Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street: Πώς τα ETFs ξεπέρασαν την καταιγίδα της Covid τον Μάρτιο του 2020

Wall Street: Πώς τα ETFs ξεπέρασαν την καταιγίδα της Covid τον Μάρτιο του 2020
«Κατά τις πρώτες μέρες της Covid όλοι ψάχναμε για ένα πρόβλημα, αλλά τα προβλήματα δεν εμφανίζονταν» δήλωσε ο Matteo Andreetto

Όταν οι αγορές τον Μάρτιο του 2020 ήλθαν αντιμέτωπες με το σοκ που προκάλεσε η Covid-19, όλοι όσοι ήταν εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) προετοιμάστηκαν για τα χειρότερα, τα οποία όμως δεν ήρθαν ποτέ.
Υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις: Πολλά εταιρικά ETFs έχασαν μεγάλο ποσοστό της καθαρής αξίας τους, πυροδοτώντας φόβους ότι οι επενδυτές θα χάσουν την πίστη τους στη δομή του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου εν συνόλω.
Αλλά ακόμη και όταν η ρευστότητα είχε πλέον στερέψει στα υποκείμενα στοιχεία τους, τα ETF, εξαιρουμένων του US Oil Fund (USO) και ορισμένων προϊόντων μόχλευσης, συνέχισαν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης.
«Κατά τις πρώτες μέρες της Covid όλοι ψάχναμε για ένα πρόβλημα, αλλά τα προβλήματα δεν εμφανίζονταν» δήλωσε ο Matteo Andreetto, επικεφαλής του SPDR ETF Business, Emea, για τους State Street Global Advisors.
Τώρα, όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά καλούνται να θυμηθούν τι συνέβη κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών, αναδύεται ένα αξιομνημόνευτο θέμα:
Πέρα από την τεχνική τους ισχύ και την τεράστια υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών, προεξαρχούσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserves, Fed), ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της αγοράς των ETF ήταν οι ίδιοι οι «άνθρωποί» του.
«Η επιχείρηση βασίζεται σε προσωπικές σχέσεις και γι' αυτό λειτουργεί», δήλωσε ο Reggie Browne, γνωστός ως «νονός» των ETFs της GTS.
The creation/redemption process
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι διακόπτες κυκλώματος επιπέδου 1 ενεργοποιήθηκαν όταν σημειώθηκε πτώση 7%στον S&P 500.
Έκτοτε ενεργοποιήθηκαν τέσσερις φορές σε οκτώ ημέρες διαπραγμάτευσης μεταξύ 9 Μαρτίου και 18 Μαρτίου, διακόπτοντας τις συναλλαγές για 15 λεπτά κάθε φορά.
Ο Douglas Yones, επικεφαλής των προϊόντων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο στο NYSE, υπενθυμίζει την τεράστια προσπάθεια η οποία έγινε για να διασφαλιστεί ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά και πως οι συμμετέχοντες θα ήταν έτοιμοι για τον τεράστιο όγκο συναλλαγών που θα έπληττε τις αγορές μόλις το σύστημα έπαιρνε μπρος και πάλι.
«Παίρναμε το τηλέφωνο και καλούσαμε κάθε διαπραγματευτή και κάθε πάροχο ρευστότητας λέγοντας: θα χτυπήσουμε τους διακόπτες, είστε έτοιμοι;».
Το σημαντικότερο, εξήγησε ο Yones, είναι πως μετά από χρόνια στη βιομηχανία σε διάφορους ρόλους οι άνθρωποι που καλούσαμε ήταν ουσιαστικά φίλοι.
«Περάσαμε πολύ χρόνο στο τηλέφωνο με τους εκδότες ETF και τους διαπραγματευτές», δήλωσε η Lida Eslami, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην LSE.
Line chart of S&P 500 index showing US stocks plunged in March 2020
Ο CEO του FTSE Russell Arne Staal είπε ότι το προσωπικό βρισκόταν σε διαδικασία προετοιμασίας μιας σημαντικής επανεξισορρόπησης όταν χτύπησε η πανδημία και έπρεπε να προσπαθήσουν να κάνουν τη δουλειά τους από «το τραπέζι της κουζίνας».
«Με 18 τρισεκατομμύρια δολάρια συνδεδεμένα με δείκτες FTSE Russell, εκ των οποίων το 1 τρισεκατομμύριο σε ETF, και οι αγορές να πέφτουν κατακόρυφα, το έργο αυτό ήταν ιδιαίτερα αγχωτικό.
Έπρεπε να αξιολογήσουμε εάν η επανεξισορρόπηση θα επιδείνωνε την αναταραχή στην αγορά» είπε ο Staal προσθέτοντας ότι υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Στο τέλος ο FTSE Russell προχώρησε στην επανεξισορρόπηση των μετοχικών του δεικτών, αλλά μετά από προσεκτική σκέψη αποφάσισε να αναβάλει την εξισορρόπηση των αξιών σταθερού εισοδήματος.
«Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το άγνωστο, πράγμα που σημαίνει ότι θα δημιουργήσετε συστήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν μια 100πλάσια αύξηση των συναλλαγών», δήλωσε ο Dennis Dijkstra, διευθύνων σύμβουλος της Flow Traders.
Τι εξασφάλισε λοιπόν την επιτυχία των ETF τον Μάρτιο του 2020;
Κάποιοι, όπως ο Kaba-Ferreiro, υποστηρίζουν ότι ήταν η Fed που έκανε τη διαφορά.
Στο τέλος της ημέρας, ήταν μια ανθρώπινη απόφαση», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης