Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος τρόμος από την γρίπη των πτηνών - Θανατηφόρα για τον άνθρωπο; - Τέλος στο κυνήγι βάζει το Ισραήλ

Νέος τρόμος από την γρίπη των πτηνών - Θανατηφόρα για τον άνθρωπο; - Τέλος στο κυνήγι βάζει το Ισραήλ
Συναγερμός στην Ευρώπη - Που εντοπίστηκαν κρούσματα 
Σχετικά Άρθρα

Σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη των πτηνών προκαλώντας έτσι νέο πονοκέφαλο στην επιστημονική κοινότητα, με τους φόβους να εντείνονται σχετικά με πόσο θανατηφόρα είναι για τον άνθρωπο.
Το Ισραήλ, σε μια πρόσφατη εξέλιξη επί του θέματος, βάζει πρόωρο τέλος στην κυνηγετική περίοδο ενώ πυρετός επικρατεί και την Κύπρο όπου ήδη οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα.
Η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας του Ισραήλ, Tamar Zandberg, σχεδιάζει να ακυρώσει την υπόλοιπη κυνηγετική περίοδο του Ισραήλ εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδημίας της γρίπης των πτηνών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανές ζωονοσογόνες μετάδοσης. 
Η Zandberg περιέγραψε το σχέδιο ως «αναγκαίο βήμα» για τον περιορισμό της συνεχιζόμενης επιδημίας.

«Η κίνηση έχει σκοπό να αποτρέψει τη συνέχιση της επιδημίας και... να κρατήσει τους κυνηγούς υγιείς από μια επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους ανθρώπους», είπε ο Zandberg.


Πάνω από 2.000 γερανοί πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών


Την ίδια ώρα περισσότεροι από 2.000 γερανοί πέθαναν λόγω της γρίπης των πτηνών, σε ένα μεγάλο φυσικό δρυμό στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν οι αρμόδιοι της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων.
«Μέχρι τώρα 2.000 γερανοί πέθαναν και εκτιμάται ότι 10.000 έχουν προσβληθεί» σύμφωνα με τον Hacofe, έναν ορνιθολόγο της Υπηρεσίας αυτής.
«Υπολογίζουμε ότι το ένα πέμπτο του πληθυσμού των γερανών στο Ισραήλ έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών», εξήγησε ο Naveh ο αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος της Υπηρεσίας Φύσης και Πάρκων. Κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα στο Ισραήλ «αλλά φέτος είναι περισσότερα» και ο αριθμός των πουλιών που πέθαναν από την Δευτέρα είναι «πρωτοφανής».
Από τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 γερανοί σταματούν για να ξεκουραστούν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην κοιλάδα Χούλα, στα βόρεια. Περίπου 40.000 ξεχειμωνιάζουν εκεί και από τον Μάρτιο φεύγουν για να επιστρέψουν στις ζώνες αναπαραγωγής τους.
Σε αγροτικές κοινότητες του βόρειου Ισραήλ έχουν εντοπιστεί και άλλες εστίες της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, κυρίως σε πουλερικά. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύεται η πώληση αυγών από αυτά τα πτηνοτροφεία. Θα ληφθούν μέτρα για την εισαγωγή αυγών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις.
Μολονότι ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι αμελητέος, το στέλεχος H5N1 μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν προσβάλει ανθρώπους. «Είναι μοιραίο για το 36-50% των ανθρώπων που θα προσβληθούν», εξήγησε ο Hacofe.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Συναγερμός σήμανε σε Τσεχία και Σλοβενία όπου εντοπίστηκαν εστίες μόλυνσης με τη γρίπη των πτηνών, έναν ιό που εξακολουθεί να κυκλοφορεί ενεργά στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών πουλιών.
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι κτηνίατροι θανάτωσαν 80.000 κοτόπουλα που είχουν μολυνθεί με τη γρίπη των πτηνών στο αγρόκτημα της Λιμποτένιτσε, περίπου 45 χλμ. βόρεια της Πράγας.
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 100.000 κοτόπουλα έχουν θανατωθεί στο αγρόκτημα αυτό που καταμετρούσε πριν από τα Χριστούγεννα 188.000 πουλερικά.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε 48 εστίες γρίπης των πτηνών φέτος, αριθμό ρεκόρ μέσα σε ένα έτος.
Αλλού στην Ευρώπη, ένα μικρό αγρόκτημα στη βορειοανατολική Σλοβενία τέθηκε σήμερα σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό ενός πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν οι σλοβενικές αρχές, υπογραμμίζοντας πως είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας H5N1 φέτος.
Διατάχθηκε η διενέργεια τεστ μετά την αυξημένη θνητότητα κοτόπουλων σε ένα αγρόκτημα κοντά στη Σλοβένσκα Μπίστιτσα, περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα.
Η Γαλλία εντόπισε πρόσφατα εστίες της γρίπης των πτηνών στο νοτιοδυτικό τμήμα της, ενώ η Βρετανία δήλωσε στις αρχές του μήνα πως θανάτωσε περίπου μισό εκατομμύριο κοτόπουλα φέτος στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιδημίας γρίπης των πτηνών που είχε ποτέ.
Το Βέλγιο και η Ολλανδία επέβαλαν επίσης μέτρα περιορισμού των πουλερικών τους τελευταίους μήνες μετά τον εντοπισμό εστιών της ασθένειας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης