Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Federal Reserve περιορίζει τη νομισματική πολιτική, αλλά η ΕΚΤ την αυξάνει - Ποιος έχει δίκιο;

H Federal Reserve περιορίζει τη νομισματική πολιτική, αλλά η ΕΚΤ την αυξάνει - Ποιος έχει δίκιο;
Η ΕΚΤ βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, επειδή δεν μπορεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η επιθετική νομισματική πολιτική είναι η βασική αιτία για την κατανόησή του.
Η Federal Reserve το αναγνώρισε αυτό και έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της να διατηρεί χαμηλά τις αγορές τίτλων και τα επιτόκια.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένει τώρα ότι ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από 2,7% το 2022 (προηγουμένως ανέμενε 2,3%) και ότι θα είναι πάνω από 2% το 2023 και το 2024.
Αυτό σημαίνει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα παραμείνει πιθανώς πάνω από 4% εκείνη την περίοδο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Federal Reserve έχει τουλάχιστον ενεργήσει και θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων.
Επιπλέον, θα επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων σε τρεις αυξήσεις το 2022, τρεις το 2023 και δύο το 2024 για να φτάσει στο επίπεδο του 2,1% το 2024.
Αλλά η Federal Reserve κάνει κάτι πιο σημαντικό και βασικό: Δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για δολάρια και απορροφά αποταμιεύσεις από τον κόσμο στις ΗΠΑ, κάνοντας την επένδυση ασφαλέστερη (το αμερικανικό 10ετές ομόλογο) πιο ελκυστική για τους παγκόσμιους επενδυτές.
Η Federal Reserve αναλαμβάνει ξανά τα ηνία και αφήνει την ΕΚΤ με τον ίδιο ρυθμό και τη λάθος πολιτική.
Παρά τον αμείλικτο πληθωρισμό, τον υψηλότερο των τελευταίων τριών δεκαετιών στη ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ διατηρεί την εξαιρετικά επιθετική νομισματική πολιτική, τα αρνητικά επιτόκια και τις αγορές ομολόγων που αντιστοιχούν στο 100% της καθαρής έκδοσης των κρατών.

Η ΕΚΤ βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Η ΕΚΤ βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, επειδή δεν μπορεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα, καθώς τα κράτη έχουν συνηθίσει σε μια άνευ προηγουμένου νομισματικότητα που οδήγησε τον ισολογισμό της ΕΚΤ στο 81% του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε σύγκριση με το 37% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Εάν η ΕΚΤ μειώσει τη λεγόμενη επεκτατική της πολιτική, κράτη όπως η Ισπανία, που έχει εκτοξεύσει το χρέος κατά 230 δισ. σε σχεδόν δύο χρόνια και συνεχίζει να αυξάνει το διαρθρωτικό έλλειμμα, δεν θα αντέξουν την παραμικρή άνοδο των επιτοκίων.
Από την άλλη πλευρά, εάν η ΕΚΤ διατηρήσει το τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς και τα αρνητικά επιτόκια, ο πληθωρισμός και η στασιμότητα μπορεί να καταδικάσουν την ευρωζώνη σε ένα στασιμοπληθωρισμό που έχουν ήδη βιώσει ορισμένες χώρες στο παρελθόν.
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει την ιαπωνοποίηση της Ευρώπης και τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω.
Και το μέγα ερώτημα είναι το εξής: Μπορεί η Lagarde να συνεχίσει να φουσκώνει το χρέος και τη σπατάλη από ελλειμματικά και δημοσιονομικά ανεύθυνα κράτη ή θα επιλέξει να ανακτήσει τη νομισματική λογική και θα αποφύγει τον στασιμοπληθωρισμό;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης