Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλγιο: Συνελήφθη άνδρας που υπεβλήθη στην ...9η δόση του εμβολίου για Covid – Εμβολιαζόταν με «ταρίφα» 150 ευρώ

Βέλγιο: Συνελήφθη άνδρας που υπεβλήθη στην ...9η δόση του εμβολίου για Covid – Εμβολιαζόταν με «ταρίφα» 150 ευρώ
Φέρεται ότι λάμβανε 100 έως 150 ευρώ από άτομα που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν
Σχετικά Άρθρα

Ένας άνδρας συνελήφθη στο Βέλγιο την Κυριακή (26/12/2021), αφού προσπάθησε να υποβληθεί στο 9ο εμβόλιο έναντι του Covid για λογαριασμό άλλων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Ο 33χρονος συνελήφθη στο Fosses-la-Ville, κοντά στη Namur, αφού το προσωπικό του κέντρου εμβολιασμού ειδοποίησε τους αξιωματούχους, ανέφεραν οι Brussels Times.
Φέρεται ότι λάμβανε 100 έως 150 ευρώ από άτομα που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν κατά του ιού και προσερχόταν στα κέντρα εμβολιασμού με τα δελτία ταυτότητάς τους για να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί οι ίδιοι.
Το προσωπικό στα κέντρα εμβολιασμού στη Namur και το Charleroi την αστυνομία αφού παρατήρησαν ότι ο άνδρας είχε επιστρέψει για περισσότερα εμβόλια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη από μυστικούς αστυνομικούς.

Διατάχθηκε έρευνα


Η εισαγγελία της Namur διέταξε έρευνα για το περιστατικό και σημείωσε πως έχουν ήδη αναγνωριστεί αρκετά άτομα που είχαν δώσει στον άνδρα τα δελτία ταυτότητάς τους για να κάνει εμβόλια για λογαριασμό τους. Αντιμετωπίζουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο έως και 800.000 ευρώ για πλαστογραφία και απάτη, εάν κριθούν ένοχοι.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν τη λήψη δύο δόσεων εμβολίου Pfizer-BioNTech με διαφορά τρεις εβδομάδες , δύο δόσεις του εμβολίου Moderna σε 28 μέρες ή μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson .
Τα άτομα που λαμβάνουν ένα εμβόλιο με δύο δόσεις θα πρέπει να κάνουν το δεύτερο εμβόλιο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο συνιστώμενο διάστημα και όχι νωρίτερα από το συνιστώμενο διάστημα, σύμφωνα με τα CDC.
«Είναι απίθανο η υγεία του άνδρα να κινδυνεύει από τους πάρα πολλούς εμβολιασμούς», δήλωσε στους The Brussels Times ο ιολόγος Steven van Gucht.
«Αλλά δεν προστατεύεται απαραίτητα καλύτερα από τον ιό.
Δεν μπορείς να τονώνεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα ατελείωτα».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες στο Βέλγιο, μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι και μπορούν να παρουσιάσουν πιστοποιητικό Covid μπορούν να εισέλθουν σε μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια και να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ή εκδηλώσεις με περισσότερα από 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους ή 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.
Όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή, όπως οι πυροσβέστες και το νοσηλευτικό προσωπικό, πρέπει επίσης να εμβολιαστούν έως την 1η Ιανουαρίου 2022 ή να απολυθούν την 1η Απριλίου εάν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τότε.

Εμβόλια επί πληρωμή και στη Νέα Ζηλανδία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι ερευνούν έναν άνδρα που φέρεται να έλαβε έως και 10 εμβόλια κατά του Covid σε μία ημέρα για λογαριασμό άλλων ανθρώπων.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Stuff.co.nz της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι ο άγνωστος άνδρας επισκέφτηκε πολλά κέντρα εμβολιασμού και πληρώθηκε για να υποβληθεί στα εμβόλια για λογαριασμό άλλων ατόμων, υποθέτοντας την ταυτότητά τους.
Η Astrid Koornneef, υπεύθυνη του προγράμματος εμβολίων και ανοσοποίησης , επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας γνώριζε το υποτιθέμενο περιστατικό και ότι διεξάγεται έρευνα.
«Ανησυχούμε πολύ για αυτήν την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε στη New Zealand Herald. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού συνέβη το υποτιθέμενο περιστατικό και οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν άλλες λεπτομέρειες.
«Το να υιοθετήσει κανείς την ταυτότητα ενός άλλου ατόμου και να λάβει ιατρική περίθαλψη είναι επικίνδυνο.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο το άτομο που λαμβάνει έναν εμβόλιο με υποτιθέμενη ταυτότητα και το άτομο του οποίου το ιστορικό υγείας θα δείξει ότι έχει εμβολιαστεί ενώ δεν το έχει κάνει», είπε η Koornneef.
«Θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο διαχείρισης της υγείας τους στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης