Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Χωρίς πράξεις, οι δεσμεύσεις εταιρειών και κυβερνήσεων για το περιβάλλον είναι πράσινο ξέπλυμα

Roubini: Χωρίς πράξεις, οι δεσμεύσεις εταιρειών και κυβερνήσεων για το περιβάλλον είναι πράσινο ξέπλυμα
Οι υποσχέσεις που δίνονται από εταιρείες, κυβερνήσεις, κράτη, ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι ακριβείς, αξιόπιστες, επαληθεύσιμες και να σημαίνουν κάτι για τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

«Έχουν νόημα τα λόγια σας;
Έχουν αξία πραγματική;
Υπάρχει κάποια αλήθεια που τους προσδίδει βαρύτητα ή τα λόγια σας είναι απλά για εφέ, χωρίς κανένα νόημα για το αύριο;
Το πράσινο ξέπλυμα αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για τον κόσμο των επιχειρήσεων, εμποδίζοντας τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
Στην κοινωνία όπου ζούμε, προσπαθούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με συμβάσεις, νόμους, συμφωνίες κ.λπ.
Ωστόσο, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι πολύ καλύτερος τρόπος προστασίας του εαυτού μας…» αναφέρει κάπως αινιγματικά ο Nouriel Roubini και συνεχίζει: «Τον τελευταίο καιρό εντείνεται η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις που δίνονται από εταιρείες, κυβερνήσεις, κράτη, ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι ακριβείς, αξιόπιστες, επαληθεύσιμες και να σημαίνουν κάτι για τους επενδυτές.
Αλλά πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιστοί στον λόγο τους, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη κοινωνία όπου οι λέξεις θα έχουν και πάλι αξία, το greenwashing θα εξαλειφθεί και τα επενδυτικά κεφάλαια θα ρέουν εκεί που χρειάζεται;».

Λογαριασμοί εταιρειών

Συνήθως, οι ρυθμιστικές αρχές αλλά και οι καταναλωτές διαβάζουν τις γνωστοποιήσεις εταιρικής βιωσιμότητας με αυξανόμενη προσοχή.
Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες εταιρείες εμπλέκονται σε δικαστικές διαφορές που προκαλούνται από τις αποκαλύψεις τους.
Πρόσφατα παραδείγματα αφορούσαν εταιρείες όπως η Vale, η BP, η Volkswagen, το Facebook και η Kmart.
Οι επενδυτές αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο παραπλανητικές πληροφορίες, είτε μέσω της πίεσης που ασκο, είτε μέσω της άσκησης επιρροής στα διοικητικά συμβούλια, είτε μέσω των ρυθμιστικών αρχών.
Οι άνθρωποι ζητούν από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες τους να λογοδοτήσουν, σε περίπτωση μη τήρησης των νόμων και των πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα.
Η έναρξη της εκστρατείας #SeeYouInCourt τον Σεπτέμβριο από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα –μια ομοσπονδία 192 ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περισσότερες από 100 χώρες– αποτελεί μέρος της οργανωμένης δράσης κατά των ρυπογόνων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα δε με τον Roubini, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο οφείλουν να δώσουν προσοχή τα εταιρικά συμβούλια και οι νομικοί σύμβουλοί τους.

Ο ρόλος των τραπεζών

«Οι λέξεις πρέπει να αντέχουν στον έλεγχο, και αυτό σημαίνει αποφυγή αντιφάσεων».
Ως εκ τούτου, όσοι έχουν ενταχθεί στη Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το «Net Zero» είναι πολύ ευάλωτοι.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη που ευνοούν τα πράσινα προϊόντα θέλουν να εμπιστεύονται την ηθική της τράπεζάς τους.
Τυχόν ασυνέπεια θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη.
Η ευθυγράμμιση ενός χαρτοφυλακίου δανείων με περιβαλλοντικές δεσμεύσεις είναι απίστευτα περίπλοκη, αλλά χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι οι λέξεις ταιριάζουν με τις πράξεις.
Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές απαιτούν επίσης όλο και περισσότερες λεπτομέρειες από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σχετικά με τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας που διατυπώνουν στα ενημερωτικά δελτία, τα ενημερωτικά δελτία και το διαφημιστικό υλικό τους.
Απαιτούν λεπτομέρεια και βάθος.
Η διασταύρωση των δεδομένων είναι το κλειδί για τους επενδυτές, που μπορεί να εντοπίσουν ανακρίβειες.
Το 2018 η Πολιτεία της Νέας Υόρκης μήνυσε την Exxon Mobil, κατηγορώντας την ότι δήλωσε δημόσια ψεύδη για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Τα δικαστήρια δεν διαπίστωσαν παράπτωμα, αλλά εκκρεμεί παρόμοια υπόθεση εναντίον του πετρελαϊκού κολοσσού στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.
Συγκρίσιμοι κίνδυνοι ισχύουν για τις διαφημιστικές καμπάνιες - αν και η πρόκληση για τις εταιρείες θα προέλθει κυρίως από ακτιβιστές ή περιβαλλοντικές ομάδες, παρά από ρυθμιστικούς φορείς.
Είναι σημαντικό οι εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να σωρεύσουν τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και πόρους και να αναθεωρήσουν τις ρυθμίσεις διακυβέρνησής τους για να συμπεριλάβουν την κατάλληλη εποπτεία ESG σε επίπεδο συμβουλίου. Υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, το να λες ένα πράγμα και να κάνεις το άλλο μπορεί να έχει πρακτικές συνέπειες.
Οι εταιρείες πρέπει να φροντίζουν περισσότερο για την ακρίβεια των δηλώσεών τους, καταλήγει ο Nouriel Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης