Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρώτος νεκρός από Omicron στο Ισραήλ - Ήταν πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer - Έρχεται μπαράζ μέτρων και περιορισμών

Ο πρώτος νεκρός από Omicron στο Ισραήλ - Ήταν πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer - Έρχεται μπαράζ μέτρων και περιορισμών
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε να ενταχθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Τουρκία στον κατάλογο με τις χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια
Σχετικά Άρθρα
Την πρώτη ανθρώπινη απώλεια μετρά και το Ισραήλ από την μετάλλαξη Omicron που έχει ήδη προκαλέσει τρόμο παγκοσμίως, διχάζοντας τους επιστήμονες απανταχού.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Jerusalem Post, ένας 75χρονος ο οποίος βρέθηκε θετικόςστον κορωνοϊό έχοντας μολυνθεί από την πρόσφατα εντοπισμένη παραλλαγή Omicron, έχασε τη ζωή του μετά από σύντομη νοσηλεία σε κρατικό νοσοκομείο της χώρας.
Ο θανών υπέφερε από άλλα υποκείμενα νοσήματα και είχε λάβει δύο  δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, από τα οποία όμως είχε περάσει καιρός και δεν είχε προβεί στην αναμνηστική δόση.
Η αναφορά ήρθε μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι άλλα 170 κρούσματα Omicron εντοπίστηκαν στο Ισραήλ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 341. 
Υπήρξαν επίσης περισσότερα από 1.300 νέα κρούσματα του ιού που διαγνώστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες - ο υψηλότερος αριθμός που έχει δει η χώρα από τον Οκτώβριο του 2021. 
Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μόλυνσης, η κυβέρνηση απεφάνθη την Τρίτη 21/12 ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει πλέον να έχουν το 50% των εργαζομένων να εργάζονται εξ αποστάσεως από την ερχόμενη Κυριακή 26/12

Νέα μέτρα;

Επίσης σήμερα 21/12, το υπουργικό συμβούλιο για τον κορωνοϊό επρόκειτο να συνεδριάσει και να συζητήσει επιπλέον νέους περιορισμούς
Μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν ήταν η επιβολή νέων περιορισμών στις συγκεντρώσεις, η επέκταση του συστήματος Green Pass (Πρασινο πιστοποιητικό) σε περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες και η διακοπή των δοκιμών χρηματοδότησης για παιδιά κάτω των 12 ετών για την απόκτηση προσωρινού Green Pass.
Από τα 341 κρούσματα Omicron στη χώρα, η πλειονότητα (241) εισήλθαν στο Ισραήλ από το εξωτερικό, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, 29 είναι άτομα που είχαν επαφή με επιστρεφόμενους και 66 μολύνθηκαν στην κοινότητα σε τρία διαφορετικά περιστατικά.
Το υπουργείο εξακολουθεί να ελέγχει την προέλευση της μόλυνσης άλλων 12 ατόμων.
Άλλα 807 άτομα στο Ισραήλ είναι πολύ ύποπτα ότι έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή: 432 εισερχόμενοι ταξιδιώτες, 64 μέσω επαφών μαζί τους και 119 στην κοινότητα. Η αλυσίδα μόλυνσης άλλων 192 ατόμων διερευνάται ακόμη.

Απαγορεύει τα ταξίδια στις ΗΠΑ λόγω των φόβων για την παραλλαγή Omicron

Επιπλέον, το Ισραήλ ενέταξε χθες 20/12 τις ΗΠΑ στον κατάλογό του με τις χώρες στις οποίες απαγορεύει τα ταξίδια, επικαλούμενο τις ανησυχίες που υπάρχουν για την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Omicron του νέου κορωνοϊού.
Βάσει της εντολής που δόθηκε οι Ισραηλινοί θα χρειάζονται ειδική άδεια για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ, οι οποίες προστίθενται σε έναν κατάλογο με περισσότερες από 50 χώρες στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες του Ισραήλ.

Πρόβλεψη για έξαρση νοσήσεων

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ εξασφάλισε χρόνο με τις γρήγορες κινήσεις που έκανε για να περιορίσει τα ταξίδια όταν η Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, αλλά σημείωσε ότι αυτός εξαντλείται τώρα και προέβλεψε έξαρση νοσήσεων εντός λίγων εβδομάδων.
Ενεργώντας βάσει των συστάσεων του υπουργείου Υγείας, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε να ενταχθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, ο Καναδάς, η Ελβετία και η Τουρκία στον κατάλογο με τις χώρες στις οποίες απαγορεύονται τα ταξίδια, αναφέρει το γραφείο του Benett σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Σε μια πρώτη γρήγορη αντίδραση στην Omicron, η οποία πρωτοεντοπίστηκε σε χώρες της νότιας Αφρικής και το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο ξένων στις 25 Νοεμβρίου και επέβαλλε καραντίνα τριών ως δεκατεσσάρων ημερών στους Ισραηλινούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Θέμα χρόνου η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid;

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ισραήλ να επαναφέρει και άλλα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου Covid, o γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας, καθηγητής Nahman Ashi, προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ο Ισραηλινός καθηγητής εκτιμά ότι οι Ισραηλινοί πιθανό να πρέπει να λάβουν επιπλέον αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού καθώς μειώνεται η προστασία των εμβολίων.
Επισημαίνει ακόμη ότι η χώρα του μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού.
«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τη COVID-19 κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς πέφτουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Είναι μάλλον θέμα χρόνου και το ερώτημα είναι πότε . Αν το εμβόλιο μας παρείχε προστασία για ένα χρόνο, θα ήμασταν ευτυχείς...», υποστήριξε ο καθηγητής σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:
«Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα το εμβόλιο δεν θα μας προστατεύει για χρόνια έναντι του κορωνοϊού, ακόμη και η αναμνηστική δόση, και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ελπίζω να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο ή περισσότερο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης