Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλά νέα από Βρετανία: Έως και 40% χαμηλότερος ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με Omicron σε σχέση με Delta

Καλά νέα από Βρετανία: Έως και 40% χαμηλότερος ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με Omicron σε σχέση με Delta
Πάνω από 100.000 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, αύξηση 78% στις νοσηλείες σε εβδομαδιαία βάση

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα στοιχεία από μελέτες στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το εάν η νέα, υπερμεταδοτική παράλλαξη Omicron, η οποία τείνει να γίνει κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, προκαλεί σοβαρότερη ή ίδια νόσηση με τη Delta.
Συγκεκριμένα, βρετανικές μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος επίσκεψης σε νοσοκομείο είναι κατά 20% με 25% χαμηλότερος με την Omicron σε σχέση με την Delta, ενώ κατά 40% μειωμένος είναι μειωμένος ο κίνδυνος εισαγωγής.
Παρόλο αυτά οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron – μόνο χθες τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 100.000 -, υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσει στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας.

Imperial College: Χαμηλότερος ο κίνδυνος νοσηλείας και εισαγωγής

Μελέτη του Imperial College υπό τον καθηγητή Neil Ferguson, ανέλυσε τα δεδομένα από όλους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν θετικοί στην covid με PCR test το διάστημα 1 με 14 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα στοιχεία από 56.000 ασθενείς με Omicron και από 269.000 με Delta.
Η μελέτη κατέληξε ότι οι ασθενείς με Omicron είχαν κατά 20% με 25% λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν στο νοσοκομείο σε σχέση με τους ασθενείς με Delta, ενώ κατά 40% ήταν μειωμένος και ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο για τουλάχιστον μια νύχτα.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που χρειάστηκε να νοσηλευτούν, είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη παραμονή στα νοσοκομεία – 0,22 ημέρες έναντι 0,32 ημέρες της Delta, αν και επισημαίνεται πως απαιτούνται περισσότερα στοιχεία κυρίως ανάμεσα στους πιο ηλικιωμένους που δεν έχουν προσβληθεί από την Omicron.
Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ και ο κίνδυνος θανάτου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν και εδώ μεγαλύτερες μειώσεις του κινδύνου σε σχέση με τη Delta.

Μειωμένος ο κίνδυνος και για ανεμβολίαστους

Παράλληλα, αναφέρεται πως χαμηλότερος κατά 11% ήταν και ο κίνδυνος νοσηλείας για όσους ανεμβολίαστους που δεν είχαν προηγουμένως μολυνθεί με covid, κόλλησαν με Omicron έναντι της Delta.
Ένα ακόμα στοιχείο δείχνει πως οι άνθρωποι που μολύνθηκαν προηγουμένως με covid, είχαν κατά 50% λιγότερο κίνδυνο να ξανακολλήσουν τον ιό.

Προειδοποιήσεις

Πάντως, και παρά τα καλά νέα, ο Ferguson είπε πως οι συστάσεις των επιστημόνων προς τη βρετανική κυβέρνηση για περίπου 3.000 νοσηλείες ημερησίως στην Αγγλία στην κορύφωση του κύματος τον επόμενο μήνα δεν αλλάζουν, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ήδη ελήφθησαν στο πλαίσιο του περίφημου «Plan B».
Ο Ferguson υποστήριξε ότι η μέτρια μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την Omicron σε σύγκριση με τη Delta, «αντισταθμίζεται από τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Omicron».
«Δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron, υπάρχει ο κίνδυνος για αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας, εφόσον συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τον σημερινό ρυθμό» υπογράμμισε ο Ferguson.

Καλά νέα και από τη Σκωτία – 70% χαμηλότερος ο κίνδυνος με την Omicron

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη μελέτη στη Σκωτία κάνει λόγο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την Omicron σε σχέση με τη Delta.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη «Eave II», όπου αναλύονται δεδομένα από νοσηλείες ασθενών από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου, αναφέρουν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας μπορεί να είναι και 70% χαμηλότερος με την Omicron σε σχέση με τη Delta.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως καλό είναι να μην προτρέχουμε, αναφέροντας πως τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία αφορούσαν μικρό αριθμό ανθρώπων που ήταν ηλικίας 20 με 39 ετών, κάτι που σημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την επικινδυνότητα της νόσησης στους ηλικιωμένους ανθρώπους που είναι και πιο ευάλωτοι.

Πάνω από 100.000 τα κρούσματα

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 22/12 η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε 106.122 κρούσματα covid, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μια ημέρα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα υγείας, έγιναν 301 εισαγωγές σε νοσοκομεία στο Λονδίνο, αύξηση της τάξης του 78% σε εβδομαδιαία βάση.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τις 7 Φεβρουαρίου του 2021.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Johnson δεν έχει καταλήξει στο εάν θα λάβει νέα περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς πολλοί υπουργοί αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διατυπώνουν επιφυλάξεις για την ανάγκη υιοθέτηση και άλλων περιορισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης