Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει το χάος στη Λιβύη: Αναβάλλονται οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου

Παραμένει το χάος στη Λιβύη: Αναβάλλονται οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου
Δεν έχει προσδιοριστεί άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών
Σχετικά Άρθρα

Παραμένει σε πολιτικό χάος η Λιβύη, καθώς οι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου προεδρικές εκλογές αναβάλλονται, χωρίς να έχει δοθεί κάποια άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.
Σε ανακοίνωση της η Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Λιβύης που είναι αρμόδια για τις προεδρικές εκλογές, αναφέρει ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν στις 24/12.
«Αφού συμβουλευθήκαμε τις τεχνικές, τις δικαστικές εκθέσεις και τις εκθέσεις ασφαλείας, σας ενημερώνουμε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν οι εκλογές την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου 2021, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος» υποστηρίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής, al-Hadi al-Sagheir σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Aguila Saleh.
Μάλιστα στην επιστολή αυτή δεν προτείνεται κάποια άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ καλείται ο Aguila Saleh να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, τα οποία είχε εγκαταλείψει καθώς είχε θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα.
Σημειώνεται πως έως σήμερα η αρμόδια Επιτροπή δεν είχε οριστικοποιήσει τη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία, ενώ είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα τουλάχιστον 100 άτομα, ανάμεσα τους ο γιος του τελευταίου ηγέτη της Λιβύης, Muammar Gaddafi, ο στρατάρχης Khaftar, κα.
Μετά την πτώση του Gaddafi το 2011, η Λιβύη έχει παραδοθεί στο απόλυτο πολιτικό χάος και στον εμφύλιο πόλεμο.

Πλήγμα

Η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών είχαν ως στόχο να μπει τέλος σε αυτό το πολυετές πολιτικό χάος.
Τον Οκτώβριο του 2020 και ύστερα από σκληρές πολεμικές συγκρούσεις και χιλιάδες θύματα τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το ένα με ηγέτη τον Khalifa Haftar στο ανατολικό τμήμα της χώρας και το άλλο με την υποστήριξη της διεθνής κοινότητας στη δυτική Λιβύη, κατέληξαν σε συμφωνία και σε μια νέα, μεταβατική κυβέρνηση, η οποία είχε ως απώτερο στόχο να οδηγήσει με ομαλότητα την χώρα στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.
Αν και η αναβολή των εκλογών έμοιαζε βέβαιη εδώ και πολλές ημέρες, λόγω των διαφωνιών μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων και της χρόνιας ανασφάλειας, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Τρίτη 21/12 ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σε προάστιο της Τρίπολης, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για νέες συγκρούσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης