μετοχή της αυξήθηκε σχεδόν κατά 700% και με αποτίμηση 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και αυτή η δυναμική μεταφέρθηκε στο 2021.
Φέτος, τα έσοδα αυξάνονταν κάθε τρίμηνο και τον Οκτώβριο, η αγοραία αξία της εταιρείας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η Tesla ήταν επίσης συνυφασμένος με άλλα κοινωνικά αφηγήματα κατά τη διάρκεια του έτους.
Η μετακόμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Καλιφόρνια στο Τέξας ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης, καθώς οι δικαιοδοσίες στο Τέξας και τη Φλόριντα προσπαθούσαν να κλέψουν τη λάμψη της Silicon Valley.
Οι πωλήσεις μετοχών της Tesla από τον Musk προκάλεσαν επίσης πολύ θόρυβο το τέταρτο τρίμηνο.
Φαινομενικά ως απάντηση στην κριτική για την ανισότητα και τη φοροαποφυγή, ο Musk διεξήγαγε μια δημοσκόπηση στο Twitter για να αποφασίσει εάν θα πουλήσει ή όχι ένα σημαντικό μέρος των συμμετοχών του στην Tesla.
Μετά από μια πλειοψηφία του «ναι», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla φαίνεται τώρα να έχει ξεπουλήσει αρκετές μετοχές…

TikTok

Το TikTok ήταν ήδη δημοφιλές το 2020, αλλά φέτος εδραίωσε πραγματικά την κατάστασή του ως πολιτιστικό φαινόμενο.
Η εφαρμογή ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες το 2021, μόλις πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της το 2016.
Στο πλαίσιο αυτό, το Facebook και το Instagram χρειάστηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια για να επιτύχουν το ίδιο ορόσημο.
Τι είναι τόσο ελκυστικό για το TikTok;
Οι ειδικοί έχουν πολλές θεωρίες, αλλά σε μια συνέντευξη στο Forbes, ο John Holdridge, GM της Fullscreen, το θέτει απλά: «Η επιτυχία του TikTok μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο με τον οποίο ανατρέπει αυτό που θεωρούμε ως κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα επιστρέφει στις ρίζες της αρχικής απήχησης – στην ικανότητα να γίνουμε viral».
Η μορφή σύντομου βίντεο του TikTok έχει γίνει τόσο δημοφιλής που έχει εμπνεύσει μια σειρά από εφαρμογές αντιγραφής, ειδικά σε περιοχές όπως η Ινδία όπου το TikTok είναι απαγορευμένο.
Ακόμη και καθιερωμένες εταιρείες όπως η Meta προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία του TikTok.
Το 2020, το Instagram κυκλοφόρησε τη «reels», τη δική του λειτουργία βίντεο σύντομης μορφής όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να μοιραστούν βίντεο 30 δευτερολέπτων.
Αλλά η reels του Instagram απέτυχαν να ξεπεράσουν την ανάπτυξη του TikTok—ενώ έχουν γίνει ένα μέρος για τους χρήστες να μοιράζονται και να προωθούν τα βίντεό τους στο TikTok.

Facebook/Meta

Το Facebook βρίσκεται συχνά στις ειδήσεις, δεδομένης της θέσης του ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο.
Το 2021, όμως, ήταν για δύο διαφορετικούς λόγους.
Η πρώτη ήταν η εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Στον απόηχο αυτού του γεγονότος, πολλοί κατηγόρησαν το Facebook ότι δεν έκανε αρκετά για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πλατφόρμας του—κυρίως στην πόλωση, στις θεωρίες συνωμοσίας και τη ρητορική μίσους.
Η διαμάχη έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν δημοσιεύτηκαν εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Frances Haugen.
Αυτά τα έγγραφα αποκάλυψαν τους εσωτερικούς αγώνες του Facebook για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς και τη διαφωνία των εργαζομένων.
Τελικά, το Facebook ξεπέρασε την καταιγίδα και επέλεξε να αλλάξει με ένα νέο όνομα.
Αυτό όχι μόνο βοηθά την εταιρεία να αποσυνδεθεί από τα προηγούμενα σκάνδαλά της, αλλά επίσης ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες του Mark Zuckerberg να πρωτοπορήσει στο metaverse.
Μετά την ανακοίνωση, το "metaverse" εξερράγη μέσα σε μια νύχτα και έγινε ένα από τα πιο καυτά θέματα του 2021.
Η λέξη "Meta" έχει επίσης γίνει απίστευτα πολύτιμη—η Meta (η εταιρεία) ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συμφωνία 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων εμπορικού σήματος της Meta Financial Group , μια περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης