Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια και έντονη αμφισβήτηση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για την Omicron - Σε χαμηλά επίπεδα οι νοσηλείες

Παγκόσμια και έντονη αμφισβήτηση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για την Omicron - Σε χαμηλά επίπεδα οι νοσηλείες
Η αμφισβήτηση εκφράζεται πλέον ανοικτά σε πολλές χώρες, αφού δεν φαίνεται να δικαιολογείται ο πανικός που επικρατεί για τη νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2
Σχετικά Άρθρα

(upd) Έντονη είναι η αμφισβήτηση των νέων περιοριστικών μέτρων, που λαμβάνονται για την παραλλαγή Omicron ανά τον κόσμο, καθώς οι νοσηλείες κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ ενδεικτικό είναι ότι, το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει την 4η δόση του εμβολίου, λόγω των ηπιότερων συμπτωμάτων.
Η αμφισβήτηση εκφράζεται πλέον ανοικτά σε πολλές χώρες, αφού δεν φαίνεται να δικαιολογείται ο πανικός που επικρατεί για τη νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2.

Γιατί δεν αίρονται τα μέτρα;

Ο πρόεδρος της Καναδικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων αμφισβητεί τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων στον Καναδά που έχει τεθεί σε εφαρμογή για να σταματήσει την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, παρά τις αναφορές ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες.
«Εάν η Οmicron συνεχίσει να οδηγεί σε πολύ λίγες εισαγωγές σε νοσοκομεία και εντατικές πόσο καιρό θα περάσει μέχρι οι επαρχίες να άρουν τους νέους περιορισμούς τους και να μειώσουν τον πανικό που έχουν δημιουργήσει. Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας των ΗΠΑ λένε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν σχολεία ή επιχειρήσεις», έγραψε στο Twitter ο Dan Kelly, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της νομικής ομάδας της.
Το σχόλιο του Kelly έρχεται αφού κορυφαίος γιατρός του Οντάριο είπε στις 21 Δεκεμβρίου ότι δεν έχουν γίνει γνωστές εισαγωγές στην εντατική στην εν λόγω επαρχία εξαιτίας της Omicron—σχεδόν ένα μήνα μετά τον εντοπισμό των δύο πρώτων περιπτώσεων της νέας παραλλαγής στον Καναδά στην Οττάβα στις 28 Νοεμβρίου.
Το ποσοστό νοσηλείας της Omicron στο Οντάριο ήταν περίπου 0,15% στις 21 Δεκεμβρίου - σημαντικά χαμηλότερο από το γενικό ποσοστό νοσηλείας με Covid στην επαρχία δήλωσε ο Dr. Kieran Moore, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος του Οντάριο, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Epoch Times.

Αποδεδειγμένα λιγότερες νοσηλείες

Παρόμοια ευρήματα αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι ένα άτομο που έχει μολυνθεί από την Omicron έχει 70% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθεί στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta και είναι 45% λιγότερο πιθανό να χρειαστεί επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω Omicron εκτιμήθηκε ότι είναι 80% χαμηλότερος από ό,τι με την παραλλαγή Delta, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών και μεγάλα πανεπιστήμια στη Νότια Αφρική.
Ως η τελευταία παραλλαγή ανησυχίας, η Omicron βρέθηκε ότι είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές του Covid πιθανώς επειδή πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα —αντιγράφοντας 70 φορές γρηγορότερα την παραλλαγή Delta—σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Προκαλεί χαμηλότερη μόλυνση

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η Omicron πολλαπλασιάζεται περισσότερο στην αναπνευστική οδό, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί προκαλεί σημαντικά χαμηλότερη μόλυνση στον πνεύμονα από τον αρχικό SARS-CoV-2.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της δημόσιας υγείας έχουν ζητήσει περαιτέρω περιορισμούς και μαζικούς εμβολιασμούς ως απάντηση στην Omicron.

Τι συμβαίνει στον Καναδά;

Στις 23 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Κεμπέκ αύξησε τους περιορισμούς στη δημόσια υγεία για τρίτη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα, περιορίζοντας τις προσωπικές συγκεντρώσεις σε έξι άτομα από τις 26 Δεκεμβρίου, ενώ τα γυμναστήρια, τα μπαρ και τα σχολεία στην επαρχία έκλεισαν ξαφνικά.
Άλλες επαρχίες του Καναδά και περιοχές έθεσαν επίσης αυστηρότερους περιορισμούς για τον Covid σε στις 21 Δεκεμβρίου, όπως η Βρετανική Κολομβία, το Νιού Μπράνζγουικ και η Νέα Σκωτία.
Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) προέτρεψε τους Καναδούς να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές και να υποβληθούν στο ενισχυτικό εμβόλιο.
Από τις 22 Δεκεμβρίου, υπήρξαν 3.536 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Omicron, που αναφέρθηκαν σε 12 επαρχίες και περιοχές, σύμφωνα με την PHAC.
Ενώ η ανακοίνωση της PHAC ανέφερε ότι τα κρούσματα Omicron «αναμένεται να προσθέσουν επιπλέον πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης» τις επόμενες εβδομάδες και αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές στις εντατικές στο Οντάριο και το Κεμπέκ., δεν ανέφερε τους ακριβείς αριθμούς εισαγωγές στις ΜΕΘ που προκαλούνται από την Omicron.

Το Ισραήλ παγώνει την 4η δόση του εμβολίου

Το Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή 25/12/2021 το πάγωμα της 4ης δόσης του εμβολίου.
Αναλυτικότερα, ενώ η χορήγηση της τέταρτης εμβολίου για τον Covid στο Ισραήλ επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή 26/12, αυτό ματαιώνεται, καθώς τα νέα δεδομένα δείχνουν πως υπάρχουν πολύ ηπιότερα συμπτώματα στην νόσηση με το στέλεχος Omicron και επομένως δεν συντρέχουν οι απαιτούμενοι λόγοι ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
Σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Channel 13 του Ισραήλ, ο διευθυντής του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως ενδέχεται να μην εγκρίνει τις πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις καθώς εκκρεμούν περαιτέρω δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η νοσηλεία από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερα απ΄ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Συγκεκριμένα ο Nachman Ash, γενικός διευθυντής του υπουργείου, είπε πως δεν έχει ακόμη εγκρίνει την εκστρατεία εμβολιασμού της 4ης δόσης καθώς αναμένονται δεδομένα και από τη Μεγάλη Βρετανία που αποδεικνύουν πως η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από το στέλεχος Delta.
Όπως τόνισε, τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη  έχουν μεταξύ 50 και 70% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με εκείνους που έχουν προσβληθεί με το στέλεχος Δέλτα, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Βρετανίας.
Τα ευρήματα της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύουν τις υπάρχουσες μελέτες που αναφέρουν πως η μετάλλαξην προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από άλλες παραλλαγές — αλλά επίσης εξαπλώνεται ταχύτερα και αποφεύγει καλύτερα τα εμβόλια.
«Εάν προκύψουν περισσότερα δεδομένα με το ίδιο αποτέλεσμα θα πρέπει να στείλουμε το θέμα της 4η δόσης για περισσότερη συζήτηση στις επιτροπές των ειδικών», ανέφερε στο Channel 13, ο Ash επιβεβαιώνοντας πως η 4η δόση εμβολιασμού θα καθυστερήσει στο Ισραήλ.

 



Θα «εξαφανιστεί» η μετάλλαξη

Η μετάλλαξη Omicron σε λίγες εβδομάδες θα είναι παρελθόν, θα... «εξαφανιστεί», υποστηρίζουν επιστήμονες από την Νότια Αφρική, και παρατηρώντας την εξέλιξη των λοιμώξεων πιστεύουν πως, βρισκόμαστε ήδη κοντά στο τέλος του νέου κύματος της πανδημίας.
Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής είναι βέβαιοι ότι η έξαρση της Omicron υποχωρεί, με έναν εξ'αυτών να υπογραμμίζει ότι η απότομη άνοδος, ακολουθείται από αντίστοιχη πτώση των λοιμώξεων, σύμφωνα με τους Times.
Όσον αφορά στη Νότια Αφρική, η ακμή της μετάλλαξης Omicron φαίνεται να έχει περάσει, καθώς τα κρούσματα ολοένα και μειώνονται, ενώ η πορεία της μετάλλαξης μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει παράδειγμα εξέλιξης και για άλλα κράτη όπου έχει εμφανιστεί.

Το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής, παράδειγμα εξέλιξης σε άλλες χώρες

Η αξιοσημείωτη αυτή πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη Νότια Αφρική τις τελευταίες ημέρες μπορεί να σηματοδοτεί ότι η δραματική άνοδος κρουσμάτων Omicron στη χώρας έχει περάσει το αποκορύφωμά της, λένε ιατροί ειδικοί, ερμηνεύοντας την πορεία της.
Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους είχε οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη χώρα.
Στα μέσα Νοεμβρίου αναφέρονταν λιγότερα από 300 κρούσματα καθημερινά.
Στις 16 Δεκεμβρίου έφτασαν στο αποκορύφωμά τους περίπου 27.000, αριθμός ρεκόρ για την πανδημία στο σύνολό της.
Ωστόσο, τα καθημερινά κρούσματα μειώθηκαν έκτοτε, με εξίσου ραγδαίο ρυθμό, φθάνοντας σε περίπου 15.424 στις 21 Δεκεμβρίου και χωρίς κανένα σημάδι αλλαγής στην απότομη πτωτική τροχιά.
Στην επαρχία Γκαουτένγκ —την πολυπληθέστερη της Νότιας Αφρικής με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης, Γιοχάνεσμπουργκ και της πρωτεύουσας, Πρετόρια, η μείωση ξεκίνησε νωρίτερα και συνεχίστηκε.

Σύντομο, οξύ κύμα

«Η πτώση των νέων κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με την πτωτική συνέχεια που παρατηρείται εδώ στην επαρχία Γκαουτένγκ, η οποία εδώ και εβδομάδες ήταν το κέντρο αυτού του κύματος, δείχνει ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση», δήλωσε η Marta Nunes, ανώτερη ερευνήτρια στο Ττμήμα Ανάλυσης Μολυσματικών Ασθενειών και Εμβολίων του Πανεπιστημίου του Witwatersrand, στο Associated Press.
«Ήταν ένα σύντομο κύμα… και τα καλά νέα είναι ότι δεν ήταν πολύ σοβαρό από άποψη νοσηλειών και θανάτων», είπε.
«Δεν είναι απροσδόκητο στην επιδημιολογία ότι μια πολύ απότομη αύξηση, όπως αυτή που είδαμε τον Νοέμβριο, ακολουθείται από μια απότομη μείωση».
Η επαρχία Γκαουτένγκ είδε τον αριθμό της να αυξάνεται απότομα στα μέσα Νοεμβρίου.
Οι επιστήμονες που έκαναν γενετική αλληλουχία εντόπισαν γρήγορα τη νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του Omicron που ανακοινώθηκε στον κόσμο στις 25 Νοεμβρίου.
Σημαντικά πιο μεταδοτική, η Omicron κατάφερε ταχύτατα να κυριαρχήσει στη Νότια Αφρική.
Υπολογίζεται ότι το 90% των περιπτώσεων COVID-19 στην επαρχία Γκαουτένγκ από τα μέσα Νοεμβρίου ήταν Omicron, σύμφωνα με τεστ.

Hπια συμπτωματολογία και μικρή διάρκεια

Στη Νότια Αφρική, οι ειδικοί ανησυχούσαν ότι ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα κατακλύσει τα νοσοκομεία της χώρας, παρόλο που ηOmicron φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη νόσο, με σημαντικά λιγότερες νοσηλείες, ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο και θανάτους.
Αλλά τότε τα κρούσματα στο Γκαουτένγκ άρχισαν να πέφτουν.
Αφού έφτασαν τις 16.000 νέες μολύνσεις στις 12 Δεκεμβρίου, οι αριθμοί της επαρχίας Γκαουτένγκ, έκτοτε μειώνονται σταθερά, και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα ήταν λίγα περισσότερα από 3.300.
Από τις εκτιμήσεις ειδικών στη Νότια Αφρική εξάγεται, δηλαδή, το συμπέρασμα πως η Omicron, εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια.
Στο συγκεκριμένο πόρισμα οδηγεί η παρακολούθηση της διαδρομής της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου η έξαρση των μολύνσεων διήρκεσε μόνο ένα μήνα.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία προέβαλλε τα ενθαρρυντικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από την παραλλαγή Omicron δεν είναι τόσο σοβαρές, μείωσε τους περιορισμούς της καραντίνας για όλους όσοι δεν νοσούν.
Αυτό περιλαμβάνει το να επιτρέπεται σε άτομα που έχουν βγει θετικά αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα να συγκεντρώνονται με άλλους, αρκεί να φορούν μάσκα και να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
Ένας κορυφαίος αξιωματούχος υγείας εξήγησε, στους Times ότι εφόσον η παραλλαγή εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, πιθανότατα υπάρχουν πολλά μολυσμένα άτομα που συναναστρέφονται με άλλους και δεν έχει πλέον νόημα να ισχύει η καραντίνα, πέρα από τους ασθενείς.



restrict.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης