Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Παρέμβαση στην υπό κατάρρευση αγορά ακινήτων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας

Κίνα: Παρέμβαση στην υπό κατάρρευση αγορά ακινήτων και στήριξη της πραγματικής οικονομίας
Η κεντρική τράπεζα της χώρας δηλώνει ότι θα επιδιώξει τη νομισματική σταθερότητα και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Σχετικά Άρθρα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα των αγοραστών κατοικιών και θα ικανοποιήσει καλύτερα τις εύλογες στεγαστικές τους ανάγκες, δεσμευόμενη να προωθήσει την υγιή ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters και του Bloomberg το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021.
Η ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), που έγινε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής του τέταρτου τριμήνου, είναι η τελευταία ένδειξη ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές χαλαρώνουν οριακά τους περιορισμούς στον τομέα των ακινήτων προκειμένου να αποτρέψουν μια σκληρή «προσγείωση» η οποία θα επηρεάσει συνολικά την οικονομ΄θια.

Οικονομική σταθερότητα

Η PBOC είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα, εν μέσω ενός ολοένα πιο σοβαρού εξωτερικού περιβάλλοντος και της αδυσώπητης παγκόσμιας πανδημίας.
Η PBOC δήλωσε ότι θα διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική ευέλικτη και κατάλληλη, και τη ρευστότητα αρκετά άφθονη.
Θα ενισχύσει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με στόχευση προς τις μικρές εταιρείες.

Αγορά συναλλάγματος και ισοτιμία του γιουάν

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα αυξήσει την ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν, ενώ θα καθοδηγήσει τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι «ουδέτερα ως προς τον κίνδυνο».
Την ίδια ώρα η PBOC υποσχέθηκε μεγαλύτερη υποστήριξη για την πραγματική οικονομία και από πλευράς της δηλώθηκε ότι θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική πιο μελλοντική και στοχευμένη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προληπτική χρήση

Θα υπάρξει πιο «πρoληπτική» χρήση εργαλείων νομισματικής πολιτικής, δηλώθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας το Σάββατο.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής πραγματοποίησε συνεδρίαση την Παρασκευή, υπό την προεδρία του κυβερνήτη Yi Gang, ανέφερε.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε, επίσης, τον στόχο της να προωθήσει την «υγιή» ανάπτυξη του τομέα ακινήτων και να προστατεύσει τα δικαιώματα των αγοραστών κατοικιών, καθώς και να εργαστεί για την καλύτερη κάλυψη της ζήτησης κατοικιών.

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επιτόκια

Η PBOC έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια συγκρατημένη προσέγγιση στη νομισματική τόνωση, αλλά αυξάνονται οι προσδοκίες ότι θα κάνει περισσότερα το νέο έτος, ειδικά εάν συνεχιστούν τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και η επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Με πολλές παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, να επιδιώκουν να ενισχύσουν την πολιτική τους ή να αυξάνουν ήδη τα επιτόκια, η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την PBOC θα διεύρυνε αυτή την απόκλιση και θα μπορούσε να αρχίσει να ασκεί πίεση στο νόμισμα.
Η PBOC επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού κατά 5 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού απελευθέρωσαν 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (188 δισεκατομμύρια δολάρια) χρήματος μειώνοντας το ποσό των κεφαλαίων που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε αποθεματικό.

Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων

Μείωσε επίσης το επιτόκιο για το πρόγραμμα επαναδανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις, με την πιστωτική επέκταση να επιταχύνεται τον Νοέμβριο μετά από επιβράδυνση για σχεδόν ένα χρόνο.
Οι αναλυτές αναμένουν περισσότερη χαλάρωση το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περικοπών στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών και ενδεχομένως μείωση των βασικών επιτοκίων, καθώς η συνεχιζόμενη επιβράδυνση των ακινήτων πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβραδύνει την ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Οι αρχές σηματοδοτούσαν επίσης περισσότερη δημοσιονομική στήριξη στις αρχές του 2022 για να προωθήσουν τις επενδύσεις και τη δημιουργία υποδομών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης