Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το στοίχημα της Κίνας για το 2022 - Να ξοδέψουν περισσότερα οι καταναλωτές

Το στοίχημα της Κίνας για το 2022 - Να ξοδέψουν περισσότερα οι καταναλωτές
Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ο τομέας στον οποίο έχουν στοιχηματίσει οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές
Οι χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες έχουν παρασύρει την οικονομία της Κίνας χαμηλότερα, με το νέο στοίχημα της ηγεσίας είναι να δώσουν κίνητρα στους Κινέζους να ξοδέψουν περισσότερα.
Μαζί με την αγορά ακινήτων, η κατανάλωση είναι ένας από τους δύο τομείς για τους οποίους ανησυχούν περισσότερο οι οικονομολόγοι στις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας.
Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι επίσης ο τομέας στον οποίο έχουν στοιχηματίσει οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές καθώς αναμένουν ότι η μεσαία τάξη της Κίνας θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Κορυφαίοι ηγέτες στο Πεκίνο προειδοποίησαν σε μια συνάντηση οικονομικού σχεδιασμού αυτόν τον μήνα ότι η ανάπτυξη αντιμετωπίζει «τριπλή πίεση» από τη συρρίκνωση της ζήτησης, τα σοκ προσφοράς και την αποδυνάμωση των προσδοκιών.
«Το βασικό πρόβλημα αυτών των «τριπλών πιέσεων» εξακολουθεί να είναι η αποδυνάμωση της ζήτησης ή η ανεπαρκής ζήτηση», δήλωσε ο Wang Jun, επικεφαλής οικονομολόγος στην Zhongyuan Bank.
«Εάν βελτιωθεί η ζήτηση, τότε θα βελτιωθούν και οι προσδοκίες», πρόσθεσε.

Η σημασία της ζήτησης

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να διατηρηθεί αντικατοπτρίζεται στην αποδυνάμωση της ζήτησης, σύμφωνα με τον Jun, είναι οι ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματα των πολιτών.
Επεσήμανε επίσης τις καθυστερήσεις στη ζήτηση από τις μειωμένες δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για έργα υποδομής και τη ρύθμιση για τις επιχειρήσεις εκπαίδευσης μετά το σχολείο (φροντιστηρίων) που έχουν επηρεάσει την απασχόληση.
Σχετικά με την τρίτη πίεση, των κλυδωνισμών στην προσφορά, είπε ότι σχετίζονται πρωτίστως με την πανδημία και τα υπερβολικά δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, τα οποία έκτοτε έχουν προσαρμοστεί.
Οι περιορισμοί που σχετίζονται με την επιστροφή στην εργασία έχουν συμβάλει σε διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σε κρίσιμα εξαρτήματα, όπως οι ημιαγωγοί (chip).
Η συνολική αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα μειώνει την προθυμία των ανθρώπων να δαπανήσουν.
«Το πώς θα ανακάμψει η κατανάλωση το επόμενο έτος θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε ο Jianguang Shen, επικεφαλής οικονομολόγος στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης