Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβεί η οικονομική κρίση στην Τουρκία - Νέο ιστορικό χαμηλό στο νόμισμα, στις 18 λίρες/δολάριο, παρά τα νέα μέτρα Erdogan

Σοβεί η οικονομική κρίση στην Τουρκία - Νέο ιστορικό χαμηλό στο νόμισμα, στις 18 λίρες/δολάριο, παρά τα νέα μέτρα Erdogan
Ο πρόεδρος Erdogan φαίνεται πως βρίσκεται στον δικό του κόσμο, μιας ισλαμικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Πλέον οι λέξεις «κατάρρευση» και «διολίσθηση», αλλά και «ιστορικό» χαμηλό δεν έχουν καμία σημασία για την τουρκική λίρα, που συνεχίζει να πέφτει έναντι του δολαρίου…
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Erdogan φαίνεται πως βρίσκεται στον δικό του κόσμο, μιας ισλαμικής οικονομίας, μακριά από οποιονδήποτε οικονομικό ορθολογισμό.
«Τι κάνουμε;
Μειώνουμε τα επιτόκια.
Μην περιμένετε κάτι άλλο από εμένα» δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ως Μουσουλμάνος, θα συνεχίσω να κάνω ό,τι απαιτεί η ισλαμική διδαχή» προσέθεσε, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις του Ισλάμ για την τοκογλυφία.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, απέρριψε επίσης τις προτάσεις ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη βουτιά του νομίσματος, περιγράφοντας την ιδέα ως «γελοία».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα επιδιώκει ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» που θα αξιοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια και ένα ανταγωνιστικό νόμισμα για να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Σε αυτό το κλίμα, το νόμισμα της γείτονος κατρακυλά στα επίπεδα των 18 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση για 5η διαδοχική ημέρα και χάνοντας περισσότερο από το 50% της αξίας του μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.
Καταγραφή_122.JPG
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 24%, ενώ ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στην Κωνσταντινούπολη επλήγη από ισχυρό sell off (-5,13%).

Το δε κόστος προστασίας έναντι της χρεοκοπίας του χρέους της χώρας έχει επίσης αυξηθεί απότομα, στις 522 μονάδες βάσης.

Έκτακτα μέτρα

Η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής λίρας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου προγράμματος που θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τις διακυμάνσεις.
Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, δήλωσε ο Erdogan μετά την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
«Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από την τουρκική λίρα σε ξένα νομίσματα λόγω των ανησυχιών του ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να εξαλείψουν τα κέρδη από τις πληρωμές τόκων», είπε.
Σε αδρές γραμμές, ο Erdogan ανακοίνωσε τα εξής:

  • Οι αρχές θα προσφέρουν μη παραδοτέα προθεσμιακά συμβόλαια για να βοηθήσουν τους εξαγωγείς να μετριάσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας.
  • «Η Τουρκία δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ανάγκη να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στην οικονομική πολιτική»
  • Η παρακράτηση φόρου για επενδύσεις σε λίρες θα μειωθεί στο 0% από 10% που είναι σήμερα.

O πρόεδρος Erdogan επιμένει να επαναλαμβάνει τη θεωρία του περί κινεζοποίησης της τουρκικής οικονομίας και να υπόσχεται πως με το φθηνό νόμισμα η χώρα των 83 εκατ. ανθρώπων θα γνωρίσει μια θεαματική αύξηση των εξαγωγών της, των επενδύσεων αλλά και των θέσεων εργασίας.
Επικαλείται επανειλημμένως το κινεζικό θαύμα και τον μετασχηματισμό της κινεζικής οικονομίας μετά τις μεταρρυθμίσεις του 1978 ως απόδειξη πως το μοντέλο αυτό αποφέρει καρπούς.
Οπως, βέβαια, επισημαίνουν οι επικριτές του, στην πραγματικότητα υποβάλλει τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο οικονομικό πείραμα.
Ανάμεσά τους ο Durmus Yilmaz, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας που τόνισε προ ημερών πως ο Τούρκος πρόεδρος μετατρέπει τη χώρα σε ένα «εργαστήριο εξεζητημένων ιδεών».

Προειδοποιούν οι ειδικοί

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει εκρηκτικό πληθωρισμό και επικίνδυνη χρηματοπιστωτική αστάθεια σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη χρηματοδότηση.
Ο επίσημος ρυθμός του ετήσιου πληθωρισμού έφτασε το 21% τον Νοέμβριο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς η ασθενέστερη λίρα τροφοδοτεί γρήγορα τις υψηλές τιμές, ιδίως δεδομένης της σημαντικής χρήσης από την Τουρκία εισαγόμενης ενέργειας και πρώτων υλών.
Στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, ο Erdogan, μεν, αναγνώρισε τις ανησυχίες του κοινού για την άνοδο των τιμών, αλλά χαρακτήρισε τα προβλήματα ως προσωρινά - και τα χαρακτήρισε ως μέρος ενός εθνικού αγώνα για οικονομική ανεξαρτησία.
«Φυσικά γνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μας.
Φυσικά γνωρίζουμε την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αστάθεια στις τιμές και την αβεβαιότητα που δημιουργεί αυτό», είπε.
«Αλλά θα αντισταθούμε σε αυτά, όπως αντισταθήκαμε στην κηδεμονία, στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στους πραξικοπηματίες και στους βαρόνους της παγκόσμιας εξουσίας.
Σας λέω, δεν υπάρχει επιστροφή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης