Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall Street, λόγω Omicron - Κέρδη +0,26% ο Dow Joens

Μεικτές τάσεις στη Wall Street, λόγω Omicron - Κέρδη +0,26% ο Dow Joens
Μεικτές τάσεις στη Wall Street λόγω Omicron
Σχετικά Άρθρα

Με μεικτές τάσεις κινήθηκαν σήμερα 28/12 οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τον S&P 500 παρά το γεγονός ότι κινούνταν σε τροχιά νέου ιστορικού υψηλού, να υποχωρεί αφού οι επενδυτές φαίνεται να αποκωδικοποιούν τα νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron.
Ενώ το νέο πανδημικό κύμα συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας προβλήματα στις αεροπορικές εταιρείες λόγω αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι μπαίνουν σε καραντίνα με αποτέλεσμα να ακυρώνονται πτήσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος από τη μετάλλαξη Omicron δεν θα εκτροχιάσει τις οικονομίες.
Tα αμερικανικά CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων) συνέστησαν να μειωθεί ο χρόνος απομόνωσης στις 5 ημέρες για τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού και παράλληλα εισηγήθηκε άλλες 5 ημέρες με χρήση μάσκας όταν έρχονται σε επαφή με τρίτους.
Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 1,472%.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,26% στις 36.398,21 μονάδες
Ο δείκτης, S&P 500 υποχώρησε -0,1% στις 4.786,35 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,56% στις 15.781,72 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας, την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και τον Οκτώβριο 2021 οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, με τον ρυθμό αύξησης ωστόσο να επιβραδύνεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller, εντείνοντας την αίσθηση ότι η αγορά κατοικιών «ψύχετα»” μετά από έναν και πλέον χρόνο φρενήρων πωλήσεων.
Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης κατέγραψε τον Οκτώβριο αύξηση κατά 19,1% σε ετήσια βάση, μετά από ετήσια άνοδο 19,7% τον Σεπτέμβριο.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Αργία στο Λονδίνο

Κοντά στα ιστορικά υψηλά του, τα οποία είχε καταγράφει εντός Νοεμβρίου 2021, έκλεισε ο Stoxx 600, ακολουθώντας το ράλι στην Wall Street, με τους επενδυτές ωστόσο να εμφανίζονται και σχετικά συγκρατημένοι λόγω των διαφορετικών επιπέδων αντιμετώπισης του κύματος της μετάλλαξης Omicron από τις κυβερνήσεις ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ενώ η Αγγλία δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς για την COVID-19 πριν από το τέλος του 2021, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυστηροποιήσει τα μέτρα, αν και δεν θα υπάρξει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Οι επενδυτές σταθμίζουν τις τελευταίες εβδομάδες τις ανησυχίες σχετικά με τους νέους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανά τον κόσμο, καθώς οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή Omicron είναι πιο ήπια από προηγούμενες μεταλλάξεις όπως η Δέλτα.
Νέες μελέτες στη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η Omicron έχει μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τα νέα ημερήσια κρούσματα συνέχισαν να κινούνται πάνω από το επίπεδο των 100.000, ενώ και η Γαλλία ανακοίνωσε για πρώτη φορά πάνω από 100.000 κρούσματα.

Ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με άνοδο +1,13%, στις 488,50 μονάδες,
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, EuroStoxx 50, κέρδισε +0,56%, στις 4.311,93 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο +0,81%, στις 15.963,70 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύθηκε +0,57%, στις 7.181,11 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι πωλήσεις λιανικής στην Ισπανία αυξήθηκαν κατακόρυφα το Νοέμβριο 2021, σηματοδοτώντας ισχυρή καταναλωτική ζήτηση πριν ξεσπάσει η μετάλλαξη Όμικρον και προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων και νέους περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5,1% σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ΙΝΕ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2020 και έρχεται μετά από την πτώση 0,1% τον Οκτώβριο.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις λιανικής ήταν 4,9% υψηλότερες σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση.
Το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε 2,6% στο γ΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου τριμήνου, ένα ποσοστό που είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί στο δ΄ τρίμηνο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο ισπανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Telefonica, ήλθε σε συμφωνία με τα σωματεία των εργαζόμενων της για την περικοπή 2.700 θέσεων εργασίας στις αρχές του 2022, μέσω εθελουσίας εξόδου, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Τα σχέδια περικοπής θέσεων εργασίας θα κοστίσουν στην Telefonica περίπου 1,5 δισ. Ευρώ το 2021, και θα αποφέρουν ετήσια εξοικονόμηση 230 εκατ. Ευρώ από το 2023 και μετά, ανέφερε η εταιρεία.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια  μετά το νέο ρεκόρ που σημείωσε ο S&P 500 στο χθεσινό κλείσιμο της Wall Street.
Η Κίνα αύξησε τη διοχέτευση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, στο υψηλότερο επίπεδο των δύο μηνών, καθώς η ζήτηση για ρευστότητα αυξήθηκε πριν από το τέλος του έτους.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 200 δισ. Γουάν (31 δισ. Δολάρια) ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω συμφωνιών αντίστροφης επαναγοράς επτά ημερών, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τα 10 δισ. Γουάν που λήγουν.
Η κίνηση ήρθε μετά από την ένδειξη για τη μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη για το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού στο έτος, που αποτελεί απόδειξη για τις ελλείψεις ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε την αναλογία των υποχρεωτικών αποθεματικών στις αρχές του μήνα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την προσφορά μετρητών άφθονη και να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία.
Στην τριμηνιαία της συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής πιο «προληπτικά» για να υποστηρίξει την ανάπτυξη.
«Οι καθαρές εισροές θα συνεχίσουν να έρχονται πιθανότατα στο υπόλοιπο της εβδομάδας», ανέφερε η Peiqian Liu, οικονομολόγος της Natwest Markets.
Με τη ρητορική της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο να γέρνει προς την πλευρά των μετριοπαθών μελών της, σηματοδοτώντας τις ανησυχίες του Πεκίνου για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης, η Κίνα θα πρέπει να είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει ευρείας χρήσης εργαλεία για να βοηθήσει την οικονομία.
Στα μάκρο της ημέρας, η εργοστασιακή παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της, καθώς η χαλάρωση των προβλημάτων στον εφοδιασμό, βοήθησε την παραγωγή αυτοκινήτου να ξεφύγει από την πρόσφατη πτώση, αυξάνοντας τις προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη στο δ΄ τρίμηνο.
Αλλά ενώ οι βελτιωμένες μεταποιητικές συνθήκες παρέχουν κάποια ανακούφιση για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι επίμονες παγκόσμιες ελλείψεις στον εφοδιασμό και οι νέοι κίνδυνοι από την Omicron, αναμένεται να επισκιάσουν τις προοπτικές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε 7,2% τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 2013, όταν έγιναν διαθέσιμα τα πρώτα συγκρίσιμα στοιχεία, χάρη στην αύξηση της παραγωγής μηχανοκίνητων οχημάτων και πλαστικών προϊόντων.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ο κινεζικός κολοσσός Didi Global, απαγόρευσε σε νυν και πρώην υπαλλήλους της εταιρείας να πωλούν μετοχές της εταιρείας επ' αόριστον, όπως μετέδωσαν τη Δευτέρα οι Financial Times σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενοι άτομα με γνώσεις του ζητήματος.
Η περίοδος των 180 ημερών μετά την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, κατά την οποία το νυν και πρώην προσωπικό δεν επιτρεπόταν να πουλήσει μετοχές, υποτίθεται ότι θα έληγε στις 27 Δεκεμβρίου, αλλά η απαγόρευση παρατάθηκε χωρίς νέα ημερομηνία λήξης, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν μετοχές μέχρι να εισαχθεί η εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,37% και στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κατέγραψε κέρδη +0,35%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, οι Shanghai composite και Shenzhen component ενισχύθηκαν +0,35% και +0,62% αντίστοιχα.
Στην Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε ανοδικά κατά +0,69%.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Αυστραλία είναι κλειστές λόγω αργίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης