Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένες κινήσεις στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Συγκρατημένες κινήσεις στη Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά

Συγκρατημένες κινήσεις κατέγραψαν σήμερα 29/12 οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να να διευρύνει το ανοδικό σερί του για 6η ημέρα και το δείκτη S&P 500 να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron, με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων να μην πτοεί τις αγορές, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο αριθμός νέων μολύνσεων που καταγράφηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα είναι αυξημένος κατά 11% σε σύγκριση με την πιο προηγούμενη.
Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομική ανάκαμψη και τα ισχυρά κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αγορές και το 2022, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Omicron δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση όσο άλλα μεταλλαγμένα στελέχη καθώς και ότι όσοι μολύνονται με την Omicron ενδεχομένως προστατεύονται από την επανανόσηση με τη Δέλτα στέλνουν θετικά σήματα και στις αγορές.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,25% στις 36.488,63 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,14% στις 4.793,06 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,1% στις 15.766,22 μονάδες

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας άλμα κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2021, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, με τη χώρα να παραμένει σε τροχιά να παρουσίαση το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα στην ιστορία της το 2021.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 17,5% τον προηγούμενο μήνα και ανήλθε στα 97,8 δισ. δολάρια, έναντι 83,2 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται στην εκτίναξη των εισαγωγών και την υποχώρηση το ίδιο διάστημα των εξαγωγών της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 4,7% τον Νοέμβριο και ανήλθαν στα 252,4 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 2,1%, διαμορφούμενες στα 154,7 δισ. δολάρια.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι πιθανό να υποχωρήσει το 2022, καθώς ανακάμπτουν οι άλλες χώρες και αναμένεται να καταγραφεί αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών, ωστόσο δεδομένου ότι τα ελλείμματα των ΗΠΑ είναι υψηλά εδώ και χρόνια είναι πιθανό η εικόνα αυτή να συνεχιστεί.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής των ΗΠΑ κατά 1,2% τον Νοέμβριο, αλλά και των αποθεμάτων λιανικής, τα οποία σύμφωνα με τις προκαταρκτικές προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην πώληση μετοχών αξίας 16,4 δισεκατ. δολαρίων από τις αρχές Νοεμβρίου προχώρησε ο Elon Musk, όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ρώτησε τους χρήστες στο Twitter, σχετικά με πώληση ποσοστού 10% των μετοχών του στην Tesla.
Ο δισεκατομμυριούχος πούλησε χθες Τρίτη άλλες 934.090 μετοχές της Tesla έναντι 1,02 δισ. δολ., προκειμένου να πληρώσει φόρους για την άσκηση των δικαιωμάτων σχετικά με το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του, σύμφωνα με έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών χρηματιστηριακής εποπτείας στις ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.

Περιορισμένες συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές


Μικτά πρόσημα παρουσίασαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι μειωμένες συναλλαγές συνεχίστηκαν εξαιτίας των γιορτών.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών λιανικής πώλησης ηγήθηκαν της ανόδου, αν και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τροφοδότησε ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές της επόμενης χρονιάς.
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι φέτος καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ανέκαμψαν με ισχυρό ρυθμό από την ύφεση του 2020 και η απασχόληση βελτιώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να πυροδοτεί νέους κινδύνους στο κλείσιμο του έτους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδύνει εν μέσω του πιο πρόσφατου κύματος της πανδημίας που τροφοδοτείται από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Omicron.
Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχει υποχρεώσει πολλές χώρες να επιστρέψουν σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και σε lockdowns θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Omicron παραμένει πολύ υψηλός, αν και άφησε μια αχτίδα ελπίδας, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Δανία αφήνουν να εννοηθεί η μείωση του κινδύνου να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση μόλυνσης από την Omicron, σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες -0,1% στις 487,98 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX έχασε -0,70% στις 15.852,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες -0,27% στις 7.162,52 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,66% στις 7.420,69 μονάδες μετά την αργία των δύο προηγούμενων ημερών.

 Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σαφή συμπεράσματα για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εξάγει το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW της Κολωνίας από τη σφυγμομέτρηση σε 48 οικονομικούς κλάδους.
Κανείς τους δεν αναμένει το 2022 χαμηλότερη παραγωγή. Υπάρχουν βέβαια κλάδοι, οι οποίοι προβλέπουν μείωση θέσεων εργασίας, σε άλλους τομείς όμως αναμένεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Το οικονομικό κλίμα επηρεάζεται από την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες μεταλλάξεις.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση στη Γερμανία και πριν από ένα χρόνο, όταν η πανδημία οδηγούσε σε περιορισμό της παραγωγής.
«Τα στοιχεία που συλλέξαμε μέχρι και το Δεκέμβριο συνυπολογίζουν την εκτόξευση των κρουσμάτων», δηλώνει στην DW ο πρόεδρος του ινστιτούτου M. Hitter.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση οι οικονομικοί κλάδοι βλέπουν με «μεγάλη αισιοδοξία» το 2022.
Οι προσδοκίες για την ερχόμενη χρονιά δείχνουν αν μη τι άλλο ότι κανείς δεν περιμένει ούτε μειώσεις στην παραγωγή, αλλά ούτε και περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πρόστιμο 8,66 εκατ. ευρώ επέβαλε στην Deutsche Bank η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή της Γερμανίας για τον χειρισμό της στο σκάνδαλο του Euribor.
Η τράπεζα προσωρινά δεν διέθετε αποτελεσματικά συστήματα και ελέγχους για τις ενέργειες των traders στην αγορά του Eurobor, σύμφωνα με την BaFin.
Ενώ η BaFin είπε ότι η Deutsche Bank έχει δικαίωμα προσφυγής, η τράπεζα είπε ότι αποδέχεται το πρόστιμο για να δημιουργήσει «νομική ασφάλεια».

Ήπια πτώση στην Ασία

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, σε κλίμα επιφυλακτικότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εν μέσω της νέας έκρηξης των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron.
Η νέα μετάλλαξη γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο νέων lockdowns και ταξιδιωτικών περιορισμών στο κλείσιμο του έτους. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο ρεκόρ 510.000 κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο John Hopkinsς, ενώ και στην Ευρώπη ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί καθώς η μετάλλαξη όμικρον εξαπλώνεται με ραγδαία ρυθμό.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχασε -0,6% στις 28.906,88 μονάδες., ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε -0,3%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση -1,1%, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,9%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,8%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε +1,2%.

ωww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης