Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντόμινο εξελίξεων προκαλούν οι ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία: Ο Stoltenberg συγκαλεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Ντόμινο εξελίξεων προκαλούν οι ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία: Ο Stoltenberg συγκαλεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί «ανησυχία» στη Δύση εδώ και εβδομάδες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συγκαλεί το συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

Το συμβούλιο NATO - Ρωσίας ενδέχεται να συνεδριάσει μέσα στον Ιανουάριο, για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια, δήλωσαν διπλωματικές πηγές χθες Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου, όμως η Μόσχα δεν έχει ακόμη δεσμευτεί γι’ αυτό.
Αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού επιβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του, ο Jens Stoltenberg, αποφάσισε να συγκαλέσει το συμβούλιο αυτό τη 12η Ιανουαρίου και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με τη Μόσχα για το ζήτημα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έλαβε την πρόταση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη μελετάται, με τη διάταξη και την ημερομηνία των συνομιλιών να εκκρεμεί να οριστικοποιηθούν.
Πάντως «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Maria Zakharova, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί «ανησυχία» στη Δύση εδώ και εβδομάδες.

Εγγυήσεις ασφαλείας ζητά η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Ρωσία αξιώνει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορηματικής εγγύησης πως δεν θα υπάρξει εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO.
Ο Οργανισμός απορρίπτει το αίτημα αυτό· πάντως, ο κ. Stoltenberg έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να γίνει συζήτηση γύρω από όλα τα θέματα για τα οποία υπάρχουν διαφορές στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας.
Το σχήμα αυτό είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019.
Έκτοτε, όλες οι προσπάθειες να οριστεί η ημερομηνία νέων συνομιλιών έχουν αποδειχθεί άκαρπες.
Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει να γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του συμβουλίου, θέτοντας έναν όρο που ειδικά τα κράτη μέλη του NATO στην ανατολική Ευρώπη δεν θέλουν ούτε να ακούσουν.
Στις 21 Δεκεμβρίου
Ρωσία και ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν γύρο επαφών για το θέμα των εγγυήσεων ασφάλειας που απαιτεί η Μόσχα και υπάρχει πιθανότητα οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συνεννόηση, όπως μετέδιδε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο Ρώσο διπλωμάτη.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποια βήματα θα κάνει στην περίπτωση που το νατοϊκό μπλοκ αρνηθεί να εξετάσει τις θέσεις της, σημείωσε ο ανώτατος διαπραγματευτής σε θέματα ασφάλειας Konstantin Gavrilov, όμως οι Βρυξέλλες κατανοούν πως η Μόσχα δεν μπλοφάρει.


Η Δύση ανησυχεί: Συναντήσεις εντός του Ιανουαρίου 2022 μεταξύ Γερμανίας – Ρωσίας για άμβλυνση των εντάσεων στο ουκρανικό ζήτημα

Υπενθυμίζεται πως ανώτεροι Γερμανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να συναντηθούν τον Ιανουάριο - μια κίνηση ασυνήθιστη- σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις με την Ουκρανία, ανέφερε πηγή της γερμανικής προεδρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριου Olaf Scholz, Jens Ploetner, και ο Ρώσος διαπραγματευτής για το ζήτημα της Ουκρανίας Dmitry Kozak, συμφώνησαν να συναντηθούν ύστερα από μια μακροσκελέστατη τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, ανέφερε μια πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έκανε κάποια δήλωση για το θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κόζακ αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Πυκνές διαβουλεύσεις

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες δυτικών ηγετών με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, με αντικείμενο την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και τους φόβους για επικείμενη εισβολή.
Αντίθετα, οι εκ του σύνεγγυς επαφές ανάμεσα σε δυτικούς και Ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους είναι ελάχιστες, με πιο πρόσφατη αυτή ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τον πρόεδρο Putin στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο.
Νωρίτερα, στις 22/12, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι συνεχίζει την κλιμάκωση στα σύνορα με την Ουκρανία, και δεν εγκατέλειψε την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στα σύνορα, όμως ταυτόχρονα ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος με τη Μόσχα.
Η διαπίστωση αυτή έγινε αφού η Γερμανία έκανε λόγο για νέες κινήσεις στρατιωτικών μονάδων από τη ρωσική πλευρά.
Υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας και διπλωματικής επαφής (σ.σ. με τη Ρωσία) που είναι ανοιχτή και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, ελπίζουμε να συνεχιστεί, ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου J. Psaki κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Κι ενώ η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία για να προετοιμάσει μια πιθανή εισβολή, το Κρεμλίνο εκτιμά από την πλευρά του ότι η στάση της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ είναι απειλητική, λόγω της πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν στο Κίεβο.
Κάθε νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας θα είχε συνέπειες και σημαντικό κόστος για τη Ρωσία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απειλήσει με κυρώσεις άνευ προηγουμένου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης