Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι πωλήσεις σαμπάνιας έφτασαν στο ιστορικό ρεκόρ των 6,2 δισ. δολ. το 2021 - «Τρελές» αποδόσεις για τους επενδυτές

Γιατί οι πωλήσεις σαμπάνιας έφτασαν στο ιστορικό  ρεκόρ των 6,2 δισ. δολ. το 2021 -  «Τρελές» αποδόσεις για τους επενδυτές
Η μέση τιμή σημείωσε άνοδο της τάξης του 33,7% τους πρώτους 11 μήνες του 2021, σύμφωνα με μετρήσεις του δείκτη Liv-ex’s Champagne 50, καταγράφοντας την καλύτερη ετήσια απόδοση των τελευτείων ετών για το πολυτελές κρασί
Σχετικά Άρθρα

Οι πωλήσεις σαμπάνιας επιτυγχάνουν ιστορικά ρεκόρ καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του…
Οι πωλήσεις το 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από δύο χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο Jean-Marie Barillere, πρόεδρος του ομίλου βιομηχανίας σαμπάνιας UMC.
«Η ζήτηση ήταν τεράστια και τόσο απροσδόκητη ώστε αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, πράγμα που ισχύει βεβαίως για κάθε είδους άλλα προϊόντα αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
Στην πραγματικότητα, η πλησμονή των καταναλωτών απολαύσουν ξανά το διάσημο αφρώδες κρασί θα μπορούσε να αφήσει.. στερημένους κάποιους λάτρεις της σαμπάνιας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του τέλους του έτους που διανύουμε.

Βρετανία και ΗΠΑ

«Η κατηγορία των εν λόγω ποτών είχε μείωση σχεδόν κατά 18% πέρυσι μετά από πτώση 2% το 2019», δήλωσε αναλυτής της IWSR, επικαλούμενος τα στοιχεία της Ανάλυσης Αγοράς Ποτών του ομίλου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν όσον αφορά την αγορά πραγματικής σαμπάνιας: 21,3 και 20,8. εκατομμύρια μπουκάλια 750 χιλιοστόλιτρων, που ονομάζονται επίσης bouteille,, εισήχθησαν το 2021 αι το 2020 αντιστοιχα.
«Ήταν πολύ συναρπαστικό έτος για τη σαμπάνια», είπε στο CGTN ο Richard Bampfield, Master of Wine μέλος του Institute of Masters of Wine στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αγωνία για την προσφορά

«Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλησαν να ξαναρχίσουν να εορτάζουν με τον παραδοσιακό τρόπο», είπε ο Bampfield.
Το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 αναφέρει ότι η σαμπάνια παρουσίαζε ήδη το μεγαλύτερο επίπεδο ελλείψεων αποθεμάτων μεταξύ των κατηγοριών ειδών παντοπωλείου στα γαλλικά σούπερ μάρκετ στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία λιανικής Nielsen.
Στην ειδική του κάβα σαμπάνιας στο κέντρο του Παρισιού, ο Benoit Melendez βλέπει επίσης να τελειώνουν τα αποθέματα σε ορισμένους προμηθευτές.
«Ο φόβος μου είναι να μην μπορέσω να ικανοποιήσω πελάτες που ψάχνουν συγκεκριμένα πράγματα (...) και όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Οι... τρελές αποδόσεις για τους επενδυτές

Την ίδια ώρα, οι παλαιωμένες σαμπάνιες - όπως είναι η Dom Perignon του 2008 και η Krug του 2000 να ξεπερνούν σε αποδόσεις τις μετοχές μεγάλων εταιρειών - καθώς οι εύποροι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι στη πρώτη γραμμή ζήτησης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021.
Η μέση τιμή σημείωσε άνοδο της τάξης του 33,7% τους πρώτους 11 μήνες του 2021, σύμφωνα με μετρήσεις του δείκτη Liv-ex’s Champagne 50, καταγράφοντας την καλύτερη ετήσια απόδοση για το πολυτελές κρασί.
Αν μάλιστα συγκριθεί με την απόδοση του παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη FTSE All World stock που ανήλθε μόλις σε 15% την ίδια περίοδο, η σαμπάνια αστράφτει όχι μόνο στα ακριβά τραπέζια αλλά και στο ταμπλό των αποδόσεων περιουσιακών στοιχείων.

Ta brands που κυριάρχησαν

Ανάμεσα στις ετικέτες που συγκέντρωσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον βρίσκεται η Salon 2002, με την τιμή της να εκτινάσσεται κατά 80% στις 10.000 λίρες τα 12 μπουκάλια, σύμφωνα με το Liv-ex.
Η τιμή της Louis Roederer’s Cristal Rose του 2008 σημείωσε άνοδο της τάξης του 60% , της Dom Perignon του 2008 46% και η Krug του 2000 62%.
Infographic: The Champagne Champions of the World | Statista
Τα ρεκόρ

Οι παλαιωμένες σαμπάνιες παρά τη φήμη που έχουν ως ακριβά προϊόντα, ευνοήθηκαν από το κυνήγι ευκαιριών στο οποίο επιδόθηκαν οι επενδυτές κρασιών, εξηγούν γνώστες της αγοράς μιλώντας στους Financial Times.
Αν και ένα εξαιρετικά σπάνιο μπουκάλι Perrier Jouet του 1874 πουλήθηκε έναντι 43.000 λιρών σε δημοπρασία των Christie’s , η τιμή των περισσότερων παλαιωμένων σαμπανιών δεν απέχει πολύ από τα κορυφαία κρασιά της Βουργουνδίας ή του Μπορντώ, με αποτέλεσμα η σαμπάνια να ικανοποιεί τη «δίψα» των επενδυτών κρασιών για ποικιλία ετικετών.

Μία.. παραμελημένη αγορά

Για πολλά χρόνια η σπαμπανηα ήταν η παραμελημένη στην αγορά των ακριβών κρασιών και συνήθως η απόδοση της διαμορφωνόταν σε 8-10% ετησίως.
Τα κρασιά παλαιώνονται από τους παραγωγούς σαμπάνιας και κυκλοφορούν έτοιμα προς κατανάλωση.
Έχοντας παραδοσιακά το ρόλο του εορταστικού ποτού, συχνά φυλάσσονται και καταναλώνονται μερικά χρόνια αργότερα.
Αυτό είχε δημιουργήσει ένα σταθερό μοτίβο προσφοράς με τη ζήτηση να παραμένει επίσης αρκετά σταθερή, η τιμή της σαμπάνιας δεν επεφύλασσε συγκινήσεις στους επίδοξους επενδυτές, σε΄αντίθεση με τα κορυφαία κρασιά του Μπορντώ και της Βουργουνδίας, που τυπικά κρατώνται για πολλά χρόνια και έχουν μια αναπτυγμένη δευτερογενή αγορά.

Γιατί ενισχύθηκε η ζήτηση

Η αύξηση όμως της ζήτησης και ο περιορισμός στην προσφορά, είναι ο συνδυασμός που οδήγησε την τιμή της σαμπάνιας στα ύψη.
Η ζήτηση ενισχύθηκε πολύ από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παραδοσιακών επενδυτών αλλά και καταναλωτών κρασιών, που με τη σειρά του τροφοδοτήθηκε από την άνοδο των αποκαλούμενων Grower Champagnes – τεχνίτες κρασιών που είναι τα ίδια πρόσωπα που καλλιεργούν τα ειδικά σταφύλια.

Φτωχή συγκομιδή

Όσον αφορά την προσφορά τη χρονιά αυτή ήταν αρκετά περιορισμένη.
Ο λόγος είναι πως η Ένωση παραγωγών σαμπάνιας της Γαλλίας πήρε την προηγούμενη χρονιά την απόφαση να μειώσει την παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ ακολούθησε μια φτωχή συγκομιδή φέτος, λόγω παγωνιάς και μούχλας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης