Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τουρκική λίρα καταρρέει - Erdogan: Γινόμαστε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες - Η Κεντρική Τράπεζα ζητάει το χρυσό των πολιτών

Η τουρκική λίρα καταρρέει - Erdogan: Γινόμαστε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες - Η Κεντρική Τράπεζα ζητάει  το χρυσό των πολιτών

Μια πλασματική εικόνα έδωσε και ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να βγάλει από το «κάδρο» το πανάκριβο συνάλλαγμα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις πολιτών

Σχετικά Άρθρα

Σε… «παράλληλο σύμπαν» βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος T. Erdogan και η κυβέρνησή του.
Ο τούρκος πρόεδρος όχι μόνο πετάει την «μπάλα στην εξέδρα» για την οικονομική κρίση και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, αλλά αντιθέτως ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι κοντά στο στόχο της να καταστεί μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (!), παρότι το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια
«Πυξίδα μας είναι η προστιθέμενη αξία παραγωγής.
Η Πορεία μας: η επένδυση, η εργασία, η παραγωγή, οι εξαγωγές και η ανάπτυξη.
Στόχος μας: Να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες και είμαστε κοντά στον στόχο μας πιο κοντά από ποτέ» ισχυρίστηκε ο Erdogan.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν καμία σχέση με δολάριο και ευρώ!»

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ μια πλασματική εικόνα έδωσε και ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Nureddin Nebati, επιχειρώντας να βγάλει από το «κάδρο» το πανάκριβο συνάλλαγμα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις πολιτών.
«Πόσοι έχουν χρέη σε συνάλλαγμα;
Πόσες εταιρείες;
Εμείς δεν το γνωρίζουμε;
Εμείς γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα.
Ο απλός πολίτης τι σχέση έχει με το συνάλλαγμα; Γιατί τον αφορά το συνάλλαγμα;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ενώ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ… fake news για τις κάμερες τις ουρές για ψωμί!
Την ίδια στιγμή όμως, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται και σήμερα, κατά 6%, όπως συνεχίζεται και η αύξηση των τιμών…

usdtry_2021-12-29_9-27-44.jpg

Τρίτη ημέρα κατρακύλας για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, ροκανίζοντας τα τεράστια κέρδη που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως επισημαίνει το Reuters, το νόμισμα της γειτονικής χώρας χάνει σήμερα 5,6% καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική.
Η λίρα υποχώρησε έως τις 12,5 ανά δολάριο.
Παρά την άνοδο κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους καταθέτες αν πληγούν από την υποτίμηση του νομίσματος, έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος.
«Η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία δέσμευση για οποιοδήποτε επίπεδο συναλλαγματικής ισοτιμίας και δεν θα πραγματοποιήσει συναλλαγές αγοράς ή πώλησης για να καθορίσει το επίπεδο ή την κατεύθυνση των συναλλαγματικών ισοτιμιών», υποστήριξε σε έγγραφό της η τράπεζα.

turkey_CPI_yoy.jpg
Ανέφερε ότι θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των πολιτικών της αποφάσεων στην αγορά συναλλάγματος και το πλαίσιο πολιτικής θα επανεκτιμηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για βιώσιμη σταθερότητα τιμών.
Η λίρα εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από παρεμβάσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής τράπεζας στην αγορά και την κυβερνητική ανακοίνωση για προστασία των καταθετών στο τοπικό νόμισμα (σ.σ. η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους καταθέτες, αν η υποτίμηση ξεπεράσει το επίπεδο του τόκου που εισπράττουν).
Με τις κινήσεις αυτές το νόμισμα επανήλθε στα επίπεδα που είχε φτάσει στα μέσα Νοεμβρίου.
Η λίρα είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 ανά δολάριο, πριν από την ανακοίνωση του Erdogan.
Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλέπεται να αγγίξει το 30,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ξεπερνώντας το επίπεδο του 30% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2003 -έξι μήνες αφότου το κόμμα AKP του Erdogan ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο υψηλό ρεκόρ του 24,87% από 24,55% την προηγούμενη ημέρα.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης XU100 στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε άνοδο 2,2%.
Σύμφωνα με υπολογισμούς traders, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας (εξαιρούνται τα swap) μειώθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Υποχώρησαν κατά 17-18 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του μήνα, όταν η τράπεζα ξεκίνησε τις παρεμβάσεις της.

turkey_net_foreign_assets_1.jpg


Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Δώστε τον χρυσό σας και πάρτε λίρες

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα δώσει κίνητρα για να ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν από τον χρυσό στις λίρες, παρότι η λίρα χάνει διαρκώς την αξία της.
Η κίνηση είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αποφάσισε να «παρέχει κίνητρα στους κατόχους κεφαλαίων καταθέσεων και συμμετοχών σε περίπτωση που μετατρέψουν τις καταθέσεις χρυσού και τα κεφάλαια συμμετοχών τους σε λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων σε τουρκικές λίρες».
Η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα έναν νέο μηχανισμό για την αποζημίωση όσων έχουν καταθέσεις σε λίρα από τις διακυμάνσεις ξένων νομισμάτων.
Τα νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία θα είναι διαθέσιμα για φυσικά πρόσωπα που έχουν καταθέσεις σε λίρες, διάρκειας τριών, έξι, εννέα ή 12 μηνών.
Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, εάν η απόδοση παραμείνει κάτω από τη συναλλαγματική ισοτιμία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποταμιεύσεων σε λίρες και των ισοδύναμων καταθέσεων σε δολάρια.
Σύμφωνα με αναλυτές, το συνολικό ποσό σε καταθέσεις χρυσού ανέρχεται σήμερα σε 270 δισ. λίρες (22,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ το ποσό για προθεσμιακούς λογαριασμούς με διάρκεια τριών μηνών είναι περίπου 15 δισ. λίρες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

turkey_10y_yield.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης