Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέχισε ανοδικα η Wall Street - Κέρδη +1,02% ο S&P 500

Συνέχισε ανοδικα η Wall Street - Κέρδη +1,02% ο S&P 500

Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Υποτονικά και με μεικτά πρόσημα ξεκίνησαν τη σημερινή 22/12 συνεδρίαση οι κύριοι δείκτες της Wall Street, για να συνεχίσουν με κέρδη -βρίσκοντας στήριξη στα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ- διευρύνοντας το χθεσινό ράλι που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του J. Biden για το τελευταίο κύμα της πανδημίας, οι οποίες δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για νέα lockdown.
Η ομιλία Biden κατεύνασε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην οικονομική ανάκαμψη, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει νέα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τη διενέργεια ελέγχων και θα αγοράσει 500 εκατ. rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα αμερικανικά νοικοκυριά.
Όπως ανέφερε, θα δημιουργηθεί επίσης μια ειδική ιστοσελίδα όπου οι Αμερικανοί θα μπορούν να ζητούν την παράδοση των τεστ στις κατοικίες τους.
Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι πολιτείες και τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της Omicron.
Το ιατρικό προσωπικό ενισχύεται με 1.000 άτομα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ ενισχύεται επίσης η χωρητικότητα των νοσοκομείων καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.
Δρομολογούνται ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία τις επόμενες εβδομάδες – αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων κλινικών, την περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού και την αύξηση της χωρητικότητας στα φαρμακεία.

O δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη +0,74% στις 35.753,89 μονάδες
O δείκτης S&P 500 κατέγραψει άνοδο +1,02% στις 4.696,56
O δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,18% στις 15.521,89 μονάδες

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε έγκριση στο χάπι της Pfizer και στο χάπι της Merck & Co. για τη θεραπεία της Covid-19 αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.
«Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που συμβαίνει στην πανδημία μετά τα εμβόλια», δήλωσε ο E. Topol, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute.
Ο χρόνος της ανακοίνωσης, τόσο αργά μέσα στη χρονιά, είναι ασυνήθιστος για την FDA και αντανακλά τον επείγοντα χαρακτήρα πίσω από τα φάρμακα, πρόσθεσε.
Η έγκριση ενδέχεται να συνοδεύεται από περιορισμούς σχετικά με το ποιος πρέπει να πάρει ποια φάρμακα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβράδυνε το γ' τρίμηνο 2021 σε σχέση με το προηγούμενο, αν και ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν τελικά καλύτερος απ' ο,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κάτι που βάζει την οικονομία σε καλό δρόμο να καταγράψει φέτος τις καλύτερες επιδόσεις από το 1984.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου.
Το β' τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 6,7%.
Η προηγούμενη μέτρηση για το γ' τρίμηνο έβλεπε ανάπτυξη 2,1%.
Αν και ανοδικά αναθεωρημένη, η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία γνώρισε μια ιστορική συρρίκνωση λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού και των lockdowns που επιβλήθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

 

Ευρωαγορές: Κέρδη κοντά στο 1% με στήριξη από την τεχνολογία

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας το ανοδικό τους σερί για δεύτερη ημέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του τελευταίου πανδημικού κύματος στην Ευρώπη και να σταθμίζουν κατά πόσον η νέα μετάλλαξη Όμικρον απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.
Η εορταστική περίοδος στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται και φέτος από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη όμικρον του κορωνοϊού θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Οι κυβερνήσεις σε Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο και Πορτογαλία υιοθέτησαν και νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να πάρει και νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και τον υψηλό πληθωρισμό, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.
Κατά 1,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν 1,5% χαμηλότερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, διάστημα πριν χτυπήσει η πανδημία - καταγράφεται ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό που έφτανε το 2,1%.
Ο τομέας των υπηρεσιών έτρεξε με 1,4% το τρίτο τρίμηνο, ενώ η μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,7%.
Οι αναθεωρήσεις έδειξαν επίσης ότι η Βρετανία αντιμετώπισε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, με την οικονομία να συρρικνώνεται 9,4% αντί 9,7%.
Καθυστέρηση, αλλά όχι εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, λόγω του πρόσφατου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού και της παραλλαγής Omicron, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε η Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή της στη Le Monde.
«Τώρα, προβλέπουμε ένα πιο αδύναμο τέταρτο τρίμηνο και αυτό είναι πιθανό να διαχυθεί στην αρχή του νέου έτους.
Ωστόσο, αναμένουμε μία ισχυρότερη ανάκαμψη στη συνέχεια, επομένως η δραστηριότητα ουσιαστικά θα μετατεθεί χρονικά», σημείωσε η Isabel Schnabel, τονίζοντας ότι τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις, κάτι που στηρίζει την ανάκαμψη.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φθάσει στο 4,9% στην Ευρωζώνη, η Isabel Schnabel επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι θα παραμείνει υψηλός για ένα ορισμένο διάστημα, αλλά θα αποκλιμακωθεί στη διάρκεια του 2022. «Είμαστε λιγότερο βέβαιοι για το πόσο γρήγορα και ισχυρή θα είναι η μείωση», σημείωσε.

O γερμανικός DAX κέρδισε +0,95% στις 15.593,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σκαρφάλωσε +1,24% στις 7.051,67 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε +0,61% στις 7.341,66 μονάδες

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ανέβασε σχεδόν κατά ένα τρίτο τις τιμές στις πύλες των εργοστασίων στην Ισπανία τον τελευταίο χρόνο.
Οι τιμές της ισπανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο σημείωσαν ρεκόρ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αναφέρει το Ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).
Οι τιμές εκτινάχθηκαν 33,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων τον Ιανουάριο του 1976, σύμφωνα με το INE.
Τον Οκτώβριο ήταν 31,9%.
Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας οδήγησε την άνοδο στις τιμές παραγωγού, καταγράφοντας άλμα 88,3% τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση, λόγω των υψηλότερων τιμών για την παραγωγή, τη διανομή και τη διύλιση φυσικού αερίου.

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας

Ήπια άνοδο κατέγραψαν και οι αγορές της Ασίας, μετά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου J. Biden ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας δεν προβλέπονται και νέα lockdowns που θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση του θα διαθέσει δωρεάν 500 εκατ. διαγνωστικά τεστ και θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς, χωρίς να αναφερθεί σε μέτρα περιορισμού των ταξιδιωτικών μετακινήσεων ή σε lockdowns που θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομία.
Ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων Evergrande δήλωσε ότι θα εργαστεί ενεργά με τους πιστωτικές της για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, μετά και τις πρόσφατες αθετήσεις πληρωμών υποχρεώσεών της.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που αποτελεί την πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 300 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 δισ. δολαρίων σε ομόλογα, κατατάχθηκε και επίσημα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από οίκους αξιολόγησης αυτόν τον μήνα μετά την αθέτηση σειράς πληρωμών.
Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος της Evergrande, Hui Ka Yan, συστάθηκε αυτόν τον μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα φετινά προβλήματα της Evergrande έχουν πυροδοτήσει μια ευρύτερη κρίση μεταξύ των υπερχρεωμένων εταιρειών ακινήτων της Κίνας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,3% στις 3.721 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,2% στις 28.562 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωσε κέρδη +0,6% στις 28.562 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.622 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης