Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian: Ανοιχτές οι πληγές και το 2022 από το σοκ του πληθωρισμού του 2021 - Τα καυτά ερωτήματα

El Erian: Ανοιχτές οι πληγές και το 2022 από το σοκ του πληθωρισμού του 2021 - Τα καυτά ερωτήματα
Σύμφωνα με τον El Erian, κανείς αναλυτής ή οικονομολόγος δεν είχε προβλέψει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει στο 7%.
Σχετικά Άρθρα

Σειρά ερωτημάτων θέτει με άρθρο του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed El Erian, συμπεραίνοντας πως το σοκ του πληθωρισμού του 2021 θα αντηχεί σε όλο το 2022.
Πριν από έναν χρόνο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν πως η πανδημική κρίση που επέφερε η Covid 19 θα προκαλούσε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση, με την ανάκαμψη να είναι αργή και επώδυνη.
Ωστόσο, δύο αλλαγές στο τοπίο, ο γρήγορος πληθωρισμός και τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στην Κίνα, τους όλους να πέσουν έξω.
Και ακόμα αν και κάποιοι είχαν εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της.
Και πιθανότατα δεν μαντέψαμε πώς θα αξιολογούσαν οι αγορές τις όποιες εξελίξεις.
Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε καθώς προσπαθούμε να κάνουμε προβλέψεις για το επόμενο έτος, με την πανδημία να μαίνεται και τις αβεβαιότητες να εξακολουθούν να είναι μεγάλες, αναφέρει ο El Erian.

Πληθωρισμός

Σύμφωνα με τον El Erian, κανείς αναλυτής ή οικονομολόγος δεν είχε προβλέψει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει στο 7%.
Σήμερα, ο ασυνήθιστα υψηλός και επίμονος πληθωρισμός έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ακόμη και τώρα, υπάρχει μια υποεκτίμηση της τρέχουσας δυναμικής του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ελλείψεων εργαζομένων – προβλήματα που σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή της Covid, Omicron.
Η άνοδος του πληθωρισμού είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με ό,τι υποδεικνύουν τα εγχειρίδια και η προηγούμενη εμπειρία, ο αντίκτυπός της στις αγορές έχει μειωθεί.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, ήταν σχετικά χαμηλές.
Το αμερικανικό δεκαετές εξακολουθεί να τυγχάνει διαπραγμάτευσης γύρω στο 1,50%.
Πράγματι, αν μη τι άλλο, οι αποδόσεις προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να καταγράφει το 2021 αύξηση 70%.
Tα παραπάνω καθιστούν την πορεία της οικονομίας και των αγορών το νέο έτος αβέβαιη.
Θα εκτροχιάσει ο πληθωρισμός την οικονομική ανάπτυξη ενώ θα επιδεινώσει επίσης την ανισότητα;
Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την πραγματικότητα του πληθωρισμού και ποια μέτρα πολιτικής θα εφαρμόσει;
Πόσο μεγάλος θα είναι ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος της δημοσιονομικής και νομισματικής σύσφιξης στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο;
Ποιες χώρες και τομείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς;
Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι συνοδεύεται από σημαντικά πολιτικά και θεσμικά διακυβεύματα.
Από την ικανότητα των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου μέχρι την κατεστραμμένη αξιοπιστία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, το σοκ του πληθωρισμού του 2021 θα αντηχεί σε όλο το 2022. 

Κίνα

Πριν από έναν χρόνο, πολλοί (όχι εγώ) υποστήριζαν ότι οι επενδυτές θα κάνουν μια σημαντική αλλαγή στα χαρτοφυλάκιά τους μετακινούμενοι από τις Η.Π.Α. στις αναδυόμενες αγορές, με μεγάλη έμφαση στην Κίνα.
Εξάλλου, οι ξένες μετοχές είχαν και πάλι μείνει πίσω από τις ΗΠΑ, με τη Χώρα του Δράκου να φαίνεται ελκυστικός προορισμός
Η εγχώρια οικονομία έγινε η πρώτη που ανέκαμψε από την πανδημία, προσθέτοντας την υπόσχεση για συνέχιση μιας εντυπωσιακής ανόδου πολλών δεκαετιών.
Ωστόσο, προς έκπληξη πολλών, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποαπέδωσαν για άλλη μια φορά.
Ακόμη πιο απροσδόκητα, οι κινεζικές μετοχές επλήγησαν σκληρά φέτος καθώς, σε μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς επενδυτές, η κυβέρνηση άρχισε να θέτει περιορισμούς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις - ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και των ακινήτων.
Αρνητικός καταλύτης ήταν η κατάρρευση της Evergrande…
Θετικό ήταν το ότι αυτό που συνέβη στην Κίνα έχει παραμείνει στην Κίνα.
Και αυτό που συνέβη εκεί απείχε πολύ από τη «στιγμή Lehman» που κάποιοι προέβλεπαν στα μέσα του έτους, καταλήγει ο El Erian. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης