Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street αψηφάει την Omicron - Κέρδη +1,38% ο S&P 500, σε νέα ιστορικά υψηλά

Η Wall Street αψηφάει την Omicron - Κέρδη +1,38% ο S&P 500, σε νέα ιστορικά υψηλά

Άνοδος στη Wall Street με τον S&P 500 σε νέο ρεκόρ

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 27/12 μετά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να εξετάζουν και να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τις εξελίξεις γύρω από τη διασπορά της νέας μετάλλαξης Omicron.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,98% στις 36.302,38 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,38% στις 4.791,19 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,39% στις 15.871,26 μονάδες

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών κατέγραψαν πτώση μετά από ένα χριστουγεννιάτικο σαββατοκύριακο στο οποίο χιλιάδες πτήσεις αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν λόγω υψηλού βαθμού διασποράς του κορονοϊού και ειδικότερα της μετάλλαξης Omicron μεταξύ των πληρωμάτων.
Οι μετοχές των United Airlines, American Airlines και Delta Air Lines υποχωρούν κατά άνω του -3%, ενώ οι εταιρείες του κλάδου της κρουαζιέρας Carnival, Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line βλέπουν τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον -4%.
Οι πωλήσεις της περιόδου των εορτών στις ΗΠΑ υπερέβησαν κατά 8,5% τις αντίστοιχες του 2020, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 17 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερέβη τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις υψηλότερες τιμές, αλλά και την επίδραση της μετάλλαξης Omicron στις τελευταίες εβδομάδες του αγοραστικού «πυρετού» των εορτών.

Περιορισμένες συναλλαγές στις ευρωπαϊκές αγορές, αργία στο Λονδίνο

Περιορισμένες είναι οι συναλλαγές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της εορταστικής περιόδου.
Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι αγορές στη Βρετανία.
Στο επίκεντρο των επενδυτών είναι οι ανησυχίες σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού και η αυστηρότερη πολιτική των κεντρικών τραπεζών, εν μέσω ενδείξεων ότι η παραλλαγή Omicron είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες μεταλλάξεις όπως η Delta.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα νέα κρούσματα συνέχισαν να κινούνται σε επίπεδα άνω των 100.000 ενώ και η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης κρούσματα πάνω από 100.000 για πρώτη φορά.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών τεχνολογίας ήταν μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών ακολούθησαν την πτωτική πορεία των τιμών του αργού.

O γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη +0,23% στις 15.8156 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει άνοδο +0,26% στις 7.122 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Telefonica αγόρασε εξοπλισμό δικτύου 5G από την Ericsson για να αντικαταστήσει μέρος του εξοπλισμού της Huawei που εγκατέστησε στην Ισπανία, τόνισε πηγή στην ισπανική εταιρεία, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα.
Η αντικατάσταση του δικτύου κινητής επόμενης γενιάς είναι μέρος της στρατηγικής της Telefonica που ανακοινώθηκε το 2019 για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών, σύμφωνα με την πηγή.
Η Expansion δήλωσε πως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει αρχικά χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei που είχε ήδη αγοράσει, προτού προσπαθήσει να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.
Η πηγή στην Telefonica δεν ανέφερε πόσο εξοπλισμό αγόρασε η ισπανική εταιρεία από την Ericsson ή πότε έγινε η αγορά.

Εορταστικοί ρυθμοί και στις αγορές της Ασίας

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκαν τα περισσότερα από τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ορισμένες αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας.
Οι αγορές σε Αυστραλία και Χονγκ Κονγκ είναι κλειστές λόγω αργίας.
Αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα εγχώριων κρουσμάτων από την έκρηξη της πανδημίας covid το 2020 είναι η Κίνα, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 162 νέα κρούσματα.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 162 νέα κρούσματα, από 158 που ήταν την Κυριακή 26/12, με τα περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην επαρχία Shaanxi και στην πόλη Xian, της οποίας τα 13 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν τεθεί σε αυστηρό lockdown από τις 23 Δεκεμβρίου.
Ο αριθμός αυτός των κρουσμάτων αποτελεί τον υψηλότερο από τα τέλη του Μαρτίου του 2020, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην πόλη Xian έχουν καταγραφεί συνολικά 635 κρούσματα από τις 9 έως τις 26 Δεκεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα της παράλλαξης Omicron.
Οι πωλήσεις λιανικής της Ιαπωνίας αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η χαλάρωση των ανησυχιών για τον κορωνοϊό πυροδότησε αύξηση των δαπανών από τους καταναλωτές, λίγο πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,2% τον Νοέμβριο έναντι του προηγουμένου μήνα, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα σε είδη ρουχισμού και οχήματα, τόνισε το υπουργείο Βιομηχανίας.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση συνολικά 1,3%.
Ενώ η κατανάλωση στην Ιαπωνία δεν έχει αυξηθεί στον βαθμό που το έχει κάνει σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί μετά από την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντας την άρση των περιορισμών έκτακτης ανάγκης στο τέλος αυτού του μήνα.
Η αύξηση δείχνει τη σημασία του να διατηρηθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της Omicron, εάν η κατανάλωση πρόκειται να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο κυρίως χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες, με κάποια μέτρα στήριξης για το εμπόριο να διατηρούνται.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ιαπωνία κατά 6,1% στους τρεις τελευταίους μήνες του 2021.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,3% στις 3.756 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,37% στις 28.676 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.615 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης